Kevin Durant in LeBron James sta blestela v finalnih serijah v zadnjih dveh sezonah. Durant je osvojil dva prstana, obakrat je bil tudi MVP. Poraženi James se je preselil v Los Angeles, kjer bo skušal preporoditi Lakerse. Foto: Reuters
Kevin Durant in LeBron James sta blestela v finalnih serijah v zadnjih dveh sezonah. Durant je osvojil dva prstana, obakrat je bil tudi MVP. Poraženi James se je preselil v Los Angeles, kjer bo skušal preporoditi Lakerse. Foto: Reuters
DeMarcus Cousins je rešil težave prvakov na centrskem položaju. Foto: Reuters
James Harden je bil najkoristnejši igralec rednega dela lanske sezone in tudi najboljši strelec (30,4 točke na srečanje). "Brada" še čaka na prstan. Foto: Reuters
Rudy Gobert je bil lani najboljši obrambni igralec lige. Foto: Reuters
Russell Westbrook je v zadnjih dveh sezonah blestel v rednem delu, v končnici pa je z Oklahomo hitro izpadel. Foto: Reuters
Al Horford in soigralci so izgubili sedmo tekmo finala Vzhoda proti Clevelandu, ki pa brez LeBrona Jamesa nima veliko moižnosti za odmeven dosežek. Foto: Reuters
27-letni Kawhi Leonard se je po sedmih letih v San Antoniu preselil v Toronto. Mnogi so ga povezovali tudi z Lakersi, saj se je rodil v Los Angelesu in Magic Johnson bi seveda rad imel obrambnega specialista ob Jamesu. Foto: Reuters
Joel Embiid je najzaslužnješi za izjemen napredek Sixersov. Foto: Reuters
36-letni Dwyane Wade, MVP finala leta 2006, želi tudi v svoji zadnji sezoni pustiti močan pečat. Foto: Reuters
Začenja se nova sezona košarkarske Lige NBA

V zadnjih štirih sezonah sta se v finalu srečala Cleveland in Golden State. Trikrat so naslov osvojili Bojevniki, junija letos kar s 4:0 v zmagah. 33-letni James je izpolnil veliki cilj leta 2016, ko je osvojil prstan s Cavaliersi. Po dveh gladkih finalnih porazih v zadnjih dveh sezonah se je julija odločil, da obrne nov list v bogati karieri. Sprejel je veliki izziv, da skuša poskrbeti za preobrat v Los Angelesu. Lakersi so 16. naslov slavili junija 2010, v končnici so zadnjič igrali tri leta zatem, v zadnjih petih sezonah pa so bili daleč od najboljše osmerice na Zahodu. James je osemkrat zapored igral v finalu, letos pa bo to zelo težko, saj Jezerniki niso med glavnimi favoriti.

Boston favorit na Vzhodu
LeBron je popeljal Miami v štiri zaporedne finalne serije, leta 2012 in 2013 se je veselil naslova, v zadnjih štirih sezonah pa je igral v finalu s Clevelandom. Zelo zanimivo bo videti, kako nizko bodo padli Cavsi brez njega. Številni strokovnjaki napovedujejo, da ne bodo videli končnice. Favorit na Vzhodu je Boston, ki je rekordni 17. naslov osvojil leta 2008. Philadelphia je iz sezone v sezono močnejša. Toronto ponavadi blesti v rednem delu, v končnici pa je vedno pogorel proti Clevelandu. Kawhi Leonard je vsekakor pomembna okrepitev v boju za primat na Vzhodu. Tudi Indiana in Milwaukke imata visoke načrte.

Goran Dragić bo z Miamijem sezono začel v Orlandu v četrtek ob 1.00. Tri ure in pol kasneje bo Luka Dončić debitiral v Ligi NBA, ko bo Dallas gostoval v Phoenixu.

"Three-peat" uspel le največjim legendam
V Oaklandu bodo uvodni večer dvignili šampionski prapor proti Oklahomi. Russell Westbrook si bo lahko v Oracle Areni od blizu ogledal, kako si bo njegov dolgoletni soigralec Kevin Durant že drugo leto zapored nadel prstan. Tretji zaporedni naslov je seveda prav poseben izziv. Chicagu je to uspelo dvakrat v devetdesetih letih (1991-93, 1996-98) pod taktirko Michaela Jordana, med letoma 2000 in 2002 pa sta Shaquille O'Neal in Kobe Bryant zrežirala "Three-peat" Lakersov.

Cousins zaokrožil popoln mozaik
Steve Kerr ima na voljo zvezdniško zasedbo, ki ji ni para. Durant je bil dvakrat zapored MVP finala, Stephen Curry in Klay Thompson sta še vedno v najboljših letih, Draymond Green in Andre Iguodala sta odlična v obrambi, poleti pa je prišel center DeMarcus Cousins. Še zadnji položaj, ki ni bil optimalno pokrit, je zdaj zapolnjen z vrhunskim košarkarjem. Mozaik je popoln! Cousins še vedno okreva po operaciji ahilove tetive, konjc oktobra bo imel podroben pregled, nato pa bo začel s treningi. Ekipa je tako dobra, da ga sploh ne potrebuje v rednem delu. Tudi brez njega lahko zmaga vsaj 60 tekem. Odšli so JaVale McGee, Zaza Pačulia, Nick Young in David West, vendar se to ne bo poznalo.

"Melo" okrepil Rakete, Ariza bo manjkal v obrambi
Houston je v lanski sezoni dobil kar 65 zmag, kar je največ v zgodovini kluba. Toliko jih ni zbral niti sredi devetdesetih letih, ko je center Hakeem Olajuwon zagotovil dva zaporedna naslova (1994 in 1995). James Harden ni izpolnil cilja v končnici, saj so Rocketsi po vodstvu s 3:2 v zmagah izgubili sedmo tekmo proti Golden Statu na domačem parketu. Carmelo Anthony je prišel iz Oklahome, a napad zares ni problem Raket. Trevor Ariza je blestel v obrambi, vendar je poleti odšel v Phoenix. Trener Mike D'Antoni ima prave sestavine, saj je bil vedno zagovornik hitre igre z veliko meti za tri točke.

Gobert in Mitchell glavna aduta Utaha
Utah je v lanski sezoni presenetil z 48 zmagami, v končnici je izločil Oklahomo in izpadel šele v konferenčnem polfinalu proti Houstonu. Odhod Gordona Haywarda jih ni šokiral, saj je zablestel novinec Donovan Mitchell (v povprečju 20,5 točke na tekmo). Najboljši obrambni igralec lige Rudy Gobert je zaradi težav s kolenom izpustil 26 tekem in kar 15-krat je Utah klonil. Dante Exum in Derrick Favors sta podaljšala pogodbi. Trener Quin Snyder ima na voljo uigrano zasedbo, ki lahko le še napreduje.

Se bo Schröder ujel z Westbrookom?
Russell Westbrook je dve leti zapored v povprečju dosegal trojni dvojček, vendar se Oklahoma ni uspela prebiti v polfinale Zahoda. Razočaranje je bilo ogromno po porazu proti Utahu. Carmelo Anthony se ni znašel ob Westbrooku in Paulu Georgu, zato je odšel v Houston. Prišel je Dennis Schröder, ki je bil motor igre Atlante. Westbrook še okreva po operaciji kolena, na pripravljanih tekmah ni igral in zelo verjetno bo izpustil tudi uvod v sezono.

James novi kralj Staples Centra
V Los Angelesu vsi nestrpno pričakujejo začetek novega obdobja. Dve leti in pol po koncu kariere Kobeja Bryanta bo novi kralj Staples Centra LeBron James. Na pripravljanih tekmah je malo igral, le po 15 minut ali pa je celo počival. V četrtek v Portlandu bo debitiral v dresu Jezernikov. Domača premiera bo v soboto proti Houstonu in številni zvezdniki Hollywooda napovedujejo prihod. Lani so Jezerniki dobili le 35 tekem, letos naj bi bila zgodba popolnoma drugačna.

Legendarni Magic Johnson in generalni menedžer Rob Pelinka sta popolnoma spremenila Lakerse. Prišli so Rajon Rondo, Lance Stephenson, Michael Beasley in JaVale McGee, ki imajo veliko izkušenj tudi v končnici. Lonzo Ball, Brandon Ingram in Kyle Kuzma so zelo talentirani, vendar niso odigrali niti ene tekme v končnici Lige NBA.

Z zdravima Irvingom in Haywardom Kelti še močnejši
Boston je bil maja blizu finala Lige NBA, čeprav sta bila Kyrie Irving in Gordon Hayward poškodovana. Že uvodni večer lanske sezone si je Hayward zlomil levo nogo. Dres Celticsov je torej nosil le šest minut. Irving je zapustil Cleveland, saj ni želel biti v senci Jamesa. 24. marca je odigral zadnjo tekmo, nato pa je izpustil preostanek sezone zaradi poškodbe kolena. Brad Stevens je moral staviti na ostale igralce, ki so presenetili. Jayson Tatum je bil odkritje sezone, Terry Rozier je navdušil v končnici, Al Horford in Jaylen Brown sta imela odlični sezoni. Poleti je Marcus Smart podaljšal pogodbo za štiri leta. Generalni menedžer Danny Ainge seveda ni spreminjal ekipe. Če bodo nosilci igre zdravi, so Celticsi favoriti na Vzhodu.

V Torontu stavijo na obrambo
Toronto je v zadnjih treh sezonah izpadel proti Clevelandu. Obramba ni imela nobenega odgovora na Jamesa, ki pa se je preselil na Zahod. Raptorsi so v pretekli sezoni dobili kar 59 tekem v rednem delu, v konferenčnem polfinalu pa niso dobili niti ene tekme proti Cavaliersom. Drugo zaporedna "metla" je bila boleča. DeMar DeRozan, ki je blestel v navezi s Kyriejem Lowryjem, se je po skoraj desetletju poslovil in odšel v San Antonio. Prišla sta Danny Green in MVP finala 2014 Kawhi Leonard. Oba sta sijajna obrambna igralca in ravno to so potrebovali Raptorsi, ki jih bo vodil novi trener Nick Nurse. Dwane Casey je bil lani trener leta, a po polomu v končnici je moral oditi.

Neverjeten napredek Sixersov
Philadelphia je imela v sezoni 2015/16 le deset zmag, lani pa že 52 in prav nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi jih letos zbrala še več. Ben Simmons je postal novinec leta, Joel Embiid pa glavni adut Sixersov, tudi JJ Redick in Dario Šarić sta napredovala. Prvi izbor na naboru Lige NBA Markelle Fultz je odigral le 14 tekem in ima še vedno veliko rezerve. Odšla sta izkušena Marco Belinelli in Ersan Ilyasova, prišel je Wilson Chandler iz Denverja. Lani so se Sixersi uvrstili v konferenčni polfinale, kjer je bil boljši Boston s 4:1 v zmagah. Ekipi se bosta srečali že na uvodni tekmi sezone, morda pa tudi v finalu Vzhoda ...

Budenholzer novi trener Antetokounmpa in soigralcev
Milwaukee je odvisen predvsem od zvezdnika Giannisa Antetokounmpa. Lani je bil sredi sezone odpuščen trener Jason Kidd, ki je skušpal na daljši rok sestaviti močno zasedbo Bucksov. Novi trener Mike Budenholzer bo skušal zgraditi močno okostje okoli 23-letnega Grka. Prišla sta Ersan Ilyasova in center Brook Lopez. Jabari Parker se je preselil v Chicago. Lani so Bucksi v uvodnem krogu končnice prišli do sedme tekme v Bostonu, letos želijo storiti še korak naprej.

V Miamiju brez sprememb - Dragić in Wade lovita končnico
Miami je lani dobil 44 tekem, v prvem krogu končnice pa je izpadel proti Philadelphii z 1:4 v zmagah. Erik Spoelstra je glavni trener že od aprila 2008. Vsi nosilci igre so ostali. Dragić je lani v povprečju dosegal 17,3 točke in 4,8 podaje na tekmo. Njegova forma v zadnjih letih je konstantno na visokem nivoju. V lanski sezoni je odpovedal center Hassan Whiteside, Dion Waiters pa je odigral le 30 tekem. 36-letni Dwyane Wade je še vedno motiviran, letošnja sezona pa bo zadnja v imenitni karieri. Vročica se težko kosa z najboljšimi moštvi Vzhoda, končnica pa je jasen cilj. Leta 2016 je Miami zadnjič igral v konferenčnem polfinalu, ko je izgubil na sedmi tekmi v Torontu.

Nezadovoljni Jimmy Butler želi zapustiti Minnesoto in na Floridi bi se ga razveselili. Trener Volkov Tom Thibodeau in predsednik Vročice Pat Riley (še) nista našla skupnega jezika. Zadnji rok za prestope je 7. februar.

Napoved ESPN-a:
Vzhodna konferenca:
1. BOSTON CELTICS
2. TORONTO RAPTORS
3. PHILADELPHIA 76ERS
4. MILWAUKEE BUCKS
5. MIAMI HEAT
6. INDIANA PACERS
7. WASHINGTON WIZARDS
8. DETROIT PISTONS
----------------------------
9. CHARLOTTE HORNETS
10. CLEVELAND CAVALIERS
11. BROOKLYN NETS
12. CHICAGO BULLS
13. ORLANDO MAGIC
14. NEW YORK KNICKS
15. ATLANTA HAWKS


Zahodna konferenca:
1. GOLDEN STATE WARRIORS
2. HOUSTON ROCKETS
3. UTAH JAZZ
4. OKLAHOMA CITY THUNDER
5. LOS ANGELES LAKERS
6. DENVER NUGGETS
7. PORTLAND TRAIL BLAZERS
8. NEW ORLEANS PELICANS
--------------------------------
9. SAN ANTONIO SPURS
10. MINNESOTA TIMBERWOLVES
11. DALLAS MAVERICKS
12. LOS ANGELES CLIPPERS
13. MEMPHIS GRIZZLIES
14. PHOENIX SUNS
15. SACRAMENTO KINGS

Začenja se nova sezona košarkarske Lige NBA