Lonzo Ball in LeBron James bosta v naslednji sezoni soigralca. Foto: Reuters
Lonzo Ball in LeBron James bosta v naslednji sezoni soigralca. Foto: Reuters
LeBron James
V Los Angelesu se po petletni suši obeta prava košarkarska evforija. V mesto prihaja "kralj" James. Foto: Reuters
LeBron James
JaVale McGee je v zadnjih dveh sezonah postal prvak v dresu Golden Stata. Foto: Reuters

Najbolj vroč prosti igralec Lige NBA se prvič v bogati karieri seli na Zahod, kjer bo konkurenca še močnejša. Jezerniki so 16. naslov v zgodovini kluba osvojili 17. junija 2010 na sedmi tekmi proti Bostonu, v končnici pa so zadnjič igrali leta 2013, ko je bil San Antonio boljši s 4:0 v zmagah.

Le nekaj minut po objavi, da bo James okrepil Lakerse, so se cene letnih vstopnic pognale v nebo. Najcenejša letna vstopnica Lakersov se je s 3.499 dolarjev podražila na 5.800 dolarjev.

V Staples Centru se je začelo novo obdobje, ko je legendarni Earvin "Magic" Johnson februarja lani postal šef športnega dela, njegov dolgoletni prijatelj Rob Pelinka pa je postal generalni menedžer. Johnson je prejšnji teden na novinarski konferenci ob predstavitvi novinca Moritza Wagnerja dejal, da bo odstopil, če ne bo do konca poletja v Los Angeles pripeljal kakšnega zvezdnika.
Trije prstani in šest finalnih porazov
V Kalifornijo prihaja največji zvezdnik Lige NBA zadnjega desetletja. 33-letni James je igral že v devetih finalnih serijah, osvojil pa je tri prstane. Leta 2012 in 2013 je bil najboljši z Miamijem, leta 2016 pa s Clevelandom.
Zdaj drugič zapušča Ohio. Navijačem Clevelanda se je zahvalil za nepozabne štiri sezone. Trikrat so Cavaliersi izgubili proti Golden Statu v finalu, pred dvema letoma pa so postali prva ekipa v zgodovini Lige NBA, ki se je vrnila po zaostanku z 1:3 v zmagah. To je bil prvi naslov za mesto Cleveland po letu 1964, kar 52 let so čakali navijači v vseh priljubljenih ameriških športih na lovoriko. Ko je leta 2010 James odšel v Miami, so bili navijači Cavaliersov ogorčeni. Zanimivo bo videti odziv ob gostovanju Lakersov v Quicken Loans Areni naslednjo sezono.
Izjemna sezona z grenkim koncem
Tudi v pretekli sezoni je bil James izjemen. Prvič v petnajstletni karieri je odigral vseh 82 tekem, zelo povprečne soigralce pa je popeljal vse do velikega finala. Na prvi finalni tekmi v Oracle Areni je zablestel z 51 točkami, a Cavaliersi so tudi po nekaj spornih odločitvah izgubili v podaljšku. Naslednje tri tekme so Bojevniki gladko dobili, njegovo povprečje pa je bilo sijajno (34 točk, 8,5 skoka in 10 podaj). Poraz z 0:4 v zmagah je LeBrona vsekakor pekel, Magic Johnson pa je seveda takoj zavrtel telefon.
James je v karieri dosegel že 31.038 točk in je trenutno na sedmem mestu večne lestvice strelcev Lige NBA. V vodstvu je Kareem Abdul Jabbar z 38.387 točkami. Vsekakor je mogoče, da LeBron prehiti legendarnega centra, če bo igral še štiri ali pet let.
Cousins in Leonard naslednji želji
Velika želja Magica je sanjska ekipa v Los Angelesu. "Showtime" moštvo iz osemdesetih let je vodil Magic, zdaj pa naj bi James popeljal Lakerse na pota stare slave. Center New Orleansa DeMarcus Cousins je prav tako v pogovorih z Lakersi, MVP finala leta 2014 Kawhi Leonard pa bo zapustil San Antonio in želi priti k Lakersom, a Spursi zahtevajo veliko mladih talentov. Seveda bi v Los Angelesu radi zadržali Lonza Balla, Brandona Ingrama, Kyla Kuzmo in Juliusa Randla.
Prišla tudi Stephenson in McGee
Že zdaj je jasno, da bo imel trener Luke Walton na voljo močno ekipo. V pretekli sezoni so Lakersi dosegli 35 zmag, kar je največ v zadnjih petih sezonah. Pogodbo je za eno sezono podaljšal Kentavious Caldwell Pope, ki bo prejemal 12 milijonov zelencev. Sodelovanje za naslednjo sezono je sklenil tudi Lance Stephenson, ki je igral za Indiano v pretekli sezoni. Na položaju centra je okrepitev JaVale McGee, ki je zadnji dve leti osvojila dva prstana z Golden Statom.