S tremi zmagami in enim porazom sta na vrhu lige za prvaka Krka in Zlatorog. Na sliki Chris Booker, ki je velika okrepitev Laščanov, Američan pa je v Sloveniji že igral za Krko in Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
S tremi zmagami in enim porazom sta na vrhu lige za prvaka Krka in Zlatorog. Na sliki Chris Booker, ki je velika okrepitev Laščanov, Američan pa je v Sloveniji že igral za Krko in Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Sava Lešić
Sava Lešić je trenutno statistično najkoristnejši posameznik lige, obenem pa je srbski košarkar tudi prvi strelec. Foto: www.alesfevzer.com
Rogaška kar 42-krat poskusila za tri točke
Visoka zmaga Olimpije nad Heliosom
Krka v tesni končnici ugnala Zlatorog

Po štirih tekmah zdaj sledi deset dni premora, saj so na vrsti zaključni turnirji mlajših selekcij. Liga je izjemno izenačena in zmaga katere koli ekipe nad komer koli ni nobeno presenečenje. Izenačenost dela ligo razburljivo, a kakovost vendarle ne more zadovoljiti košarkarskih navdušencev. Res je, da so nekateri klubi napredovali, a večji od napredka se zdi padec Krke in Olimpije v primerjavi z zadnjimi leti.

Najboljša slovenska kluba zadnjega obdobja sta imela ogromno težav v Ligi ABA, kjer je državni prvak Tajfun celo izpadel. Moč slovenske lige – ob tem, da sta jo spregledala Fiba in Uleb – so dokazali tudi nastopi klubov v evropskih tekmovanjih. Olimpija se je sicer prebila v drugi del Evropskega pokala, kar je Krki tudi uspelo v Fibinem Evropskem pokalu, kjer pa so se preostali trije predstavniki mučili tudi s klubi iz Avstrije in Danske.

Krka in Zlatorog s po enim porazom
Kako izenačena je liga, je pokazala na primer Krka, ki je v zadnjem krogu slavila v Rogaški Slatini, kar je šele prva gostujoča zmaga v tej dvorani letos, dober teden prej pa so Novomeščani klonili pred Heliosom. Ta je teden dni pozneje v Stožicah klonil kar za 51. A vseeno se Krka, ki je letos že osvojila pokal, zdi najmočnejša, saj ima Vladimir Anzulović na voljo največ kakovostnih posameznikov in je ekipa najbolje pokrita na vseh položajih. "Čestitke fantom za zasluženo zmago. Za nami je tekma z Rogaško, ki na domačem igrišču igra prek svojih zmožnosti. Upam, da ostanemo zdravi do konca Lige Nova KBM za prvaka ter da se s kolektivno igro skušamo zavihteti tja, kjer je Krki mesto," je po zmagi nad Rogaško povedal Anzulović.

Na vrhu ima Krka družbo v Zlatorogu, ki je edini poraz doživel prav v Novem mestu, kjer so bili gostitelji boljši v končnici. Toda Laščani so za zdaj zelo suvereni, za vrsto Aleša Pipana pa so neprecenljive izkušnje vrhunskih košarkarjev, kot sta Goran Jurak in Chris Booker. Nazadnje pivovarji v lokalnem dvoboju niso imeli težav s Tajfunom (79:68). "Čestitke fantom za prikazano igro, zlasti tisto v prvem polčasu. Z drugimi 20 minutami, v katerih smo napravili preveč napak, nikakor ne moremo biti zadovoljni. Toda na srečo smo imeli odličen prvi del, v katerem so fantje zadevali, igrali dobro obrambo in skakali. S tem smo napravili dostojno razliko, ki smo jo v nadaljevanju znali zadržati in zasluženo zmagali," je povedal Pipan.

Rogaška Slatina negostoljuben teren
Rogaško je Damjan Novaković lani senzacionalno popeljal do finala, tudi letos pa Slatničani igrajo izvrstno. Zdaj so sicer polovično uspešni, izjemno trd oreh pa so na domačem parketu, kjer imajo ves čas glasno spodbudo s tribun. Rogaška je bila v prvem delu najboljša, klonila pa je le enkrat. "Krka nam ni dovolila dobre igre v napadu. Njeni košarkarji pod košem so bili enostavno premočni, saj so nas od tam izrinili, obenem pa nas prisilili v veliko število metov za tri točke. Ne glede na to smo Novomeščanom dobro parirali in jim bili zelo blizu. Kljub vsemu si naši igralci zaslužijo čestitke za veliko borbenost, posebej pa se moram znova zahvaliti sijajnemu občinstvu," je po prvem domačem porazu dejal Novaković.

Veliko razočaranje je bilo po zadnjem krogu v domžalskem taboru. Helios je neobremenjen prišel v Ljubljano, saj je na prvih treh tekmah dvakrat slavil in premagal tudi favorizirano Krko, nato pa je v Stožicah doživel pravi polom, saj je bila motivirana Olimpija boljša s kar 105:54. Po tekmi je domžalski trener Jakša Vulić dejal, da ga je zaradi prikazanega sram: "Tokrat nas enostavno ni bilo na parketu. Igrali smo premehko. Union Olimpiji smo dovolili, da se razigra. Ljubljančani so izkoristili tisto, kar smo jim ponudili. Tekma je bila praktično končana že po prvi četrtini. Po tej tekmi me skrbi dejstvo, da ne vidim razloga, zakaj so naši fantje prikazali tak pristop. To moramo v krajšem premoru rešiti. Posebej nezadovoljen sem s tem, da nismo pokazali niti malo ponosa, s katerim bi, čeprav smo izgubljali, pokazali, da si zaslužimo nastopati v ligi za prvaka ter da smo konkurenčni klubom, ki so nastopali v Ligi ABA."

Dva poraza v treh tekmah, nato pa zmaga s +51
Z začetkom lige za prvaka zmaji, ki so polovično uspešni, ne morejo biti zadovoljni. Proti Tajfunu so se rešili z noro trojko s sredine igrišča, Zlatorog jih je še tretjič letos premagal, klonili so tudi v Rogaški Slatini, nato pa le pokazali, česa je ekipa, kot kaže, sposobna. V Ljubljani poudarjajo, da jih zanima le naslov državnega prvaka, a ob številnih težavah – znova je klub finančno zabredel in se dolg, ki ga naj bi vodstvo uspešno saniralo, še veča – se cilj zdi težko uresničljiv. Pred leti je bil vsak poraz Olimpije alarm za klub, zdaj pa je Gašper Potočnik po neuspehu v Rogaški Slatini celo dejal, da je zadovoljen. Po zmagi nad Heliosom je ljubljanski trener povedal, da njegovi varovanci že nekaj časa delajo s psihologom Matejem Tušakom: "Čestitke fantom, ki so opravljali svoje naloge od prve do zadnje minute. Vsi, ki so stopili na parket, so zaigrali s pravim pristopom kot že na tekmi z Rogaško. Uspelo nam je igrati našo igro in prikazali smo lepo predstavo."

Največ težav imajo v Šentjurju. Tajfun ima od decembra probleme s poškodbami, zaradi finančnega sstanja pa je klub zapustil tudi Dragiša Drobnjak, kar se močno pozna. Počasi se kozjanski košarkarji sestavljajo, a na prvo zmago še čakajo. Dejanu Mihevcu in njegovi vrsti je nekoliko v tolažbo le podatek, da tudi lani ekipa v ligi za prvaka ni blestela, nato pa sezono sanjsko končala. "V prvem polčasu smo preslabo odigrali v obrambi in na ta način Zlatorogu dopustili preveč lahkih košev. Laščani so na začetku zadeli tudi sedem trojk iz prav toliko poskusov. V drugem polčasu smo nato popravili pristop v obrambi in napadu, a tekmecev kljub temu nismo mogli resneje ogroziti," je po porazu v Treh lilijah dejal Mihevc.

Rogaška kar 42-krat poskusila za tri točke
Visoka zmaga Olimpije nad Heliosom
Krka v tesni končnici ugnala Zlatorog