Deividas Gailius je velika okrepitev Olimpije, ki ima tako v ekipi znova klasičnega krilnega igralca. Foto: Aleš Fevžer
Deividas Gailius je velika okrepitev Olimpije, ki ima tako v ekipi znova klasičnega krilnega igralca. Foto: Aleš Fevžer
Deividas Gailius
Odlično je lani igral tudi v državnem prvenstvu, kjer je bil s 16,4 točke na tekmo drugi strelec. Neptunas je v polfinalu moral priznati premoč poznejšemu prvaku Žalgirisu. Foto: Aleš Fevžer
Deividas Gailius
Deividas Gailius bo nosilec na krilu, njegova menjava bo Jaka Brodnik, pomagali pa bodo lahko tudi nižji branilci in Dino Murić, ki pa še okreva po poškodbi. Foto: Aleš Fevžer

25-letni in 200 centimetrov visoki krilni košarkar je bil na vseh prijateljskih tekmah pred novo sezono najboljši ali pa vsaj med boljšimi ljubljanskimi strelci. "Mislim, da sem dober strelec, a se ne obremenjujem z minutažo ali vlogo v moštvu. Samo opravljam svoje delo in delam, kar trener zahteva od mene. Tekme ne moreš zmagati sam, vse je odvisno od ekipe," je povedal sicer precej zadržani Litovec.

Na pripravljalnih tekmah z močnimi nasprotniki
Pred njim sta uspešno v zeleno-belem dresu igrala tudi rojaka Mindaugas Žukauskas, ki je bil sijajen ostrostrelec, in izjemni Šarunas Jasikevičius, ki je po odhodu iz Ljubljane naredil bleščečo kariero, pričakovanj pa pri Olimpiji ni izpolnil Saulius Kuzminskas, sicer starejši brat zdajšnjega reprezentanta Mindaugasa. Tudi Gailius je bil že nekajkrat kandidat za izbrano vrsto, a je bila konkurenca enostavno premočna, je pa zato spremljal Litvo na EuroBasketu v Sloveniji ter si eno tekmo na poti do srebrnega odličja v Stožicah tudi ogledal: "Spremljal sem evropsko prvenstvo. Gledal sem vse tekme po televiziji, kolikor mi je le čas dopuščal. Sem pa imel si priložnost eno tekmo ogledati tudi v živo. Šel sem v Stožice na dvoboj med Litvo in Ukrajino. Za druge pa zaradi treningov in potovanj na tekme ni bilo časa. Sem pa navijal za Litvo. Litva je dosegal dober rezultat, a na žalost je izgubila v finalu."

Na pripravljalnih tekmah so zmaji pred novo sezono doživeli šest porazov in tri zmage, na zadnje so konec tedna igrali na Poljskem, premoč pa so morali priznati italijanski Romi in poljskemu evroligašu Zieloni Gori: "Igrali smo proti zelo dobrim moštvom. Nemogoče je vse tekme zmagati, a smo se dobro borili na teh srečanjih. Dosegli smo nekaj lepih zmag. Mislim, da je dobro, da smo imeli tako močne nasprotnike. Ko se bo sezona začela, bo za nas lažje, saj imamo za sabo že nekaj težkih tekem."

Raje v Ljubljano kot v Kaunas
Gailius drugič v karieri igra v tujini. Pred dvema letoma se je preizkusil v Italiji pri bolonjskem Virtusu: "Tu sem že dva meseca. Vse je lepo. Všeč mi je mesto, navdušen sem tudi nad ekipo in strokovnim štabom. Za zdaj je vse odlično. Imamo mlado ekipo z zelo dobrim trenerjem. Trdo delamo, ves čas napredujemo in korak za korakom bomo prišli na raven, na kateri želimo biti. Prepričan sem, da ko se bo sezona začela, bomo pravi."

Po koncu lanske sezone je bil zanj zainteresiran tudi sloviti Žalgiris, a je 25-letni odlični strelec namestno Kaunasa raje izbral Ljubljano: "Žalgiris je bil zainteresiran, a so želeli še nekoliko počakati, jaz pa tega nisem želel. Tudi niso vedeli, koliko bom igral. Nismo se morali dogovoriti. Toda priložnost pri Olimpiji je veliko boljša. Trener je dober, vse je na vrhunski ravni, zagotovo je to odlična priložnost zame. V ekipi se zares dobro razumemo. Vsak dan se veliko zabavamo in šalimo drug z drugim."

Tretji strelec VTB-lige
Lansko sezono je igral v rodni Klaipedi, kjer je Slovenija odigrala skupinski del EuroBasketa 2011, za Neptunas. S klubom je nastopil v močni VTB-ligi in se zelo izkazal. S povprečjem 15,6 točke na tekmo je bil celo tretji strelec kakovostnega regionalnega tekmovanja, ob tem pa je na srečanje ujel še skoraj pet odbitih žog: "V VTB ligi je zelo močna konkurenca. Gre za močno tekmovanje, kjer je veliko pritiska. Veliko sem igral, po več kot 30 minut. Dobil sem veliko izkušenj."

V sredo se s prvo uradno tekmo začne košarkarska sezona, že uvodoma pa se bosta v superpokalu pomerila Krka in Olimpija, ki sta tudi letos kar nekaj korakov pred drugimi slovenskimi klubi. Zmaji se po štirih sušnih letih, ko so osvajali le pokalne lovorike, odločeni, da končno vrnejo državni naslov v prestonico: "Moramo biti državni prvaki. Tudi v ABA-ligi bomo poskušali priti čim višje. Naredili bomo vse, da bomo čim boljši in jasno, da bo dvorana čim bolj polna. To je glavni cilj."