Maccabi je zaznamoval preteklo sezono Lige ABA, saj je izgubil le eno tekmo. Foto: Uroš Hočevar/Liga ABA
Maccabi je zaznamoval preteklo sezono Lige ABA, saj je izgubil le eno tekmo. Foto: Uroš Hočevar/Liga ABA

Novica je pričakovana. "Po temeljitem premisleku in upoštevajoč večje število tekem v Evroligi smo sklenili, da je skoraj nemogoče igrati v treh ligah. Prav je, da igramo v izraelskem prvenstvu, zato se moramo odpovedati Ligi ABA," je v sporočilu za javnost povedal lastnik Maccabija David Federman.

Košarkarji Maccabija so v finalu zaključnega turnirja Lige ABA konec aprila brez večjih težav premagali Cedevito s 87:77 in osvojili krstni naslov regionalnih prvakov. Toda naporen ritem je pustil posledice in v Evroligi ni bilo želenega uspeha. Izraelski klub je izpadel v četrtfinalu, nastop na turnirju Final four mu je preprečil Panathinaikos.

Vodstvo tekmovanja se mora zdaj odločiti, koga bo namesto Maccabija povabilo v svojo druščino. "Kar nekaj kandidatov je, ki bi se radi vključili in zapolnili izpraznjeno 14 mesto v ligi. V kratkem bomo imeli zasedanje skupščine lige in se odločili, kdo bo dobil naše povabilo," je povedal predsednik Lige ABA Radovan Lorbek.

Liga bo v prihodnje dobila večjo veljavo, saj naj bi se po sezoni 2013/14 najboljši moštvi uvrstili v Evroligo, tretje pa bi igralo kvalifikacije. Če bo predlog sprejet, bo Slovenija ostala brez zagotovljenega mesta v Evroligi.