Mike D'Antoni je kar na berglah vodil trenining Lakersov, ki jih v petek čaka tekma proti Phoenixu. Foto: Reuters
Mike D'Antoni je kar na berglah vodil trenining Lakersov, ki jih v petek čaka tekma proti Phoenixu. Foto: Reuters
Mike D'Antoni
D'Antoni se veseli dela s Stevom Nashom, ki je bil njegov glavni igralec v Phoenixu. Odlično se razume tudi s Kobejem Bryantom, poznata se še iz Italije, ko je bil zvezdnik še zelo mlad. Foto: Reuters
Bernie Bickerstaff
Začasni trener Bernie Bickerstaff je vodil zadnje tri tekme Lakersov, izgubil je samo proti San Antoniu po napeti končnici. Foto: EPA
Dwight Howard in Kobe Bryant
Dwight Howard in Kobe Bryant se veselita sodelovanja z Mikom D'Antonijem. Foto: EPA

"Ljubim Lakerse in vse kar je povezano s tem klubom. Vodstvo kluba je naredilo dve veliki napaki. Najprej so pripeljali Mika Browna, ki je sicer zelo dober trener, a ni pravi strateg za Lakerse. Mislim, da tudi Mike D'Antoni ni pravi trener za to ekipo. Še posebej je ta odločitev napačna, ker je bil v igri za trenerja tudi Phil Jackson, ki si je želel vrniti na klop, kjer je že osvojil pet naslovov. Direktor Jim Buss se je raje odločil za D'Antonija," je povedal 53-letni Magic, ki na televizijski postaji ESPN analizira dogajanja v Ligi NBA.

Magic ne verjame v sposobnosti Jima Bussa
"Navijači so dali jasno vedeti, da si želijo Jacksona. Glasno so vzklikali njegovo ime na tekmah proti Golden Statu in Sacramentu v Staples Centru. Zelo cenim lastnika Lakersov Jerryja Bussa, ne verjamem pa v sposobnosti njegova sina Jima, ki je naredil dve ogromni napaki v zadnjem letu in pol. Če ne bi prišlo do dogovora z Jacksonom, bi jaz vesekakor dal priložnost Jeffu van Gudyju," je še dodal Magic Johnson, ki je v osemdesetih letih vodil "Showtime" ekipo Lakersov in osvojil pet naslovov prvaka (1980, 1982, 1985, 1987 in 1988).

D'Antoni ni imel velikih zahtev
Lakersi so začeli sezono z osmimi porazi na pripravljlnih tekmah, v rednem delu pa so dobili le eno izmed uvodnih petih srečanj (proti zelo slabemu Detroitu) in prejšnji petek je bil trener Mike Brown odpuščen. Navijači so si pošteno oddahnili in upali na prihod Phila Jacksona. Generalni menedžer Mitch Kupchak in dirketor Jim Buss sta začela iskati nove kandidate. Najprej je Kupchak v soboto obiskal Jacksona na njegovem domu, po daljšem pogovoru si je nosilec enajstih prstanov vzel čas za razmislek do ponedeljka. Sledil je razgovor z D'Antonijem in tretjim kandidatom Mikom Dunleavyjem.

Jackson šokiran nad odločitvijo
D'Antoni, ki okreva po operaciji kolena, je dejal, da bi takoj sprejel službo in ni imel velikih zahtev. V nedeljo zvečer je nato dokončno dobil službo, Kupchak pa je opolnoči poklical Jacksona, ki je že spal in mu dejal, da mu ni treba hoditi na razgovore v ponedeljek, ker je službo dobil D'Antoni. 67-letni Jackson je bil šokiran, saj je medtem vse premislil in v ponedeljek bi sprejel službo in začel svoje tretje obdobje pri Lakersih. Izziv osvojiti 17. naslov in se izenačiti na večni lestvici z Bostonom je zares velik.
Ameriški novinarji so se razpisali, da Jackson zaradi zdravstvenih težav ni hotel potovati na oddaljena gostovanja, večjo besedo pa naj bi imel tudi pri igralski zasedbi. Njegov agent je vse skupaj zanikal. Jackson se ne razume z Jimom Bussom, že enajst let pa je njegova življenska sopotnica Jeannie Buss, hči lastnika kluba Jerryja Bussa. Skupaj imata tri posestva v Playi del Rey, Los Angelesu in v Montana.

Po prihodu Steva Nasha in Dwighta Howarda imajo Jezerniki izjemno ekipo, ki pa se mora uigrati, kar se je lepo videlo tudi na torkovi tekmi proti San Antoniu v Staples Centru (82:84), ki jo je s trojko odločil Danny Green. Zadnje tri tekme je vodil Brownov pomočnik Bernie Bickerstaff.

Se bo v Los Angeles vrnil "Showtime"?
"Zelo sem srečen, da sem dobil to priložnost. Zavedam se, da je treba zmagovati takoj. Cilj je naslov prvaka v letošnji sezoni, to ni dolgoročni projekt. V zadnjih dneh se je zares veliko govorilo o razgovorih s kandidati za novega trenerja. Phil Jackson je izjemen trener in zelo ga cenim. Slišal sem tudi za ocene Magica Johsnona, ki je prava ikona kluba. Želim si, da bi znova igrali "Showtime" košarko, zato se bom tudi z njim pogovoril," je ob predstavitvi dejal 61-letni D'Antoni, ki je v Ligi NBA igral za San Antonio v sezoni 1977/88, nato pa je kar 12 let nosil dres Olimpie iz Milana.

D'Antoni v Phoenixu ostal brez finala
Trenersko kariero je začel leta 1990 v Milanu, v Ligi NBA pa je vodil Denver, Portland, Phoenix in New York. Največji pečat je pustil pri Sunsih med letoma 2003 in 2008, znan je bil po izjemnih idejah v napadu. Mnogi ga imajo za genija napadalne igre, Steve Nash in kolegi so takrat dosegali točke že po nekaj sekundah napada, zato so ga novinarji klicali kar "Mr. 7 seconds". V končnici taka košarka seveda ne prinaša izidov, Phoenix se tudi s prvega mesta po rednem delu ni uspel prebiti v veliki finale Lige NBA. Gregg Popovich in San Antonio sta bila previsoka ovira. Tudi letos bodo Spursi velik tekmec Lakersov, na Zahodu pa je zelo nevarna tudi Oklahoma. Tudi LA Clippersi in Memphis na začetku sezone igrajo sijajno in vroče bo že v prvem krogu zahodne konference.

Četrtkov trening je vodil D'Antonijhev brat Dan, Mike pa je dajal navodila na berglah in se pogovarjal z Bickerstaffom. Zaenkrat še ni znano, kdo bo vodil tekmo proti Phoenixu v Staples Centru v petek zvečer.