Slovenija se bo najprej pomerila s Češko, nato sledi dvoboj s Španiju, po dnevu premora se bo srečala z Gruzijo, nato s Hrvaško, za konec pa še s Poljsko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija se bo najprej pomerila s Češko, nato sledi dvoboj s Španiju, po dnevu premora se bo srečala z Gruzijo, nato s Hrvaško, za konec pa še s Poljsko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Zdovc
Želja je, da se na domačem prvenstvu osvoji medalja in preseže najboljši izid do zdaj, ki je četrto mesto z EP-ja 2009 na Poljskem. Foto: Reuters
Božidar Maljković
Selektor Božidar Maljković verjame, da lahko Slovenija, če bo zaigrala v popolni postavi, poseže po izločilnih bojih. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar
Reprezentanti o nasprotnikih govorijo spoštljivo, odkrito pa so predstavili že večkrat tudi visoke cilje na domačem prvenstvu. Foto: EPA
Selektor Maljković: Skupina je, kakršna je
Postojnska jama dala skupine EP-ja 2013

Slovenija, ki bo predtekmovanje igrala v celjskem Zlatorogu, bo imela na domačem turnirju zelo visoke cilje in se bo v skupini C pomerila s Španijo, Hrvaško, Poljsko, Gruzijo in Češko. Žreb je gostiteljici namenil nedvomno zelo atraktivne nasprotnike, obenem pa tudi nekaj - vsaj na papirju - lažjih tekmecev ter s tem omogočeno pot v drugi del in izločilne boje. V slovenskem taboru so z žrebom zadovoljni.

"Z žrebom smo lahko zadovoljni, čeprav pričakovanj pred žrebom nismo imeli. Da imamo Špance v skupini, pomeni, da se jim pozneje izognemo. V vsaki skupini je nekaj lažjih in nekaj težjih nasprotnikov. Mislim, da je skupina zanimiva in atraktivna. Obe skupini, s katerima se križamo, sta prav tako zanimivi in obetamo si lahko napete boje. Lahko pričakujemo zanesljivo uvrstitev v četrtfinale, tam pa sami vemo, kako je. Odvisno je od dneva in nasprotnika ter sreče tisti dan. Prepričan sem, da bo v Stožicah še hujši pritisk na tekmece in večja spodbuda za naše igralce. Prepričan sem, da bo tako kot povsod tudi v Sloveniji domače igrišče velika prednost in bodo to podporo košarkarji čutili. Če se bodo srčno borili, bodo tudi gledalci zadovoljni, s srčnim bojem pa verjamem, da tudi rezultat ne bo izostal," je še v Postojnski jami razmišljal predsednik KZS-ja Roman Volčič.

Formo stopnjevati za četrtfinale
Podobnega mnenja je bil tudi direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo: "S to skupino sem zadovoljen. Ko smo dobili Španijo, smo bili vsi nasmejani, saj vemo, da nam ta reprezentanca ni nikoli najbolj ležala, tako pa se ji izognemo najmanj do četrtfinala. Vsi drugi nasprotniki pa so premagljivi. Tako v naši skupini kot tudi v tisti, s katero se križamo in imamo dobre možnosti za uvrstitev v četrtfinale. Nato je vse odvisno od ene tekme. Vse bomo naredili, da bomo na tej tekmi najboljši. Leta 2009 nam je na Poljskem že uspelo premagati ta četrtfinalni urok. Iskreno upam, da nam bo uspelo tudi tokrat."

Izbrana vrsta že načrtuje tudi potek priprav, ki ga je že okvirno predstavil Avanzo: "Priprave so že v zelo resnem teku. Začele se bodo 19. julija. Točne lokacije še niso znane. Glavna želja je, da bi organizirali turnirje v vseh petih dvoranah, ki bodo gostile Eurobasket. Za en turnir smo že dogovorjeni. Zadnji vikend v juliju se bomo pomerili z Makedonijo in Poljsko, našima zdaj že stalnima nasprotnikoma na začetku. Za druge tekme se še pogovarjamo. Priprave bodo večinoma potekale v Sloveniji, destinacije pa bodo v večini povezane z Eurobasketom. Želimo se, da bi bile dovrane dokončane v juliju in da bi jih lahko v avgustu preizkusili. Če bo prihajalo do zamikov, bomo tudi turnirje temu prilagodili."

Na igrišču pustiti srce in pokazati požrtvovalnost
Zaradi obveznosti v klubu se žreba ni mogel udeležiti selektor Maljković: "Žreb nam je namenil takšno skupino, kakršno pač je. Če sestavimo najboljšo reprezentanco, se lahko prebijemo v odločilne boje. Pomembno bo, da na igrišču pustimo srce in pokažemo veliko požrtvovalnosti. Vsakega tekmeca moramo spoštovati, obenem pa se nam nikogar ni treba bati. Imamo znanje in upam ter želim si le, da bodo košarkarji zdravi. Na prvenstvih se dogaja, da se favoritom zalomi, v ospredje pa se prebijejo 'manjše' reprezentance, kot na primer lani Makedonija. Vse izžrebane skupine na Eurobasketu prihodnje leto so enakovredne. Nobena ni posebej lahka, niti posebej težka. Slišal sem, da je bil žreb spektakularen in resnično mi je žal, da se ga zaradi klubskih obveznosti nisem mogel udeležiti."

Kapetan reprezentance Jaka Lakovič, ki trenutno (še) igra v carigrajskem Galatasarayju, se je osredotočil na vsakega nasprotnika posebej: "Žreb nam je prinesel atraktivno, a hkrati težko skupino. Španci so dvakratni evropski prvaki. O njih ne gre izgubljati besed. Tudi Hrvati so zelo močna ekipa. Dvoboji proti njim so bili vedno zanimivi in polni emocij. Tu je tudi Poljska s selektorjem Alešem Pipanom, ki slovensko reprezentanco verjetno pozna bolje kot kateri koli drug trener v Evropi. Že v Litvi smo imeli priložnost spoznati Gruzijo, po dolgem času pa se je na prvenstvo stare celine uvrstila Češka. To sem imel priložnost spremljati že v kvalifikacijah in lahko rečem, da gre za neugodnega nasprotnika."

Žreb je bil simpatičen
Na dveh pripravljalnih turnirjih letos poleti je Lakovičevo vlogo prvič v izbrani vrsti prevzel Boštjan Nachbar. Krilni košarkar, ki letos blesti v Bambergu, je povedal: "Nobena reprezentanca ni taka, da bi se ji morali izogniti, niti da bi si jo želeli. Naša skupina je zanimiva, dobili smo nekatere dobre nasprotnike, ki nam bodo pomagali napolniti dvorano. Nekatere skupine so na papirju videti težje, nekatere lažje, vendar vsi vemo, da za končne razvrstitve določajo tekme proti koncu prvenstva. Sam žreb se mi je zdel zelo simpatičen in mislim, da smo že z njim pokazali lepote Slovenije, ki bodo privabile tuje gledalce."

Slovenija je največji uspeh dosegla pred tremi leti, ko je bila pod vodstvom Jureta Zdovca na Poljskem četrta. Tedaj je blestel Erazem Lorbek, ki je bil uvrščen v peterko prvenstva. O samem žrebu je dejal: "Nobena od skupin ni lahka. Vse so težke. Že v prvem delu se bomo srečali s Španijo, ki jo vsi dobro poznamo, moram pa reči, da nobena ekipa v naši skupini ni slaba. Kljub temu pa se ne smemo ozirati na druge, skoncentrirati se moramo na našo igro."

Že od samega začetka na najvišjem nivoju
Tudi Goran Dragić, ki bo zagotovo eden glavnih adutov reprezentance na EP-ju, je spoštljivo govoril o slovenskih nasprotnikih: "Slovenija je po mojem mnenju dobila zelo atraktivno skupino, ki bi lahko bila, iskreno rečeno, še veliko težja. Španija že vrsto let spada med najboljše ekipe na svetu, Hrvaška ima po imenih izredno močno ekipo, Poljska na čelu z našim Alešem Pipanom bo pri nas izredno nevarna, moč Gruzije smo spoznali v Litvi, Češka pa tudi iz leta v leto napreduje. Sestava skupine pomeni, da bomo morali že od samega začetka igrati na najvišjem nivoju, hkrati pa bodo lahko tudi navijači, zaradi katerih sploh igramo tekme, od začetka uživali v atraktivnih in izenačenih tekmah."

Selektor Maljković: Skupina je, kakršna je
Postojnska jama dala skupine EP-ja 2013