Marko Milić je pustil velik pečat v slovenski košarki, navsezadnje je tudi prvi Slovenec, ki je zaigral v Ligi NBA. Sodeloval je na šestih evropskih prvenstvih in na enem svetovnem. Foto: EPA
Marko Milić je pustil velik pečat v slovenski košarki, navsezadnje je tudi prvi Slovenec, ki je zaigral v Ligi NBA. Sodeloval je na šestih evropskih prvenstvih in na enem svetovnem. Foto: EPA

Na videointervju smo povabili dolgoletnega slovenskega reprezentanta, ki je igral na šestih evropskih prvenstvih in na enem svetovnem. Pri 38 letih se Milić še noče povsem posloviti od kariere in je pripravljen odigrati še kakšen turnir za Al Kuwait, kjer je očaral lastnika kluba. Bogati šejk ga utegne zato še kdaj "uporabiti", Milić pa pravi, da je nenehno na 80 odstotkih popolne pripravljenosti, tako da se lahko hitro vrne v tekmovalni ritem. Tema našega pogovora je bila tik pred evropskim prvenstvom seveda bolj slovenska reprezentanca kot njegova kariera.

Ko na KZS-ju še ni bilo denarja za malico ...
Milić je bil v izbrani vrsti že kmalu po osamosvojitvi, ko je morala Slovenija igrati še naporne kvalifikacije. "Z avtobusi tipa 'ko tamo pjeva' smo se vozili pet ur in se nismo nič ustavljali, da Košarkarski zvezi ni bilo treba plačevati za malico, saj ni imela denarja." Med spomini na prvenstva, ki jih je odigral, je v ospredju Beograd 2005, kjer je Slovenija s 6. mestom in uvrstitvijo na svetovno prvenstvo dosegla največji uspeh do tedaj. "Kamorkoli si se obrnil v dvorani Pionir, sami slovenski navijači. Nacionalni naboj je bil res ogromen." A ostal je tudi grenak priokus, potem ko je slovenski nalet ustavila Nemčija. Pa ni bil Dirk Nowitzki tisti, ki je pokopal Slovenijo: "Preveč smo se osredotočili na Nowitzkega, pozabili pa na Rollerja in Demirela."

Naj Slovenija ponovi lanski podvig Srbije!
Kranjčan, ki je med drugim igral tudi za Phoenix in Real, v sedanji reprezentanci opaža veliko borbenosti, kar bo največji adut na evropskem prvenstvu 2015: "Na pripravljalnih tekmah so se fantje zelo borili in s tem nadoknadili kakšno svojo pomanjkljivost. Lani so šli Srbi na svetovno prvenstvo oslabljeni in brez pričakovanj, v četrtfinalu pa so z zmago dobili veter v hrbet in bili na koncu svetovni podprvaki. Glavna kakovost te reprezentance je obramba, energija, ritem, rotacija vseh igralcev, dodatno moč pa ji bodo vsaj v Zagrebu dajali še glasni navijači. Zvezd ni, izpostavil pa bi le Zorana Dragića, ki zna narediti razliko. In Jaka Blažić: pri Crveni zvezdi ima samozavest, tam je neverjeten. Ima kvaliteto, samo sprostiti se mora."

Previdno proti slabšim reprezentancam!
Milić izpostavlja tudi problem motivacije: "To je pogosto najpomembnejše, kar se je pokazalo že na pripravljalnih tekmah. Proti dobrim reprezentancam so igrali odlično, proti Italijanom, ki imajo NBA-zvezdnike, so prevladovali, toda kaj hitro lahko mislimo, kako smo dobri, pa se že hitro prikrade poraz proti slabšim reprezentancam." Za uvodno tekmo EP-ja proti Hrvaški Milić napoveduje: "V zraku bo naboj Piranskega zaliva. Pričakujem nervozno tekmo. Če sodniki ne bodo na hrvaški strani, lahko Slovenija s svojo sproščenostjo preseneti." O težkem razporedu, ki ga je nekajkrat omenil selektor Jure Zdovc, Milić noče ničesar slišati, saj so slovenski košarkarji po njegovem energetsko polni in lačni dokazovanja.

Je tudi sam še lačen dokazovanja ali pa je vendarle prišel trenutek, ko bo po kuvajtski avanturi končal dolgo kariero? "Puščam odprta vrata. Sem kot Pavarotti in Crvena Jabuka, ki so imeli osemkrat poslovilni koncert. Če se bo pokazala kakšna možnost, v redu, sicer pa - tudi prav."

Tomaž Okorn

Milić pravi, da bo slovenski adut zlasti borbenost
Milić pravi, da bo slovenski adut zlasti borbenost