Goran Dragić je eden najbolj želenih vrhunskih igralcev Lige NBA v tem prestopnem oknu. Foto: Reuters
Goran Dragić je eden najbolj želenih vrhunskih igralcev Lige NBA v tem prestopnem oknu. Foto: Reuters
Goran Dragić
V vsakem primeru čaka Gorana poleti najvišja pogodba v zgodovini slovenskega športa. Foto: Reuters

Ključno vprašanje, ki se je pojavilo prejšnji teden, je, ali menjati Gorana Dragića ali ne. S prihodom Isaiaha Thomasa se je porušilo ravnovesje, ki so ga lani imeli Sunsi. Thomas se je dobro vključil v ekipo in postal enakopraven član branilske trojke, ob tem pa je največ izgubil slovenski organizator igre. Slednje je samo še pogojno, saj je v njegovih igralnih minutah več kot 80-odstotkov časa brez žoge. Niz porazov pred premorom All Star je pokazal, da ekipa nazaduje in da bo v izenačeni Zahodni konferenci brez sprememb težko priti v končnico.

Vodstvo Sunsov je že prejšnji teden sporočilo, da bo do četrtka, ko se izteče prestopni rok v Ligi NBA, aktivno kot še nikoli. V izložbi so se znašli skorajda vsi razen Erica Bledsoeja, ki je v zadnjem trenutku podpisal večletno dolgoročno pogodbo in je praktično nedotakljiv. Ob omembi menjave Gorana Dragića je završalo tudi med navijači v Phoenixu, ki so na spletnih forumih večinoma nenaklonjeni njegovemu odhodu.

Toda vodstvo veliko manevrskega prostora nima. Ali Dragića menja zdaj (praktično za drobiž) ali pa tvega do poletja, ko Dragić postane prost igralec ... In ostane brez vsega. Takrat bo skokovito narasla njegova plača, ki bo blizu maksimuma - okoli 16 milijonov dolarjev na sezono. Je klub pripravljen Dragiću ponuditi najvišjo pogodbo? Ni skrivnost, da ima Dragić rad Phoenix, in še lansko poletje je kazalo, da je podpis nove dolgoročne pogodbe s Sunsi le stvar tehničnih podrobnosti, a so se stvari v treh mesecih zasukale.

Dragić je začutil, da na parketu nima več enake vloge kot lani in že med sezono je odkrito dejal, da bo poleti prisluhnil tudi ponudbam drugim klubov. Prvi so ugriznili v Los Angelesu, nato pa so se oglasili Houston, New York, Miami. Snubcev ne manjka. Ena izmed govoric prejšnjega tedna je, da so Lakersi pripravljeni za Dragića plačati 80 milijonov dolarjev za štiri leta, s čimer bi postal eden najbolje plačanih igralcev v ligi.

Mešani signali prihajajo tudi iz Phoenixa. Ko se je prejšnji četrtek začelo ugibati z njegovim imenom in so se okrepile govorice o menjavi, se je ta teden žogica domnevno umirila. Sunsi naj bi tvegali in čakali do poletja, ko bodo skušali na vse načine pridobiti njegov podpis. Dobro obveščeni ameriški novinarji poročajo, da naj bi se danes sestala vodstvo Phoenixa in Dragićev agent. Edina točka dnevnega reda naj bi bil Dragićev podpis v začetku julija, ko se začne prestopni rok.

A s tem vprašanj še ni konec. Bo Goran Sunsom postavljal pogoje? Bo Goran podpisal želeno pogodbo s Phoenixom, če bosta v ekipi ostala tako Bledsoe kot Thomas? Bi Goran privolil v nižjo pogodbo, če se mu vrne lanska vloga? Z nestrpnostjo bomo čakali četrtek in 21. uro, ko se bo iztekel prestopni rok. Takrat bo jasno marsikaj. Če se Sunsi do takrat ne odrečejo Goranu, ga bodo poleti poskušali zadržati na vse kriplje. Tudi pogodba 20 milijonov dolarjev na leto v tem primeru ne zveni več tako pravljično.