Zoran Dragić je v letošnji sezoni močno popravil svoj učinek. Lani je v Evroligi dosegal v povprečju dobre štiri točke, letos jih več kot deset. Foto: EPA
Zoran Dragić je v letošnji sezoni močno popravil svoj učinek. Lani je v Evroligi dosegal v povprečju dobre štiri točke, letos jih več kot deset. Foto: EPA
Zoran Dragić
V Evroligi je drugi strelec Malage, v španskem v obeh tekmovanjih je boljši le Nick Cner-Medley, v Ligi ACB pa še Ryan Toolson. Foto: EPA

Španci so le Španci, imajo svojo ligo, ki je najboljša v Evropi, in drugače gledajo na španske igralce. Moraš pokazati svoje znanje, da vidijo, da je to to. Zdaj gledajo drugače name, ampak zdaj igram že drugo sezono tu. Vidijo napredek, ki sem ga naredil, poleg tega je moja igra polna energije, kar jim je tu zelo všeč.

Zoran Dragić
Na evropskem prvenstvu je bil z dobrimi desetimi točkami v povprečju drugi strelec reprezentance, z dobrimi petimi skoki pa tudi drugi skakalec Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić
Zoran je odigral že dve evropski prvenstvu. Debitiral je leta 2011 v Litvi. Zdaj ga čaka še prvo svetovno prvenstvo. Na pripravah je bil že leta 2010 za prvenstvo v Turčiji, a ga je kot zadnjega tedanji selektor Memi Bečirović črtal s seznama. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Tedaj, ko je bil selektor Memi Bečirović, sem izpadel kot zadnji in res sem si zelo želel iti na svetovno prvenstvo. Letos me čaka prvi nastop, zelo se ga že veselim in upam, da mi udeležbe ne bo preprečila kakšna poškodba. Zagotovo bo to neka nova izkušnja. Še posebej sem vesel, ker bo v Španiji.

Goran in Zoran (v ozadju) Dragić
V ZDA se govori, da bo Goran Dragić izpustil letošnje svetovno prvenstvo. To bo velik minus za Slovenijo. Po Zoranovem mnenju bi delno to vrzel lahko zapolnil le Beno Udrih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran in Zoran Dragić
Zoran želim čim hitreje slediti Goranu tudi v ZDA. Če bo priložnost, bi rad že v naslednji sezoni zaigral v Ligi NBA. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nimamo takega organizatorja igre in takega vodje, kot je Goran. Morda le, če bi prišel Beno Udrih. Potem bomo nekako zakrpali to luknjo. Skrbi pa me, kdo bi bil menjava. Zagotovo pa se ga ne da nadomestiti. Lahko samo, recimo, z Benom nekoliko zapolnimo to odsotnost.

Zoran Dragić
Unicaja je v močnem španskem prvenstvu trenutno četrta z 19 zmagami in devetimi porazi. V četrtfinalu se bo pomerila tako z Gran Canario ali pa z Zaragozo. Foto: EPA
Zoran Dragić
V Evroligi je Malaga prišla med 16, a se ji ni uspelo prebiti v četrtfinale, v pokalu je razočarala, ko je izpadla v četrtfinalu, zdaj jo čaka končnica španskega prvenstva, poleti pa Zorana Dragića še prvo sodelovanje z novim selektorjem Juretom Zdovcem. Foto: EPA

il tudi v Evroligi in postal ključen mož Unicaje iz Malage.

24-letni Ljubljančan je skupaj z bratom, ki blesti v Ligi NBA, sijajno igral na evropskem prvenstvu in je bil drugi strelec reprezentance. Po ne najbolj uspešni lanski sezoni so se mu v Andaluziji skoraj že odrekli, toda "Zoki" je bil trdno odločen in na krilih odličnih predstav v izbrani vrsti je navdušil tudi novega trenerja Joana Plaze ter postal nosilec Malage.

V Evroligi je 196-centimetrov visoki branilec močno napredoval. Popravil je met in je eno izmed odkritij letošnje sezone. Pred Unicajo je končnica španskega prvenstva, nato pa čaka Zorana reprezentančna akcija in prvo svetovno prvenstvo. V intervjuju za MMC je mlajši izmed bratov Dragić spregovoril tudi o odhodu v Ligo NBA in Goranovi morebitni odpovedi SP-ja, edino zamenjavo zanj pa vidi v Benu Udrihu.


Zoran, letošnja sezona je nedvomno zelo zanimiva. Na začetku niste bili v načrtih trenerja, zdaj ste ključni mož Malage. Kako vi ocenjujete sezono?
Mislim, da je za mano zelo uspešna sezona. Lahko bi se odvila še veliko bolje. Vesel sem, da sem del moštva, navkljub vsemu, kar se je dogajalo na začetku sezone, ko se ni vedelo, ali bom ostal v Malagi. Dokazal sem, da si zaslužim biti v moštvu. To je bila dodatna motivacija.

Ste zadovoljni s tem napredkom, ki ste ga naredili?
Sem vesel. Težko je biti nosilec igre v tujini. To je bila moja želja. Tudi trener mi zaupa in mi je dal vedeti, da moštvo računa name. Veliko se igra name. To mu želim povrniti na igrišču. Svojo igro želim dvigniti še na višjo raven in morda zaigrati za klub, ki se bo boril za evropski naslov.

Omenili ste, da je težko biti nosilec igre v tujini. Bi bilo veliko lažje na primer, če bi bili Španec? Zdaj gledajo drugače na vas?
Zagotovo. Ne gledajo tako nate, ko prideš. Španci so le Španci, imajo svojo ligo, ki je najboljša v Evropi, in drugače gledajo na španske igralce. Moraš pokazati svoje znanje, da vidijo, da je to to. Zdaj gledajo drugače name, ampak zdaj igram že drugo sezono tu. Vidijo napredek, ki sem ga naredil, poleg tega je moja igra polna energije, kar jim je tu zelo všeč.

Lani ste pod taktirko Jasmina Repeše dobili priložnost, nato pa ste igrali vse manj. Zdaj pod Joanom Plazo igrate veliko in ste nosilec. Vam Plazov način igre bolj ustreza in ste se morda z njim bolje ujeli?
Lahko rečem da. Pod Plazo že vso sezono igram na položaju dve. Tako želi trener. Pred tem sem bil krilo. Pod Repešo na začetku sem igral, nato pa me je posedel na klop in nisem dobil več toliko priložnosti. Zdaj je drugačna situacija.

V Evroligi vam je malo zmanjkalo za četrtfinale. Je bilo razočaranje veliko? Ali lahko morda primerjate z razočaranjem v kraljevem pokalu, ki ste ga gostili, pa ste hitro izpadli?
Bilo je, a po eni strani smo vedeli, da bomo zelo težko premagali Panathinaikos v gosteh. Panathinaikos je eden izmed najboljših evropskih klubov in tudi sodniški kriterij je temu primeren. Mi smo bili avtsajderji. Mislim, da nas je stala tekma v Carigradu proti Fenerbahčeju, ko smo imeli devet točk prednosti še dve minuti pred koncem, na koncu pa izgubili. Če bi to tekmo dobili, bi bilo vse drugače. Na kraljevem pokalu smo pričakovali več. Pokal smo gostili in bili smo v dobri formi. Zaragoza nas je na tisti tekmi presenetila. Vso tekmo smo vodili, tudi za 15, nato pa so prišli v serijo in začeli zadevati. Bili smo razočarani, saj je Malaga vedno izpadla v prvem delu.

Kakšna pa je vaša napoved Final Foura Evrolige?
Zelo bo težko. Gledal sem vse zadnje tekme in bo zanimivo. Barcelona igra neverjetno košarko v zadnjem času. V zadnjem mesecu so zares dvignili formo. Real, če pride na Final Four, ima po mojem mnenju veliko možnosti, da osvoji naslov, vendar bo težko, saj se križa z Barcelono in se zelo dobro poznajo.

V močnem španskem prvenstvu zanesljivo držite četrto mesto. Kaj si obetate od končnice? Misliš, da lahko premešate štrene favoriziranima Realu in Barceloni?
Mislim, da lahko. Po mojem mnenju nam Barcelona bolj odgovarja kot Real, vsaj tako je bilo v rednem delu, ko smo lažje igrali z Barcelono. Bomo videli, zdaj nas najprej v prvem krogu čaka Zaragoza ali Gran Canaria, potem pa se križamo z Realom.

Med sezono ste imeli nekaj težav s poškodbami. Kako je zdaj, ste zdravi?
Sem zdrav, morda le malce utrujen. Imel sem poškodovano mišico, ki je počila, ko sem dobil udarec. Zdaj pa je že vse v redu.

Na Eurobasketu ste igrali odlično. Se vam zdi, da ste bili zaradi te dobre pripravljenosti v reprezentanci sposobni formo prenesti tudi v klub, morda pridobili tudi samozavest, in ste zato tako hitro postali nosilec igre?
Res je, da smo igrali veliko tekem in smo bili v dobrem ritmu srečanj in treningov ter vrhunsko pripravljeni, ampak mislim, da je bil odločilen tudi moj značaj. Odkar sem izboljšal met, sem začel bolj verjeti vase. Tudi ko sem prišel v Malago, sem se znašel na položaju dve in se je vse spremenilo. Nisem več igralec, ki je enodimenzionalen. Nisem nevaren več samo v prodoru. Postal sem samozavestnejši, ker sem popravil met. Ni mi manjkalo samozavesti. V igri sem jo vedno imel, potreboval sem jo samo še pri metu.

Vam bolj ustreza torej igranje na položaju dve? Morda tudi zaradi obrambe, da pokrivate nekoliko nižje in šibkejše igralce?
Vseeno mi je, ampak če igraš na poziciji dve, imaš v napadu več časa žogo v svojih rokah, več igraš pick'n'roll … V obrambi je pa vseeno, saj pokrivam obe poziciji.

Je bilo naporno oziroma ste bili utrujeni, ker po EP-ju ni bilo pravega počitka?
Sem kar bil. Imel sem v igri kar nekaj padcev. Tudi v Evroligi. Nisem ves čas moral igrati na isti ravni. Tako mi je rekel tudi trener, da pričakuje, da se bo forma vzpenjala do novega leta in da bo verjetno sledil padec. To se je tudi zgodilo. Zdaj se znova nekoliko vzpenja.

Ampak verjetno pa je energije še kar nekaj ostalo za konec sezone, saj zdaj prihaja ta vrhunec?
Ja, zdaj je treba dati vse od sebe, kajti zdaj prihaja najpomembnejši del. Počivali bomo pa pozneje.

Kaj si obetate od letošnjega poletja? Je pred vami prvi nastop na svetovnem prvenstvu? Za vami sta že dve evropski, bo to nekakšen nov izziv?
Komaj že čakam. Tedaj, ko je bil selektor Memi Bečirović, sem izpadel kot zadnji in res sem si zelo želel iti na svetovno prvenstvo. Letos me čaka prvi nastop, zelo se ga že veselim in upam, da mi udeležbe ne bo preprečila kakšna poškodba. Zagotovo bo to neka nova izkušnja. Še posebej sem vesel, ker bo prvenstvo v Španiji.

Ponuja pa se tudi zelo lepa priložnost za odmeven rezultat, saj so nasprotniki temu primerni.
Lahko rečemo, da smo na papirju v najlažji skupini. Mislim, da imamo lepo priložnost za drugi del. To je prvi naš cilj. Tam je pa vse mogoče, ko se bomo križali z boljšimi reprezentancami.

Pred vam je tudi prvo sodelovanje z Juretom Zdovcem. Se vam zdi prava zamenjava za Božidarja Maljkovića?
Nimam preferenc. Zveza se je tako odločila. Jure Zdovc je dober trener in ima najboljši izid z reprezentanco. Vesel sem, da je on prevzel izbrano vrsto. Nisva še sodelovala, verjamem pa, da ne bo bistvenih sprememb.

Z Maljkovićem sta se odlično ujela, kajne? Navsezadnje ste pod njegovo taktirko postali pomemben člen reprezentance. Se vam zdi, da ste ravno pod njegovim vodstvom naredili tisti korak naprej oziroma stopničko višje ter postali vrhunski igralec?
Maljković mi je odprl vrata v reprezentanco in tudi ob odhodu v Španijo mi je bil v pomoč Tudi on je deloval v Malagi in mi je veliko povedal, kaj se kaj dogaja in podobno. Odkrito mi je povedal, kaj moram popraviti in kaj moram narediti, da bom napredoval. Za to sem mu zelo hvaležen. Mislim, da sem naredil ta korak. Videl je potencial v meni in mi dal priložnost. Mislim, da sem mu zaupanje povrnil na igrišču. Verjel je v moje zmožnosti. Vedel je, kaj lahko zahteva od vsakega igralca in tudi igralcem je dal vedeti, kaj od njih pričakuje. To se je tudi videlo na evropskem prvenstvu, ko smo delovali kot celota, vsak je vedel, kaj je njegova naloga in smo se ujeli kot prava klapa.

Letos ste v Evroligi dokazali, da lahko igrate na taki ravni. Nikoli niste skrivali želje po Ligi NBA. Kako je zdaj s tem, se vam zdi, da ste pripravljeni še za ta korak naprej?
Šel bi že pred dvema letoma, če bi imel pogodbo (smeh). Treba je trdo delati in se dokazati v Evropi, če nisi bil izbran na naboru. Imam dobro statistiko v Evroligi in bomo videli. Upam, da mi uspe podpisati za kakšen klub in da se mi uresničijo sanje.

Torej je želja že, da naslednjo sezono odidete v NBA? Ste morda v stikih s kakšnim klubom, glede na to, da ste že igrali poletno ligo?
Če bi dobil ponudbo, bi se vsekakor odločil za odhod. V stikih nisem, to vse ureja menedžer. Me ne želi obremenjevati s tem. To bomo urejali po koncu sezone. Takrat, ko sem bil v poletni ligi, sem bil še zelo mlad. Zdaj je popolnoma drugačna zgodba.

Če za konec se navežemo še na Gorana. Za njim je res fantastična sezona, ki je bila kronana s to nagrado za igralca, ki je najbolj napredoval. Kako ste vi videli to njegovo izvrstno sezono?
Vedel sem, da je sposoben kaj takega. Zmožen je še marsikaj in veliko še lahko naredi v Ligi NBA. Zelo sem vesel zanj. Žal nisem bil toliko osredotočen na vse skupaj, saj imam veliko dela že s svojo kariero. Sem mu čestital. Po tej nagradi se še nisva slišala, ampak pred podelitvijo, ko je že dva dneva vedel, da jo bo dobil.

S to nagrado je verjetno tudi pozabljeno, da ni bil uvrščen na All Star in verjetno tudi nekoliko zaceli rane po izgubljeni končnici?
Američani so mu enostavno morali dati to nagrado. Tudi po statistiki so bili vsi drugi kandidati za to nagrado veliko slabši od Gorana. Jasno pa je, da bi moral biti tudi na tekmi All Star.

Koliko pa bi se poznala odsotnost Gorana, če bo zares manjkal na svetovnem prvenstvu? Se sploh da zapolniti tako vrzel?
Zagotovo zelo veliko. Je unikaten organizator igre. Nimamo takega organizatorja igre in takega vodje. Morda le, če bi prišel Beno Udrih. Potem bomo nekako zakrpali to luknjo. Skrbi pa me, kdo bi bil menjava. Zagotovo pa se ga ne da nadomestiti. Lahko samo, recimo, z Benom nekoliko zapolnimo to odsotnost.

Španci so le Španci, imajo svojo ligo, ki je najboljša v Evropi, in drugače gledajo na španske igralce. Moraš pokazati svoje znanje, da vidijo, da je to to. Zdaj gledajo drugače name, ampak zdaj igram že drugo sezono tu. Vidijo napredek, ki sem ga naredil, poleg tega je moja igra polna energije, kar jim je tu zelo všeč.

Tedaj, ko je bil selektor Memi Bečirović, sem izpadel kot zadnji in res sem si zelo želel iti na svetovno prvenstvo. Letos me čaka prvi nastop, zelo se ga že veselim in upam, da mi udeležbe ne bo preprečila kakšna poškodba. Zagotovo bo to neka nova izkušnja. Še posebej sem vesel, ker bo v Španiji.

Nimamo takega organizatorja igre in takega vodje, kot je Goran. Morda le, če bi prišel Beno Udrih. Potem bomo nekako zakrpali to luknjo. Skrbi pa me, kdo bi bil menjava. Zagotovo pa se ga ne da nadomestiti. Lahko samo, recimo, z Benom nekoliko zapolnimo to odsotnost.