Gašper Vidmar in Edo Murić bosta verjetno udarna naveza reprezentance na položajih pod obročem. Vidmar se sicer za mesto prvega centra bojuje z Alenom Omićem, bistveno slabša pa je konkurenca na štirici, kjer mora pomagati Murić. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Vidmar in Edo Murić bosta verjetno udarna naveza reprezentance na položajih pod obročem. Vidmar se sicer za mesto prvega centra bojuje z Alenom Omićem, bistveno slabša pa je konkurenca na štirici, kjer mora pomagati Murić. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar je zaradi poškodbe izpustil že EuroBasket leta 2011, manjkal pa je tudi na zadnjih dveh akcijah, a kot pravi, je zdaj koleno v redu in je pripravljeno za vse napore. Foto: www.alesfevzer.com
Edo Murić
Edo Murić je imel težave s poškodovano ramo, ko je bilo okrevanje tudi kar dolgotrajno, zdaj se vrača v izbrano vrsto, obenem pa je našel še nov klub. Foto: www.alesfevzer.com

V prihajajoči sezoni bosta krilo in center slovenske reprezentance celo soigralca v Turčiji pri Banvitu. Vidmar je v Bandirmi igral že lansko sezono, po dobrih igrah pa se je dogovoril tudi za nadaljnje sodelovanje: "Še naprej ostajam v Turčiji. Zdaj sem tam že devet let. Prvič sem lani igral zunaj Carigrada, a sem se hitro ujel. Gre za manjše mesto, ljudje pa so zelo prijazni, tako da sem zadovoljen. Prvič bom imel v ekipi tudi dva Slovenca. Z Edom sva že nekajkrat govorila in sem mu povedal, kaj lahko pričakuje. Povedal sem mu, da je veliko potovanj in da so težka. Slišala sva se s tudi Sašem in malce pogovorila, kako in kaj."

Murić se prvič v karieri podaja zunaj "jadranskega" prostora, kjer je zadnji dve sezoni preživel pri beograjskem Partizanu. Veseli ga, da bo v novem poglavju v karieri imel tudi domačo družbo, saj je Banvit z novo sezono prevzel slovenski strokovnjak Sašo Filipovski: "Mislim, da je čas za korak naprej. Vesel sem, da sem se dogovoril za Turčijo. Vemo, da so tam klubi zelo ambiciozni. To velja tudi za Banvit. Trenerja dobro poznam in potrudil se bom, da bom se hitro ujel in dobro igral. Verjamem, da bomo naredili dobro zgodbo. Z Gašperjem sva se pogovarjala. Vesel sem, da bova soigralca. Zagotovo mi bo v podporo, saj vemo, da je vsem prvo leto težko, a mislim, da mi bo bistveno lažje, saj bosta ob meni dva Slovenca."

"Ko si poškodovan, si želiš le, da bi bil zdrav"
Murić je bil v zadnjih dveh sezonah nosilec igre Partizana, a je šlo za dve težki sezoni, kjer so imeli v Beogradu veliko težav s poškodbami: "Želel sem igrati pri Partizanu. Ni mi bil pomemben trenutek. Če bi gledal na to, ne bi tedaj šel k Partizanu. Rad sem imel ta klub in želel sem prestopiti. Kar se zdaj dogaja, ne bi komentiral. Klubu želim veliko sreče, ki je nismo imeli, ko sem bil tam. Upam, da se poberejo, saj so največji klub na Balkanu, in to sem tudi videl, ko sem bil tam. Imajo najboljše navijače, in upam, da bodo vsi v državi razumeli, kako velik klub je to in bodo rešili."

V teh dveh sezonah pa je 24-letni Ljubljančan imel tudi težave s poškodbo. Moral je na operacijo rame, zaradi česar ni mogel pomagati reprezentanci na lanskem evropskem prvenstvu: "Lepo je, da sem znova zraven. Reprezentanca je praktično del vse moje kariere in skoraj vsako poletje preživim v reprezentanci. Z vsemi fanti se že vrsto let srečujemo, lepo jih je videvati in lepo je igrati za Slovenijo. Lani je bilo prvo poletje, ko tega občutka nisem imel. Težko je bilo. Vse je težko, ko si poškodovan. Edina želja, ki jo imaš, je, da si zdrav. Zdaj sem znova tu in vidim, koliko mi je res manjkalo. Upam, da takih težav ne bom več imel, saj je reprezentanca poseben čas v letu in poseben čas za vsakega v karieri."

Brez Vidmarja na lanskem EP-ju in SP-ju 2014
Lani v reprezentanci tudi ni bilo Vidmarja. 28-letni Ljubljančan je dve poletji počival zaradi težav s kolenom. Januarja 2014 si je strgal kolenske vezi. Po operaciji je najprej manjkal na svetovnem prvenstvu tistega leta, tudi po odigrani sezoni v Darüšafaki pa koleno še ni bilo pripravljeno na naporen ritem evropskega prvenstva in zdravniki so svetovali nov počitek: "Pred dvema letoma je bilo sploh težko, ker je bilo koleno poškodovano in sem še okreval. Lani sem imel še vedno probleme. Koleno je še otekalo. Zdravniki, s katerimi sem se posvetoval, so mi svetovali, naj raje počivam."

Vidmar, ki je iz Slovana leta 2007 prestopil v Fenerbahče in bil vmes posojen Olimpiji in Bešiktašu, se je po poškodbi uspešno na parket vrnil pri ambiciozni Darüšafaki, ki je tedaj ravno prišla iz druge lige, a si že nato izborila mesto v Evroligi. Mu je pa zelo koristila sezona, ko je imel le eno tekmo na teden, da se je koleno privadilo na napore, kar se je obrestovalo že lani, ko je z Banvitom igral tudi v Evropi. Klub iz Bandirme bo tudi letos nastopal v mednarodnih tekmovanjih, in sicer v Ligi prvakov, kjer se bo v skupinskem delu pomeril tudi s Heliosom. "Vesel sem, da bomo igrali v Domžalah. Vsako leto si želim, da bi igrali kakšno tekmo v Sloveniji, da prideš domov, vidiš malce domače in prijatelje," je povedal Vidmar.

Murić mora igrati na krilnem centru
V novi reprezentanci imata oba pomembni vlogi. Vidmar z Alenom Omićem tvori močno centrsko linijo, ki je v zadnjih dveh sezonah Slovenija ni imela, saj prave alternative za Omića, ki ima obenem tudi za sabo zelo dobro sezono in je močno napredoval, ni bilo. "Omić je zadnji dve leti zelo dobro odigral v reprezentanci. Za sabo ima zelo dobro sezono in je kakovosten igralec. Mislim, da je Omić naredil pravo potezo, ko je odšel v Turčijo. To je dober korak naprej v njegovi karieri, saj je Efes odličen klub. Tudi Dimec lepo igra in je čvrst košarkar. Mislim, da se ni za bati za prihodnost. Tu je potem za naprej od visokih igralcev še Bolčina," je dejal Vidmar, ki pravi, da je Omić zelo dober tekmec tudi na treningih.

Murić, ki ves čas že igra na krilu, pa mora pomagati tudi na položaju štiri, saj na krilnem centru Slovenija nima dominantnega igralca, ki bi lahko bil nosilec igre. "Odkar sem začel profesionalno igrati košarko, igram ves čas na krilu. Igrati deset mesecev na trojki, potem pa iti na štirico, ni lahko, a mislim, da sem se dobro vklopil. Trener mi je pokazal način, kako krilo lahko igra na štirici. Mislim, da mi gre dobro, obenem pa mi vsi soigralci pomagajo, kjer imam primanjkljaj, kot je na primer skok. Bom se pa ves čas boril, kot se znam. Na centru imamo ob tem dva zelo kakovostna igralca, ki sodita celo med najboljše duete v Evropi. Z njima je vsem lažje, ne le meni," je o tem dejal Murić.

"Kvalifikacije boljše kot prosto poletje"
Oba sta vesela vrnitve v reprezentanco, Vidmar pa ob tem poudarja, da je kar malce nenavadno zdaj, ko je med najstarejšimi v izbrani vrsti, saj so le trije košarkarji starejši: "Malce sem bil presenečen, ko sem pogledal spisek in videl, da sem med najstarejšimi, a prej kot slej pride do tega. Mislim pa, da smo se dobro ujeli. Vsi fantje so zelo pozitivni, z velikimi sem že prej igral, z nekaterimi pri Slovanu, z nekaterimi v reprezentanci, proti nekaterim pa sem tudi igral. Na tekmah smo pokazali nekaj dobrih in tudi slabih stvari, ki jih moramo zdaj v tem času do prvih pripravljalnih srečanj še popraviti. Kvalifikacije so malce drugače, kot je evropsko prvenstvo. Nasprotniki so vseeno dobre ekipe, naš cilj pa je jasen, prvo mesto, in tu ni nobenega dvoma. Zavedamo pa se, da moramo ostati zbrani ves čas in ne smemo nobenega podcenjevati."

"Po dolgih letih smo znova v kvalifikacijah. Žal mi je, da nismo bili na olimpijskih igrah, a kar se mora, ni težko. Bomo dokazali, da smo ena najboljših reprezentanc v kvalifikacijah. Cilj je, da dobimo vse tekme. Vemo, da ne bo lahko, a smo zelo motivirani. Imamo še veliko rezerv. Zagotovo še lovimo formo, a za zdaj mislim, da smo individualno že kar na zadovoljivi ravni, a moramo še dodelati, kar se tiče ekipne igre v napadu in obrambo. Verjamem, da se bomo do prvih pomembnih tekem dobro uigrali. Zagotovo so kvalifikacije boljša izbira, kot pa da bi imeli prosto poletje. Imamo novega selektorja in zdaj lahko gradimo ekipo. Vidi se počasi že okostje reprezentance, ki bo naslednje leto igrala na evropskem prvenstvu. Tako bo prihodnje leto lažje. Vedeli bomo, kaj lahko pričakujemo od koga. Generacija se je spremenila. Veseli me, da bomo zdaj imeli mi večjo vlogo in čas je, da se pokažemo. Verjamem v nas in verjamem, da bomo še naprej dosegali dobre rezultate, kot jih je že imela reprezentanca pred nami," pa je o kvalifikacijah, ki se začenjajo zadnji avgustovski dan in kjer Slovenijo čakajo Kosovo, Bolgarija ter Ukrajina, povedal Murić.