Juretu Ritlopu sta nagrado za najkoristnejšega posameznika zaključnega turnirja predala Tone Krump in Lipko. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Juretu Ritlopu sta nagrado za najkoristnejšega posameznika zaključnega turnirja predala Tone Krump in Lipko. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Jure Ritlop
Ritlop je odlično igral v finalu, kjer Olimpija zanj ni našla prave rešitve. Krilni center je sijajno začel tekmo in je bil najzaslužnejši, da si je Krka hitro priigrala visoko prednost, ki je ni več izpustila iz rok. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Krka je v mladinskem prvenstvu letos izgubila le dvakrat. Obakrat v drugem delu, premagala sta jo Slovan in Olimpija. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Prva peterka turnirja v Novem mestu - Domen Janc, Milan Kovačević, Matic Rebec, Vlatko Čančar in Jure Ritlop. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Kevin Durant
Že od kar igra v Ligi NBA, je Ritlop navdušen nad Kevinom Durantom. Foto: Reuters

Krka je v zadnjih štirih letih državni prvak, letos je prvič osvojila tudi pokal, članskim uspehom pa sledijo tudi mlajše selekcije, ki so letos najuspešnejše med vsemi. Mladi Novomeščani so slavili v obeh pionirskih kategorijah, pred dvema tednoma so bili v finalu kadetskega prvenstva, kjer je bila boljša nadarjena generacija Uniona Olimpije, zdaj pa so dodali še državni naslov med mladinci, kjer so slavili tudi pred dvema letoma, lani pa izgubili v polfinalu.

V Novem mestu so mladeniči Krke najprej nadigrali Helios (90:60), v finalu pa so bili boljši od Olimpije (74:51), tretje mesto pa je z zmago nad Domžalčani zasedel Slovan (92:71). V prvo peterko so bili uvrščeni Vlatko Čančar iz Olimpije, Matic Rebec iz Heliosa, Milan Kovačević iz Slovana in iz vrst državnih prvakov Domen Janc ter Ritlop, ki je bil tudi MVP turnirja.

Novomeščani v odlični formi
Krka je bila prvi favorit finalnega turnirja, saj je bila najboljša že po rednem delu, v Novem mestu pa imajo v mladinski selekciji največ kakovostnih igralcev, obenem pa so dobro pokriti na vseh položajih in nimajo primanjkljaja v višini. "Na finalni turnir smo se dobro pripravili. Bili smo spočiti in v odlični formi. Mislim, da sta bili visoki zmagi odraz naše kolektivne igre in same želje po zmagi ter osvojitvi naslova pred domačim občinstvom," je konec državnega prvenstva mladincev opisal Ritlop.

204 centimetre visoki krilni center je bil na prvi tekmi z 18 točkami – Nejc Zupan jih je dosegel 22 – drugi strelec Krke, temu je dodal še pet skokov, v finalu pa je prispeval 23 točk, bil prvi strelec tekme in ujel še sedem odbitih žog ter bil izbran za MVP-ja tekme: "S svojimi predstavami sem zelo zadovoljen. Na obeh tekmah sem dobro začel, kar me je sprostilo in mi dalo dodatne samozavesti. Verjetno nisem še popolnoma dojel, kaj vse se je zgodilo konec tedna. Mi pa naziv MVP-ja ne pomeni toliko kot naslov. Nisem se obremenjeval, kdo bo najboljši igralec, želel sem si samo zmage in odigrati dve dobri tekmi. Je pa to vseeno lepa nagrada za vse, kar sem vložil v košarko, in prišla je ob najboljšem mogočem času – ob koncu poti v mlajših kategorijah."

Mladinci se kalijo v drugi ligi
Glavni adut Krkinih mladincev je bila fizična moč, verjetno k temu pripomore tudi nastopanje ekipe Krka mladi v drugi slovenski ligi, kjer se mladeniči srečujejo s člansko košarko in čvrstimi nasprotniki. "Da bo letošnja sezona uspešna, moramo obstati v 2. SKL-ju, kar pa bo težka naloga. Vseeno pa sem lahko s sezono zadovoljen, saj je ta mladinski naslov velik uspeh. Druga liga se močno razlikuje od tretje in od mladinske. Lani smo mlajši člani izgubili le eno tekmo, letos pa smo se zavedali, da bomo morali za vsako dati se od sebe. Tekme so trde, igralci višji, močnejši in predvsem bolj izkušeni. So nam pa te tekme zelo koristile pri napredku," je povedal Ritlop, ki v drugi ligi v povprečju dosega dobri deset točk in skoraj šest skokov na tekmo.

"Celo leto smo garali in vložili veliko truda. Napredek je opazen, čeprav smo najbolj napredovali kot ekipa. Ogromno mi pomeni, da s soigralci tako dobro razumemo. Smo najboljši prijatelji in se nenehno družimo tudi zunaj terena," je z napredkom v letošnji sezoni zadovoljen košarkar, ki bo letos dopolnil 19 let.

Z Nikolićem povabljena na NBA-kamp
Jure sodi med najbolj nadarjene košarkarje v Sloveniji. Pred dvema letoma je bil skupaj z Aleksejem Nikolićem povabljen tudi v Moskvo na NBA-kamp, kjer so bili zbrani najboljši evropski košarkarji v generaciji in so nato trenirali pod taktirko uveljavljenih košarkarjev, na čeli z Andrejem Kirilenkom: "Kamp v Moskvi se je zame odvil drugače, kot sem si želel. Po prihodu v hotel sem zbolel in dobil visoko vročino, zato sem več kot polovico treningov in tekem izpustil. Vseeno pa je bila to dobra izkušnja, saj sem se lahko družil z najboljšimi košarkarji v Evropi in dobil občutek, kam spadam v primerjavi z njimi."

Pred tremi leti se je iz rodnega Maribora – sicer se je z družino vmes preselil v Hoče – preselil v Novo mesto h Krki: "Pred štirimi leti sem bil blizu prestopa v Laško. Pri Zlatorogu sem že treniral, dobro sem se poznal tudi s tedanjim trenerjem, a se na koncu ni izšlo, in odločil sem se, da s prestopom počakam še leto dni. Po koncu sezone so me klicali iz Novega mesta in po pogovorih sem se odločil za odhod h Krki."

Generacija dobra, a manjka klasičen center
V Novem mestu v zadnjih letih veliko pozornosti namenjajo mlajšim selekcijam, kar se kaže tudi v rezultatih. Ritlop poudarja, da so razmere za treninge odlične, in ga veseli, da lahko usklajuje tudi s šolanjem, kjer obiskuje novomeški šolski center. Letos ga čaka matura, nato pa bo misli usmeril k reprezentanci mlajših članov, s katero ga čaka evropsko prvenstvo, a prednost ima zaključek srednje šole.

Nosilci igre v zadnjih letih so v mlajših kategorijah kot po pravilu že nižji igralci, toda ob kakovostnih branilcih je nekaj tudi kakovostnih in nadarjenih višjih igralcev. Na primer najboljši košarkar Slovana, ki je bil tudi uvrščen v peterko turnirja, Kovačević igra prav tako na položaju krilnega centra, tudi Juretov soigralec Zupan, ki je odlično igral na zaključnem turnirju, je višji od dveh metrov: "Generacija je zagotovo dobra. Fantje se poznamo že več let in radi igramo skupaj. Položaje imamo kar dobro pokrite, in mislim, da ima ta generacija potencial in lahko poseže po visokem mestu. Imamo veliko odličnih branilcev, ki so dobri streli, in kril, res pa je, da pravega centra s slovenskim potnim listom ni. Je pa to problem povsod."

Drugo leto vsaj v Ligo Telemach
Ritlop, ki je precej gibčen za svojo višino in premore kar mehko roko, se je s košarko začel ukvarjati, kot sam pravi, bolj po naključju: "Ko sem nekega dne pozimi pred nogometnim treningom vrgel žogo na koš, me je trener okregal in rekel, naj grem trenirat košarko, če mislim metati, in ne brcati. Sprva sem bil užaljen, potem pa sem poslušal te besede in res prenehal igrati nogomet ter se posvetil košarki. Morda tudi zato, ker sem bil že od nekdaj za glavo višji od vrstnikov. Spomnim se prvega treninga, kjer smo se učili vodenja žoge in dvokoraka. Najbolj me je navdušil moj prvi trener Sašo Zemljič, ki je največ prispeval k temu, da sem se zaljubil v košarko."

18-letni Mariborčan, ki verjame, da je najmočnejši v hitri igri ter je dober skakalec, se že od nekdaj navdušuje nad Kevinom Durantom. Zaveda se, da mora še veliko stvari popraviti, kot sta na primer igra s hrbtom proti košu in uporaba leve roke, o željah v prihodnosti pa pravi: "V prihodnje ne vem, kaj me čaka. Vseeno mi je, če ostanem v Krki v prihodnji sezoni ali pa igram kje drugje. Želim pa si igrati v Ligi Telemach. Za tem želim še korak višje in s Krko nastopiti v Ligi ABA. Sanje so tudi ZDA, Ligi NCAA in NBA. Všeč mi je tamkajšnji slog igre in od nekdaj si ga želim preizkusiti."