Alen Omić je prišel v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine. Pridobil je državljanstvo in lahko igra za Slovenijo. Kmalu bi izbrana vrsta tako lahko imela novega, naturaliziranega centra. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alen Omić je prišel v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine. Pridobil je državljanstvo in lahko igra za Slovenijo. Kmalu bi izbrana vrsta tako lahko imela novega, naturaliziranega centra. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alen Omić
Letos je bil Alen prvi center Zlatoroga. Uspešno je igral tudi proti slovitim centrom v jadranskem tekmovanju, kjer pa so Laščani zasedli zadnje mesto. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Helios - Zlatorog
Polfinale so si Laščani zagotovili z zmago nad Heliosom v gosteh. Alen Omić je dobro zaustavil Draga Pašalića. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marko Pajić, Alen Omić
Na EP-ju mlajših članov bosta udarno centrsko navezo verjetno tvorila Alen Omić in Marko Pajić. Foto: Pia Nikolič
Omić je zatrdil, da se ne bi branil odhoda k Unionu Olimpiji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Alen Omić je v letošnji sezoni naredil še korak naprej in se izkazal tudi v Ligi ABA. Obetavni center bo med glavnimi nosilci reprezentance mlajših članov, poleti pa tudi zelo iskan na košarkarski tržnici.

216 centimetrov visoki košarkar, ki bo v kratkem dopolnil 20 let, je bil letos drugi strelec in prvi skakalec Zlatoroga. Laščani v prihodnji sezoni ne bodo igrali v jadranskem regionalnem tekmovanju, zato Alen želi v novo sredino. Omić, ki je v Slovenijo prišel iz Bosne in Hercegovine in je pridobil državljanstvo ter tudi zaigral za slovensko reprezentanco, je dokaz, da v Laškem vrhunsko delajo z mladimi igralci. Izjemno je napredoval pod vodstvom Aleša Pipana in nato tudi letos, ko so ga trenirali Rado Trifunović, Ivan Sunara in zdaj Ervin Dragšič.

Julija Omića čaka evropsko prvenstvo mlajših članov. Pred domačimi gledalci ima Slovenija visoke cilje, Alen pa bo eno glavnih orožij Zmaga Sagadina. V intervjuju za MMC je povedal, da se veseli dela s slovenskim strokovnjakom in je prepričan, da so mladi košarkarji tudi sposobni izpolniti visoke cilje.


Zlatorog se je vendarle uvrstil v polfinale. Imeli ste kar težko nalogo, saj ste morali zmagati v Domžalah.
Na zadnjo tekmo smo se res pripravili maksimalno. Vedeli smo, da za nas šteje le zmaga. Trener nam je naročil, da se moramo osredotočiti na zunanja igralca D. J. Gaya in Klemna Prepeliča ter Draga Pašalića pod obročem. Vsa ekipa je dala res vse od sebe. Želeli smo si ta polfinale osvojiti za našega trenerja. Uspelo nam je to uresničiti, kar nas res veseli.

Vaš nasprotnik je zdaj Krka, ki je nesporni favorit. Kje vi vidite vašo priložnost?
Vsi vemo, da ima Krka zelo dobro ekipo. Čakajo nas temeljite priprave na nasprotnika. V Novo mesto se ne gremo predat; pokazali bomo, kaj znamo, in morda nam uspe presenetiti. Vsekakor pa nismo taki, da bi se že vnaprej predajali.
Za vami je premierna sezona v Ligi ABA. Kako je igrati na takem nivoju in je morda bil preskok težak?
Super je. Vesel sem, da sem dobil priložnost igrati tako močno ligo, kot je jadranska. Pomeril sem se z nekaterimi res vrhunskimi centri, kot so Nikola Peković, Sofoklis Schortsanitis in Miroslav Raduljica. Vesel sem, da mi je uspel tak preskok. Želim si tudi v prihodnji sezoni igrati na podobnem nivoju, samo za zdaj še ne vem, kako bo naprej.

Kar naenkrat ste postali glavni igralec Zlatoroga. Ste zadovoljni z vašim napredkom?
Seveda sem. Nisem pričakoval, da bo šlo tako hitro in seveda tako strmo navzgor. Za to se moram zahvaliti zdajšnjemu in nekdanjim trenerjem, ki so vsak dan maksimalno delali z mano. Res se trudijo, sam pa to s pridom izkoriščam. V prvi vrsti je tu naš kapetan Vladimir Panić. On je naš prvi igralec. To bomo vedno dejali. Brez njega težko igramo, saj nam daje dodaten motiv in dodatno vrednost.

Je odgovornost nositi tolikšno breme še posebej težka zaradi vaše mladosti?
To je tudi res. Dobro sem o tem razmislil. Povsem sem osredotočen na to, kar delam. Vem, da moram še veliko napredovati in dajati vse od sebe ter maksimalno pomagati ekipi.

Pred vami je evropsko prvenstvo mlajših članov. S kakšnimi pričakovanji se podajate v to reprezentančno akcijo?
Pričakovanja so visoka. Poleg tega pričakujem tudi trdo delo pod vodstvom Zmaga Sagadina. Gremo vzet medaljo. Verjamemo, da bomo imeli tudi veliko podpore navijačev, in upam, da bodo dvorane na naših tekmah polne ter nas bodo tako tudi navijači ponesli do želenega vrhunskega rezultata. Z njihovo pomočjo bo še dodatni motiv osvojiti to medaljo in s tem nam bodo dali še dodatno moč, da lahko premagamo vsakega nasprotnika.

Je ta medalja realen domet izbrane vrste? Kaj pa pričakujete od sodelovanja z Zmagom Sagadinom?
Mislim, da je. Imamo dobro ekipo in nekaj res dobrih posameznikov. Nekateri smo uspešno igrali v Ligi ABA, drugi so nosilci v slovenskem prvenstvu. Komaj čakamo, da se zberemo. Vemo, da imamo dobro ekipo in vrhunskega trenerja. To sta zadostna razloga za visoka pričakovanja. Zmago je res dober trener. To vsi vemo. Na njegovih treningih se trdo dela. Verjamem, da bodo priprave vrhunske in gremo osvojit to medaljo.

Poleti se bo zbrala tudi članska reprezentanca, ki bo pomlajena. Se vidite tudi kot del tega moštva?
Upam, da bom. Želim pokazati, kaj znam, in se seveda kmalu tudi prebiti v slovensko člansko reprezentanco.

Resda sezona še traja, a konec se bliža, Zlatorog pa v prihodnji sezoni ne bo igral v Ligi ABA. Že razmišljate o svoji prihodnosti in naslednji sezoni?
Razmišljam o tem. Ne bom sicer še razkril, kateri klubi so v igri oziroma se zanimajo zame. Zdaj sem povsem osredotočen na to sezono, ki še traja, in seveda potem na evropsko prvenstvo mlajših članov. Potem pa bo čas, da se posvetim tudi klubski prihodnosti. Rad bi igral vsaj v Ligi ABA, ker sem prepričan, da sem to tudi sposoben.

Je želja, da ostanete v Sloveniji?
Da. Slovenija je lepa država. Dala mi je vse. Vse sem se tu naučil. Dobil sem tudi državljanstvo in res sem hvaležen Sloveniji za vse. Rad bi nadaljeval tu.

Vsaj včasih je bila pri mladih slovenskih igralcih vedno vprašanje Olimpija. Kaj vi menite o tem?
Tega se vsekakor ne bi branil. Če me bo klub spustil oziroma če se uspemo dogovoriti, bom rekel le hvala lepa. Olimpija igra tudi Evroligo, kar bi mi prineslo še dodatne izkušnje, ki se jih nedvomno ne bi branil.