Zoran Predin je kar fizično obračunal s sodniki, za kar je bil po tekmi tudi kaznovan. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Predin je kar fizično obračunal s sodniki, za kar je bil po tekmi tudi kaznovan. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Predin
Takole je Zoran Predin udaril sodnika. Foto: Aleš Fevžer
Dino Murić, Alen Omić
Pod košem sta dobro igrala Dino Murić, ki je zbral kar 14 skokov, in Alen Omić, ki je dal 21 točk. Foto: Aleš Fevžer
Luka Rupnik
Na zadnjih tekmah je praktično ljubljanska igra najbolje tekla, ko jo je vodil Luka Rupnik. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Predin kar s pestmi nad sodnike

a se je neslavno poslovila od Evrope. Pa to ne zaradi poraza proti bogatemu Budivelniku (83:87), ki se je jeseni dobro kosal tudi v Evroligi, temveč zaradi incidenta ob koncu tekme.

Zadnje srečanje v Eurocupu za zmaje ni odločalo o ničemer. Ljubljančani so se dobro zoperstavili na papirju bistveno močnejši zasedbi iz Kijeva, ves čas držali korak s prvim ukrajinskim evroligašem, a popolnoma ujeti jim ga ni uspelo. Ob koncu tekme so se po nekaterih sumljivih sodniških odločitvah, ki so vse sporne res bolj ali manj bile dosojene v korist gostov, domači košarkarji burno odzvali in postajali nervozni, ko je bilo to najmanj potrebno.

Nedvomno bo Olimpija dobila visoko kazen
Toda obnašanje košarkarjev je bilo popolnoma normalno za košarkarska igrišča, a odziv gledalcev, ki so se znova zbrali v precej skromnem številu (2.600), pa je prestopil vse meje. Že po odločitvi Luke Rupnika o prestopu črte, ki označuje rob igrišča, je gledalce, ki sedijo tik ob igrišču, katapultiralo na parket, nekateri pa so želeli kar po boksarsko obračunati s sodniško trojico. Kar se ni zgodilo med tekmo, pa se je po njej.

Po izteku igralnega časa je proti sodnikom planilo tudi vodstvo kluba in verbalno pred vsemi obračunalo z delivci pravice, nato so gledalci iz prvih vrst kot nogometni huligani planili po sodnikih, Zoran Predin pa je celo s pestjo udaril enega. Navijači iz prvih vrst, nekateri med njimi so si drug drugemu za svoje poteze potem celo čestitali, kot kaže, ne vedo, da s tem škodujejo le svojemu ljubemu klubu. Nedvomno bo sledila huda kazen Uleba, vse skupaj pa škoduje tudi - že tako načetemu - ugledu Olimpije. Ne smemo pozabiti, da se ljubljanski klub bojuje v jadranski druščini za uvrstitev prav v to evropsko tekmovanje, toda še vedno ni na dovolj visokem mestu. O podelitvi "wild carda", ki ga je slovenski klub z največ trofejami dobil letos, pa bo po takih izpadih 'vipovcev' verjetno tudi vodstvo tekmovanja resno razmislilo.

V Eurocupu optimalno, kar zmaji zmorejo
"Po končani tekmi nisem videl, kaj se je dogajalo. Gledalci, ki so spremljali to tekmo in ki poznajo košarko, zagotovo niso bili zadovoljni z odločitvami sodnikov. Drugih stvari pa nisem videl,"
po tekmi incidenta ni želel komentirati Aleš Pipan. Zmaji se poslavljajo od Eurocupa s porazom proti Budivelniku, ki ima v drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju visoke cilje.

V evropskem pokalu, kjer so pred 20 leti tudi Ljubljančani prišli do največje lovorike v klubski zgodovini, so se letos dostojno merili z ekipami, ki imajo veliko višje proračune. Odmevni sta bili predvsem zmagi nad Valencio, ki je s samo dvema porazoma še vedno druga v španskem prvenstvu, več možnosti za napredovanje tudi iz drugega dela pa je preprečil že domači poraz proti Hapoelu v prvem krogu: "Kakovostno smo igrali v prvem delu tekmovanja. V drugem delu po porazu s Hapoelom doma se je bilo težko vrniti. Vse ekipe so v Eurocupu tako močne, da nismo mogli nadomestiti tega domačega poraza z zmago v gosteh. Mislim, da je to optimalno, kar smo lahko v tem trenutku pokazali v Evropi."

Zdaj misli usmeriti v Ligo ABA
Tokrat so bili zmaji odlični v skoku, ki so ga dobili s kar 43:22, toda tudi to je bilo premalo za uspeh. Dino Murić jih je ob 13 točkah zbral kar 14, dvojni dvojček pa je uspel tudi Deividasu Gailius, z 21 točkami je bil skupaj z Alenom Omićem prvi strelec tekme, Litovec pa je ujel še deset odbitih žog. "Borili smo se od prve do zadnje minute in dali smo vse od sebe. Na koncu nam je malo zmanjkalo, tudi s pomočjo veste koga. Nismo mogli popolnoma ujeti Budivelnika. V zadnji četrtini smo naredili nekaj nepotrebnih napak, tudi nekaj osebnih napak pod košem na Murićem in mano bi bilo lahko dosojenih, a tako pač je. To je treba pozabiti in se osredotočiti na ABA-ligo, kjer potrebujemo zmage ter priti na mesta, kamor Olimpija sodi, na mesta, ki vodijo v Evropo," je dejal Omić.

Ljubljanski center je poudaril, da je treba hitro pozabiti tekme Eurocupa in se osredotočiti na Ligo ABA, kjer se zmaji krčevito borijo za mesta, ki vodijo v Evropo: "Porazov si ne smemo več privoščiti. Budućnost je naš naslednji tekmec in prihaja v Ljubljano zelo motivirana. V gosteh smo jih premagali s tisto noro trojko. Budućnost se nam bo zagotovo poskušala oddolžiti za ta poraz."

"Če bi igrali še dva dni, pa ne bi zmagali"
Tretji ljubljanski strelec je bil s 15 točkami (2/2 za dve, 1/1 za tri) Rupnik, ki je odlično vodil domačo peterko in popolnoma zasenčil Jakova Vladovića, ki v zadnjem času ni v pravi formi. Prvi 'play' zmajev Cedric Jackson, ki je nekaj dobrih predstav pokazal le takoj po poškodbi, zdaj pa se je izgubil v sivem povprečju, pa je poškodovan.

"Tekma je bila polna čustev. V zadnjih minutah smo imeli v šahu Budivelnik. Sodniških odločitev ne želim komentirati in jih tudi nikoli nisem, ampak so se kopičile ena za drugo. Vsaj na igrišču je bil občutek, da lahko igramo še dva dni, pa ne bomo zmagali. Ne vem, sizifovo delo. Trener je rekel, da moramo to pozabiti in moramo dalje," je povedal Rupnik, ki je po prihodu na parket poživil igro Olimpije in dodal še tri podaje ter uspešno skrbel za razigravanje soigralcev ter za konec evropske sezone dodal: "Eurocup je raven nižje kot Evroliga. Ekipe, ki so izpadle iz Evrolige, so se pridružile. Recimo z Budivelnikom smo se lahko kosali, tudi na primer z Valencio. Je zelo močno tekmovanje. Ekipe vlagajo veliko več sredstev kot Olimpija. Mislim pa, da smo dostojno predstavljali Olimpijo in Ljubljano v Evropi."

Zoran Predin kar s pestmi nad sodnike