Goran Dragić je z najboljšo predstavo v letošnji sezoni navijačem Miamija povečal apetite pred odločilno tekmo v nedeljo. Foto: EPA
Goran Dragić je z najboljšo predstavo v letošnji sezoni navijačem Miamija povečal apetite pred odločilno tekmo v nedeljo. Foto: EPA
Goran Dragić
Dragić je blestel na sedmi tekmi uvodnega kroga proti Charlottu in na uvodni tekmi v Torontu, tokrat pa je zrežiral najprepričljivejšo zmago Miamija v tej seriji. Foto: Reuters
Kyle Lowry
Kyle Lowry je bil najboljši strelec tekme s 36 točkami. Foto: EPA
Dwyane Wade
Dwyane Wade se je razigral v zadnji četrtini. Foto: EPA

Trener Erik Spoelstra je zahteval agresivnejšo igro najboljšega slovenskega košarkarja in jo tudi dobil. V 38 minutah je "Gogi" sijajno dirigiral igro Miamija, ki je vodil vso tekmo in se veselil najprepričljivejše zmage v tej seriji.
30-letni Dragić je za štiri točke presegel svoj najboljši dosežek v končnici. Zadel je 12 od 21 metov, natančen je bil pri vseh štirih prostih metih, dodal pa je še sedem skokov in štiri podaje.

"Nisem se še hotel vrniti domov. To lahko še počaka, zdaj želim biti še tu," je poudaril Dragić.

Spoelstra: To je pravi Goran
"To je pravi Goran. Res je odigral agresivno in odlično vodil ekipo. To smo potrebovali, saj je bila ta serija za nas že v blatu," se je slikovito izrazil Spoelstra, ki je Miami popeljal do naslova prvaka leta 2012 in 2013.
"Razlika na današnji tekmi je bil Goran Dragić. Kar čutil sem, da bo imel velik večer. To se je napovedovalo že nekaj časa. Zdaj nas čaka velik boj na sedmi tekmi v Torontu, kjer moramo dobro začeti," je dodal Dwyane Wade, ki je na večni lestvici strelcev v končnici Lige NBA prehitel legendarnega centra Hakeema Olajuwona na 12. mestu. Pred njim je zdaj John Havlicek. MVP finala iz leta 2006 je blestel v zadnji četrtini, ko so bili Raptorsi popolnoma nemočni.
Lowry in DeRozan brez pomoči soigralcev
Goste sta v igri znova držala Kyle Lowry (36 točk) in DeMar DeRozan (23 točk), vsi drugi pa so odpovedali. Zelo se pozna odsotnost poškodovanega centra Jonasa Valančiunasa, ki bo manjkal tudi na sedmi tekmi.

19 točk Dragića v prvem polčasu
Miami je imel v prvi četrtini ves čas majhno prednost. Dragić je zadel trojko za 12:9, nato pa dodal še dva prosta meta. Lowry in DeRozan sta prispevala 13 točk Toronta v uvodni četrtini. Po 12 minutah so gostitelji vodili z 21:20.
Na začetku druge četrtine je Miami ujel pravi ritem. Joe Johnson in Josh McRoberts sta zrežirala delni izid 11:4 za vodstvo z 32:24. Trener Toronta Dwane Casey je vzel minuto odmora. Dragić se je razletel po parketu, dvakrat je uspešno zaključil prodor, nato pa je bil natančen izza črte po podaji Josha Richardsona za 48:41. Tudi soigralci so hitro opazili, da je v sijajni formi. Wade mu je podal za 50:43, po dveh zgrešenih prostih metih DeMarreja Carrolla pa je najboljši slovenski košarkar s polaganjem poskrbel za lepo prednost Miamija (52:43). Ob odmoru je bilo 53:44, Dragić je v prvem polčasu dosegel kar 19 točk (7/10 iz igre, 2/3 a tri), 14 le v drugi četrtini.
"Gogi" odgovoril Lowryju
Na začetku tretje četrtine je Lowry nanizal sedem točk in Toronto se je zelo približal (58:54). Takoj je odgovoril Dragić, ki je znova povišal prednost na 66:58. Po njegovem polaganju v 31. minuti je Lowry dobil četrto osebno napako, "Gogi" pa je zadel še prosti met za 71:60. Gostje so bili vse bolj nervozni, Dragić pa je z leve strani poskrbel za 13 točk naskoka in navijači v American Airlines Areni so bili na nogah. Po treh četrtinah je Vročica imela vse v svojih rokah (82:72).
Wade postavil piko na i
Lowry je bil znova najnevarnejši, obramba Miamija ni imela pravega odgovora za hitrega organizatorja igre, ki je na začetku zadnje četrtine dosegel deset točk in znižal na 88:82. Dragić je bil na klopi le tri minute, nato pa je znova vstopil in takoj povišal na 90:82. V končnici srečanja so bili Raptorsi popolnoma razglašeni v napadu, razigral pa se je Wade, ki je z osmimi točkami potrdil gladko zmago gostiteljev. Prvič v tej seriji (tri tekme je odločil podaljšek) ni bilo napete končnice.
Spočiti Cleveland čaka zmagovalca
Sedma tekma bo v nedeljo ob 21.30 v Air Canada Centru v Torontu. Zmagovalec te serije se bo v finalu Vzhoda srečal s Clevelandom, ki je v končnici dobil vseh osem tekem. V finalu Zahodne konference bo prva tekma med Golden Statom in Oklahomo na sporedu v noči s ponedeljka na torek.

VZHOD, polfinale, šesta tekma:
MIAMI (3) - TORONTO (2) 3:3
103:91 (21:20, 32:24, 29:28, 21:19)
19.757; Dragić 30 (12/21 iz igre, 2/5 za tri, prosti meti 4/4), 7 skokov in 4 podaje v 38 minutah, Wade 22 (8/21 iz igre), J. Johnson 13, Winslow 12, McRoberts 10, Richardson 9, T. Johnson 5, Deng 2; Lowry 36 (12/27 iz igre, 3/5 za tri), DeRozan 23, Patterson 8, Joseph 7, Ross 6, Carroll 5, Biyombo 4 in 13 skokov, Nogueira 2.

Že odigrano:
Atlanta (4) - CLEVELAND (1) 0:4


ZAHOD, polfinale:
OKLAHOMA (3) - San Antonio (2) 4:2

GOLDEN STATE (1) - Portland (5) 4:1

Finale, prva tekma, ponedeljek:
GOLDEN STATE (1) - OKLAHOMA (3) 0:0

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.