Stephen Curry je zadel le dve trojki iz šestih poskusov. V podaljšku je odigral zelo pametno, imel pa je tudi veliko pomoč soigralcev. Foto: Reuters
Stephen Curry je zadel le dve trojki iz šestih poskusov. V podaljšku je odigral zelo pametno, imel pa je tudi veliko pomoč soigralcev. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James je vseskozi prodrial v raketo, gostitelji nikakor niso našli igralca, ki bi ga lahko pokrival. V podaljšku se je zvezdniku ustavilo in Cleveland je klonil. Foto: Reuters
Klay Thompson in Harrison Barnes
Harrison Barnes je zadel izjemno pomembno trojko sredi podaljška. Foto: Reuters
Kyrie Irving
Kyrie Irving je prispeval 23 točk, zelo dobro je vodil igro Clevelanda. V podaljšku je odšepal s parketa, brez njega pa so bili Cavaliersi izgubljeni. Foto: Reuters
Rihanna
Na tekmi so bili tudi številni znani obrazi. Tudi slavna pevka Rihanna je bila v Oracle Areni. Foto: EPA
Golden State povedel v finalu Lige NBA

LeBron James je bil neustavljiv, dosegel je kar 44 točk, a ni imel dovolj podpore soigralcev (klop je dosegla le 9 točk). Rezervisti Golden Stata so prispevali kar 34 točk. Cavaliersi pa so vodili večino tekme in imeli tudi napad za zmago v rednem delu. James in Iman Shumpert nista bila natančna.
V podaljšku je Kyrie Irving nerodno padel in obnovil poškodbo kolena. Odšepal je z igrišča in igra gostov se je sesula. Harrison Barnes je zadel izjemno trojko dve minuti pred koncem podaljška, ki so ga Warriorsi dobili z 10:2.
Sanjski štart Cavsov
40 let so čakali na finalno tekmo v Oaklandu, ozračje je bilo izjemno že ob ameriški himni. Vsi navijači so bili oblečeni v rumene majice, Warriorsi pa so začeli zelo nervozno. Barnes je kril Jamesa, ki je hitro nanizal devet točk. Barnes je s trojko poskrbel za vodstvo Golden Stata z 11:9, potem pa so Cavaliersi dosegli deset točk zapored. Razigral se je Irving. Izza črte sta bila natančna še J. R. Smith in James in minuto pred koncem prve četrtine je imel Cleveland že 13 točk naskoka (13:26).
Curry zrežiral preobrat v drugi četrtini
Začetni peterki gostiteljev ni steklo, zato pa so se izkazali rezervisti. Marreese Speights je odlično izkoristil malce več prostora in v 17. minuti je znižal na 27:31. Gostitelji so se razigrali v napadu, žoga je krožila malce hitreje, po trojki Curryja z desnega krila po lepi podaji Draymonda Greena pa je v Oracle Areni završalo (36:36).
David Blatt je skušal preprečiti nalet gostiteljev, a mu ni uspelo. Curry se je v protinapadu ustavil in zadel še eno trojko, nato pa je polagal za 41:36. Cavaliersom je uspelo odlično končati prvi polčas. Iman Shumpert je zadel dve trojki, James je kraljeval v raketi (19 točk v prvem delu) nato pa je po uigrani akciji sedem desetink pred koncem z devetih metrov zadel še Smith (48:51).
Gostitelji brez možnosti proti Jamesu
Tudi drugi polčas so precej bolje začeli gostje. James je zlahka prišel do metov z bližine, tudi Irving je imel mirno roko (52:59). LeBron je samo v tretji četrtini nanizal 12 točk, po 36 minutah igre je bil že pri 31 točkah, vseeno pa se Clevelandu ni uspelo odlepiti, Andre Iguodala je s polaganjem ob koncu tretje četrtine celo izenačil na 73:73.
Cleveland zapravil dva meta za zmago
Izjemno izenačeno srečanje se je nadaljevalo tudi v zadnji četrtini. Cleveland je imel minimalno prednost vse do zadnjih minut. Gostitelji so ujeli ritem v napadu, Andre Igoudala je celo izgubil športni copat, a vseeno zadel trojko.
Curry, ki mu met ni stekel, je bil dvakrat natančen in 53 sekund pred koncem so Warriorsi povedli z 98:96. Timofej Mozgov je izenačil pol minute pred koncem z dvema prostima mestoma. Curry je skušal s prodorom, ko je bila obramba gostov razredčena, a ga je pri polaganju od zadaj blokiral Irving in Cavaliersi so imeli zadnji napad. James je zgrešil z desne strani, do odbite žoge je prišel Shumpert, ki pa iz težkega položaja ob sireni ni bil natančen.
Warriorsi gladko dobili podaljšek
V podaljšku so Warriorsi odigrali zelo pametno. Curry je izsilil dva prekrška in zadel štiri proste mete, dve minuti pred koncem pa je Iguodala v levem kotu našel Barnesa, ki je zadel izjemno trojko za 105:98. Gostje so bili na koncu z močmi. Smith in James nista več zadevala, dve minuti pred koncem je spodrsnilo še Irvingu, ki je jezen odšepal v garderobo. Edini dve točki v podaljšku za Cleveland je dosegel James devet sekund pred koncem, ko je slavje v Oracle Areni že potekalo.
Blatt več pričakuje od drugih igralcev
"Največji igralci blestijo na finalnih tekmah. James je odlično opravil svoje delo. Več pričakujem od drugih igralcev," je pojasnil David Blatt. Cleveland še vedno zmaga na prvo zmago v končnici, saj je leta 2007 izgubil vse štiri tekme proti San Antoniu. "Imeli smo več priložnosti za zmago v rednem delu, pa jih nismo izkoristili. V podaljšku nam met ni stekel, poškodoval se je še Irving. Čaka nas videoanaliza in temeljita priprava na drugo tekmo," je dodal James.
"Če Kyrie, ki je iz garderobe prišel na berglah, ne bo več mogel igrati, bo to hud udarec za našo ekipo. Toda to ne bi smel biti razlog, da se predamo. Zdaj bomo morali še bolj stisniti zobe in igrati tudi zanj," je pojasnil LeBron.
Kerr zelo zadovoljen z Iguodalo
"Veliko zaslug za našo zmago je imel Iguodala, ki je eden najpametnejših obrambnih igralcev. Čeprav je James dosegel 44 točk, je Andre v obrambi opravil dobro delo," je svojega igralca pohvalil Steve Kerr.
Vrtoglave cene vstopnic
Vstopnice za prvo tekmo finala so bile izjemno drage, v povprečju so stale okoli 1.000 ameriških dolarjev (najcenejša 80 dolarjev, najdražja pa neverjetnih 58.250). V Kaliforniji je ogromno milijonarjev, ki so pripravljeni odšteti tudi 50.000 zelencev za tekmo finala. Pred štirimi desetletji, ko je Oakland zadnjič gostil finalno tekmo Lige NBA, je bila povprečna cena vstopnice 10 ameriških dolarjev.
Druga tekma finale serije bo znova v Oracle Areni, na sporedu bo v noči z nedelje na ponedeljek.

Finale, prva tekma:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2) 1:0
* 108:100 (19:29, 29:22, 25:22, 25:25; 10:2)
* - po podaljšku
19.596; Curry 26 (10/20 iz igre, 2/6 za tri) in 8 podaj, K. Thompson 21 (5/14 iz igre, 3/9 za tri), Iguodala 15, Green 12, Barnes 11, Speights 8, Ezeli 5, Bogut in Livingston po 4, Barbosa 2; James 44 (18/38 iz igre, 2/8 za tri), 8 skokov, 6 podaj in 4 izgubljene žoge v 46 minutah, Irving 23, Mozgov 16, Smith 9, Shumpert 6, T. Thompson 2.

Met iz igre: 39/88; 39/94
Met za tri točke: 10/27; 9/31
Prosti meti: 20/22; 13/19
Skoki: 48; 45
Podaje: 24;19




Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:

GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Tretja tekma, sreda ob 3.00:

CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Četrta tekma, petek, 12. junija, ob 3.00:

CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)



Peta tekma, ponedeljek, 15. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Šesta tekma, sreda, 17. junija, ob 3.00:

CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Sedma tekma, sobota, 20. junija, ob 3.00:

GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Golden State povedel v finalu Lige NBA