Stephen Curry je zadel sedem trojk. Prvič v finalni seriji je zablestel v polnem sijaju. Foto: Reuters
Stephen Curry je zadel sedem trojk. Prvič v finalni seriji je zablestel v polnem sijaju. Foto: Reuters
Kyrie Irving
Kyrie Irving je dosegel 34 točk, a le sedem v zadnji četrtini. Foto: Reuters
Kevin Love
Kevin Love po pretresu možganov še ni ujel pravega ritma. Foto: Reuters
LeBron James in Draymond Green
LeBron James in Draymond Green sta se vseskozi prerivala v raketi, izmenjala pa sta si tudi nekaj krepkih besed. Foto: Reuters
Klay Thompson
Tudi Klay Thompson je prikazal najboljšo igro v finalni seriji. Foto: Reuters
Draymond Green in Andre Igoudala
Draymond Green in Andre Igoudala sta se izkazala z odlično igro v obrambi. Foto: Reuters

levelandu (97:108) in vodi že s 3:1 v zmagah.

Po visokem porazu na tretji tekmi v Quicken Loans Areni so branilci naslova precej bolje zaigrali v obrambi. Zadeli so kar 17 trojk, kar je rekord finalnih tekem. Curry je prispeval 38 točk, sedemkrat je bil natančen izza črte. Klay Thompson je dosegel 25 točk, zadel je štiri trojke. Warriorsi so drugi polčas dobili z 58:42, Cleveland skoraj sedem minut ni zadel iz igre v zadnji četrtine.
V ponedeljek prva zaključna žoga v Oracle Areni
Naveza "Splash Brothers" je prvič v tem finalu zablestela in Golden State lahko že v ponedeljek v Oracle Areni ubrani naslov prvaka v Ligi NBA. Še nobena ekipa se v zgodovini lige se ni vrnila po zaostanku z 1:3 v zmagah.
James izgubil sedem žog
LeBron James je bil zelo blizu trojnega dvojčka (25 točk, 13 skokov in 9 podaj), a je izgubil kar sedem žog. Najboljši strelec Cavaliersov je bil Kyrie Irving s 34 točkami. Kevin Love po pretresu možganov ni igral na tretji tekmi, tokrat pa je vstopil s klopi. Odigral je 25 minut in dosegel 11 točk. V začetni peterki je bil znova veteran Richard Jefferson.



Zelo izenačena prva četrtina

Obe ekipi sta odlično začeli v napadu, po dveh minutah in pol je na semaforju pisalo 10:10. Harrison Barnes je dvakrat zadel za tri točke, odgovoril pa je Irving. Nobeni ekipi ni uspelo nabrati večje prednosti. James je skušal predvsem razigrati soigralce. Love je vstopil v sedmi minuti ob velikem navdušenju s tribun. Curry je prve tri točke na srečanju dosegel za 20:20 v 8. minuti. V uvodni četrtini je prispeval osem točk, Bojevniki pa so imeli točko naskoka (28:29).
Cleveland vodil ob odmoru
Sredi druge četrtine se je gostiteljem odprlo, z delnim izidom 11:3 so povedli s 47:42 po trojki Lova. Andre Iguodala in Thompson sta uspela izenačiti, a so Cavaliersi bolje končali polčas. Od odmoru so imeli pet točk naskoka (55:50), trener gostov Steve Kerr pa je bil večkrat jezen na sodnike, ki so dovolili zelo grobo igro. Večkrat se je pritoževal in prejel tudi tehnično napako ob polčasu.
Serija trojk Curryja in Thompsona
Na začetku tretje četrtine je James s trojko povišal na 61:53. Curry in Thompson sta nato prevzela odgovornost v svoje roke. Najprej je MVP rednega dela zadel izza črte, nato pa dvakrat zapored še Thompson in gostitelji so imeli le še točko prednosti (65:64). Clevelandu je uspelo držati priključek do konca tretje četrtine (77:79).
Delni izid 12:1 prelomil tekmo
James je z zabijanjem deset minut pred koncem poskrbel za zadnje vodstvo Cavaliersov na tekmi (83:81). Barnes je s trojko začel serijo gostov 12:1, ki je prelomila srečanje. James in Irving sta metala iz neizdelanih položajev, LeBron je izgubil nekaj žog in nikakor ni bil v pravem ritmu v napadu. Pri Bojevnikih je žoga precej bolje krožila in po trojki Barnesa šest minut pred koncem so bili gostitelji v velikih težavah (84:93).
Curry je s trojko povišal na 86:96, nato pa sta se zapletla James in Green, ki sta imela že več besednih obračunov v tej seriji. Oba sta prejela osebno napako. Razigrani Curry je 54 sekund pred koncem s polaganjem zapečatil usodo gostiteljev (89:98), v zadnji minuti pa je zadel še šest prostih metov.
Kerrovi izbranci tokrat res niso bili mehki
"Niti slučajno še ni konec. Zadovoljen sem, da mi je končno uspelo prikazati pravo igro. Pomagalo je, da je Thompson zadel nekaj trojk. Morali so ga prevzeti in odprl se je prostor. Od prve minute smo igrali precej bolje, potem ko nam pred dvema dnevoma ni šlo nič po načrtih. Vseh 48 minut smo igrali precej bolje, izpolnjevali smo načrte trenerja. Celo sezono smo čakali na tekmo, ki bo na vrsti v ponedeljek. Res je, da bomo igrali doma, a to še ne pomeni, da bomo kar tako zmagali," je pojasnil Curry, ki je na prvih treh tekmah skupaj dosegel le 48 točk.
"Vedeli smo, da se nam bo enkrat odprlo v napadu. Pomembno je, da smo zdržali v obrambi, posebej v zadnji četrtini. Zdaj nas čaka res težka tekma, saj bo pritisk na domačem parketu zelo velik. Vsi se bodo že pripravljali na slavje, prijatelji in sorodniki bodo želeli priti na tekmo. Treba bo zelo pazljivo igrati v ponedeljek," je opozoril Kerr, ki je po tretji tekmi javno kritiziral svoje varovance, da so igrali zelo mehko. Tokrat je dobil pravi odgovor, Bojevniki so igrali zagrizeno, obramba je bila trdna, motiva res ni manjkalo.
James: Green izbral neprimerne besede
"Zapletla sva se z Greenom, ki je izbral neprimerne besede. Ni se obnašal primerno. S Curryjem sva imela le krajši pogovor, oba sva zelo tekmovalna. To ni bilo nič posebnega. Imeli smo priložnost, da pobegnemo v tretji četrtini, a je nismo izkoristili. Najprej je treba zmagati na peti tekmi, kar bo zelo težko. Morali bomo prikazati še boljšo igro kot na tretji tekmi," je bil razočaran James, ki je osvojil dva prstana z Miamijem, zdaj pa je pred petim finalnim porazom.
Lue: V finalu se ne počiva, poleti bo dovolj časa
"Naredili smo nekaj napak v obrambi, Curry in Thompson sta nas vedno kaznovala. Prvič v tej seriji nam ju ni uspelo ustaviti. Nisem hotel menjati začetne peterke, ki je gladko dobila tretjo tekmo, zato je Love začel na klopi. James je igral več kot 45 minut, a to so finalne tekme, kjer igrajo najboljši. Poleti bo veliko časa za počitek," je bil nezadovoljen Tyronn Lue.
V Oracle Areni so navijači gledali tekmo na velikih zaslonih, razpoloženje je bilo že šampionsko. 40 let so v Oaklandu čakali na naslov, v ponedeljek pa se lahko veselijo že drugega zaporedoma.

Finale, četrta tekma:
CLEVELAND - GOLDEN STATE 1:3
97:108 (28:29, 27:21, 22:29, 20:29)
20.562; Irving 34 (14/28 iz igre), James 25, 13 skokov in 9 podaj, Love 11, Smith in T. Thompson po 10, Jefferson 3, Shumpert in Dellavedova po 2; Curry 38 (11/25 iz igre, 7/13 za tri), K. Thompson 25 (7/14 iz igre, 4/9 za tri), Barnes 14, Iguodala 10, Green 9 in 12 skokov, Livingston 8, McAdoo in Varejao po 2.

Met iz igre: 38/81; 33/81
Met za tri točke: 6/25; 17/36
Prosti meti: 15/26; 25/31
Skoki: 40; 43
Podaje: 15; 23

Peta tekma, torek ob 3.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND


Šesta tekma, petek ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE

Sedma tekma, ponedeljek, 20. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.