LeBron James se je veselil velike zmage v Oracle Areni. Na uvodnih dveh tekmah finala je dosegel kar 83 točk. Foto: Reuters
LeBron James se je veselil velike zmage v Oracle Areni. Na uvodnih dveh tekmah finala je dosegel kar 83 točk. Foto: Reuters
Matthew Dellavedova
Matthew Dellavedova je sijajno nadomestil poškodovanega Irvinga. Foto: Reuters
Klay Thompson
Klay Thompson je imel premalo pomoči soigralcev. Foto: Reuters
Stephen Curry
Stephen Curry bo moral prikazati popolnoma drugačno igro v Quicken Loans Areni, če želi Golden State priti do naslova. Foto: Reuters
Carlos Santana
Legendarni Carlos Santana je zaigral ameriško himno pred začetkom tekme. Foto: Reuters
James zrežiral prvo finalno zmago Clevelanda

Warriorsi z razglašenim Stephenom Curryjem (5/23 iz igre, 2/15 za tri in šest izgubljenih žog) so prikazali najslabšo igro v letošnji končnici. Gostje so z odlično obrambo tudi brez poškodovanega Kyrieja Irvinga dosegli prvo zmago v zgodovini kluba na finalnih tekmah. James je v 50 minutah prispeval 39 točk, 16 skokov in 11 podaj. Pri Golden Statu je izstopal Klay Thompson s 34 točkami.
V rednem delu so Cavaliersi tri minute pred koncem vodili za 11 točk, a so se gostitelji rešili v drugi zaporedni podaljšek v tem finalu. Junak je bil Matthew Dellavedova, ki je sijajno pokrival Curryja in zadel ključna prosta meta 10 sekund pred koncem podaljška.
Za šov skrbela James in Thompson
Na prvi tekmi v četrtek se je Irving poškodoval v podaljšku, po operaciji kolena ga čaka štirimesečno okrevanje. Avstralec Dellavedova, ki je blestel v finalu Vzhoda proti Atlanti, je zasedel njegovo mesto v začetni peterki.
Že v uvodnih minutah sta pravi strelski šov uprizorila Thompson in James. Gostitelji so po trojki Leandra Barbose tri minute pred koncem prve četrtine z delnim izidom 9:2 povedli z 20:12. David Blatt je vzel minuto odmora in Cavsi so na krilih Jamesa izenačili do konca prvega dela (20:20).
Razigrana tudi Jones in Mozgov
Dellavedova je odlično pokrival Curryja, ki nikakor ni prišel do prvega meta (v prvem polčasu 2/10 iz igre, 1/7 za tri). Thompson je bil tokrat v glavni vlogi, do odmora je prispeval kar 20 točk. Warriorsi so v 2. četrtini povedli z 31:25, nato pa se je prebudil James Jones z dvema zaporednima trojkama. Cleveland je s serijo 0:10 prišel do preobrat (33:40). V raketi je kraljeval Timofej Mozgov (11 točk v prvem polčasu), ki so mu sodniki nekajkrat spregledali očitne korake. Na odmor so Cavaliersi odnesli dve točki naskoka (45:47).
Cleveland povedel za 11 točk
V tretji četrtini je bila raztrgana, polna napak, obe ekipi sta zelo težko dosegali točke. Cavaliersi so imeli vseskozi minimalno prednost. Thompson je bil na začetku zadnje četrtine natančen izza črte za izenačenje (62:62). Odgovoril je Dellavedova z dvema zaporednima košema, James in J. R. Smith sta zadela za tri točke in Cleveland si je priigral kar deset točk prednosti (66:76). Po trojki Dellavedove pet minut pred koncem so bili Warriorsi že v težkem položaju (68:79). Tri minute pred koncem rednega dela je James povišal na 72:83 in Steve Kerr je skušal z minuto odmora predramiti svoje varovance.
Velika vrnitev Bojevnikov
Trener gostiteljev se je odločil za namerne prekrške nad Tristanom Thompsonom, ki je dvakrat zadel le en prosti met, Andre Iguodala in Curry pa sta s trojkama znižala (78:84). Bojevniki so dobili zalet. Harrison Barnes je minuto in pol pred koncem polagal ob prekršku Smitha in dodal še prosti met (85:87). Clevelandu se je v napadu popolnoma ustavilo in Curry je po prodoru osem sekund pred koncem izenačil na veliko navdušenje navijačev (87:87). James je imel v rokah zmago, a se je v zadnjem napadu po prodoru žoga zapeljala po obroču.
Warriorsi so redni del zaključili z delnim izidom 15:4, vendar pa zaleta niso prenesli na podaljšek. Iman Shumpert je zadel izza črte, James pa je dodal dva prosta meta (87:92). Cleveland nato kar tri minute ni dosegel niti točke. Golden State je z dvema košema Draymonda Greena in dvema prostima metoma Curryja prevzel vodstvo (93:92). To je bilo prvo vodstvo gostiteljev po 33:32 v drugi četrtini.
Napačne odločitve Curryja v odločilnih akcijah
V napadu gostov je imel vedno žogo James, ki je prejel blokado Iguodale, a je žoga ostala v posesti Cavsov. Po zgrešeni trojki Jonesa je do žoge pod obročem prišel Dellavedova, ki je po prekršku Barnesa zadel dva prosta meta (93:94). Curry je s težkega položaja popolnoma zgrešil, James je zadel le en prosti met, a je gostiteljem zmanjkalo minut odmora. Zadnji napad so štiri sekunde pred koncem začeli izpod svojega koša, Curry pa je slabo podal do Thompsona in tako kronal izjemno slab večer.
Kerr: Tudi Jordan in Duncan sta imela slabe tekme
"Tudi take tekme se dogajajo. Curry je izjemen igralec, MVP, a to se pač dogaja tudi najboljšim. Tudi Michael Jordan in Tim Duncan sta imela slabe tekme, bil sem njun soigralec. Prepričan sem, da bo že na naslednji tekmi drugače. Obramba Clevelanda je bila izjemna. Nismo se pravilno odločali za mete. Nismo imeli ritma v napadu. Tudi proti Memphisu smo doma izgubili, pa smo se pobrali na gostovanju," je pojasnil trener Kerr.
"Mete, ki jih skoraj vedno zadenem, sem zgrešil. Prav nobenega ritma nisem imel. Včasih sem preveč čakal. V določenih trenutkih sem že vnaprej vedel, da bom zgrešil, ko je žoga zapustila roko. Na prvih dveh tekmah nam igra v napadu ni stekla, izid je 1:1, še vedno mislim, da bomo zmagali v tej seriji," je dodal Curry.
LeBron pohvalil Dellavedovo
"Pohvaliti moram naše rezerviste. Res so se izkazali, predvsem z obrambo. Soigralcem sem povedal, da lahko skupaj spišemo zgodovino. Hitro so razumeli, da po poškodbi Irvinga ni še nič izgubljeno. Dellavedovi že vso kariero govorijo, da nima meta in da je preslab za Ligo NBA. On je res pomemben igralec za našo ekipo. Neverjetno je pokrival Curryja, ki ni imel nobenega prostora. Vsi so nas odpisali po poškodbi Irvinga, vendar imamo zdaj še več motiva. Vsi smo maksimalno pripravljeni. Dobro se znajdemo v vlogi avtsajderja v tem finalu. Mi ne bomo igrali košarke za oči, iz igre smo metali le 32-odstotno, pa smo vseeno zmagali," je bil zadovoljen James, ki je poudaril, da lahko igra vso tekmo, saj je do konca sezone maksimalno še pet srečanj.

Finale, druga tekma:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2) 1:1
93:95 (20:20, 25:27, 14:15, 28:25; 6:8)
19.596; Thompson 34 (14/28 iz igre, 4/12 za tri), Curry 19 (5/23 iz igre, 2/15 za tri) in šest izgubljenih žog, Barnes 11, Green 10 in 10 skokov, Iguodala 7, Barbosa 5, Livingston 3, Ezeli in Barbosa po 2; James 39, 16 skokov in 11 podaj, Mozgov 17 in 11 skokov, Smith 13, Dellavedova 9, Jones 8, Shumpert 7, Thompson 2 in 14 skokov.

Met iz igre: 33/83; 29/89
Met za tri točke: 8/35; 9/27
Prosti meti: 19/25; 28/40
Skoki: 45; 55
Podaje: 16; 14




Tretja tekma, sreda ob 3.00:

CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Četrta tekma, petek ob 3.00:

CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Peta tekma, ponedeljek, 15. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)



Šesta tekma, sreda, 17. junija, ob 3.00:

CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Sedma tekma, sobota, 20. junija, ob 3.00:

GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

James zrežiral prvo finalno zmago Clevelanda