Jure Balažič je dobro odigral prve pripravljalne tekme. Foto: BoBo
Jure Balažič je dobro odigral prve pripravljalne tekme. Foto: BoBo
Jure Balažič
V dresu Tofaša je v minuli sezoni v državnem prvenstvu dosegal v povprečju skoraj 11 točk, v Eurochallengu pa nekaj manj kot deset točk na srečanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

zbrane vrste.

Božidar Maljković je Novomeščana prvič vključil v reprezentanco poleti 2012, ko je pomladil izbrano vrsto in ponudil priložnost tudi tistim, ki je pred tem niso dobili, nekateri starejši in nosilci igre pa so imeli poletje, ko ni bilo velikega tekmovanja za Slovenijo, prosto. Lani si je izboril mesto med 12 za domače evropsko prvenstvo, nanj pa resno računa tudi Jure Zdovc.

Prisotna pozitivna nervoza
"Vedno se je lepo družiti z vsemi temi fanti. Meni je najbolj všeč, da v reprezentanci ni lenuhov. V klubih se vedno najde kdo, ki 'zabušava'
. Tu so vsi delavni, spodbujamo drug drugega ter si dajemo še dodaten motiv za delo," je ob začetku priprav povedal 204 centimetre visok center. Po debiju na evropskem prvenstvu ga letos (najverjetneje) čaka še prvo udejstvovanje na svetovnem: "Ne samo da zastopaš za Slovenijo, ampak je že osebni izziv nastopati na tako velikem tekmovanju. Se že zelo veselim. Mislim, da smo imeli kar srečno roko pri žrebu. Vseeno pa ni ekipe, ki ne bi znala igrati košarke. V vsakem primeru moramo biti stoodstotni, če želimo narediti dober rezultat."

Balažič prvič sodeluje z Zdovcem, ki je napovedal, da bo Slovenija igrala hitro košarko in bo računal na visoke igralce, ki znajo zadeti z razdalje. To je nedvomno Balažič, ki ima zelo mehko roko za krilnega centra: "Prvi vtisi pod novim selektorjem so odlični. Prisotna je tista uvodna nervoza, saj se učimo novih stvari. Spremenili bomo sistem, vsi se učimo in poskušamo biti maksimalno osredotočeni na te nove stvari. Delamo veliko napak, a do prvenstva bi morali biti vse tako, kot je treba."

V večini klubov drugačna obramba
Na pripravljalnih tekmah je Balažič do zdaj dokazal, da mu takšna igra ustreza: "Gradimo to hitro igro. Se še privajamo. Za zdaj še ni tako, kot bi moralo biti. Delamo na tem in verjamem, da se bo obrestovalo. Že vse življenje igram proti višjim in težjim nasprotnikom. Sem vajen, da ne morem izkoriščati moči. Tu nikoli nisem bil najboljši. Drugače rešujem stvari in tudi selektor se dobro tega zaveda. Na splošno celo igro gradimo ter prilagajamo temu, da bomo igrali hitro. Na zunanjih položajih so igralci odlični atleti in bodo v skoku v veliko pomoč. Se bomo prilagodili."

Zdovc poudarja predvsem obrambo, vendarle se zaveda, da se temelji za uspeh na velikem tekmovanju postavijo v defenzivi: "Na trenutke se ti principi že vidijo, vendar še ne povsem. Se še izgubimo. V večini klubov drugače igramo obrambo. Tako je treba vse narisati in začeti z ničle. Nismo še povsem osvojili vsega in se tako zmotiš ter postaviš nekoliko napačno, a bomo še veliko delali na tem in nedvomno tudi popravili napake."

Pogodba s Tofašem se mu je iztekla
Balažič je letos drugo sezono preživel v Turčiji, kjer je branil barve Tofaša iz Burse, leto pred tem pa je igral za Erdemir: "Klub je bil fenomenalno organiziran. Lani sem bil v manjšem klubu in vse je bilo vse tako, kot mora biti. Letos sem bil v Tofašu, ki je še večji klub in tako še boljša organizacija. Brez pripomb. Plačila so bila redna in pogoji za delo odlični."

S Tofašem se je prebil v končnico turškega prvenstva, a je izpadel po prvem delu Eurochallenga, v katerem je bila boljša Krka, sicer Balažičev matični klub. Najstarejšemu slovenskemu reprezentantu se je pogodba iztekla, pri iskanju novega kluba pa ne hiti: "Pogodba se mi je iztekla, za zdaj pa sem osredotočen samo na reprezentanco. Kot sem rekel, ne bom hitel v podpis. Vzel si bom čas. Zagotovo reprezentanca ne škodi pri tem, saj se pokažeš na veliki sceni. Se mi pa ne mudi. Do konca reprezentance imam čas, saj tako ali tako se pred tem ne bi mogel pridružiti klubu. Glede tega sem povsem sproščen."