Tri mesece zdaj Rašo Nesterović opravlja funkcijo generalnega sekretarja. Foto: www.alesfevzer.com
Tri mesece zdaj Rašo Nesterović opravlja funkcijo generalnega sekretarja. Foto: www.alesfevzer.com
Rašo Nesterović
Pred kratkim je Nesterović postal član komisije igralcev, ki jo je ustanovila Fiba. Predsednik komisije bo Vlade Divac. Foto: KZS

Največji problem je ta klubska košarka, saj ne proizvaja mladih, kot bi jih morala. Vedno sem bil zagovornik, da se forsirajo domači igralci. Mislim, da so dokazale generacije pred mano, moja generacija in te za mano, da od vseh tujcev v Sloveniji ni bilo veliko kakovostnih. Če boste našteli pet tistih, ki so bili res kakovostni, bo že kar veliko.

Carmelo Anthony in Rašo Nesterović
Nesterović je edini slovenski košarkar, ki je postal evropski klubski prvak in prvak Lige NBA. Foto: EPA
Jure Zdovc in Goran Dragić
Jure Zdovc bo imel popolno avtonomijo pri sestavi reprezentance in bo jasno tudi odgovarjal za njene igre. Foto: Aleš Fevžer
Beno Udrih
Glede vpoklica Bena Udriha, s katerim je Rašo skupaj s Spursi osvojil prstan NBA, nima mnenja, saj o tem ne odloča on. Foto: Reuters

Če selektor vidi v sistemu in načinu tekmovanja ter za ekipo, da je to pozitivno in maksimalno koristno, se bo tako odločil. Vsak stoji za svojimi odločitvami in vsak nosi del odgovornosti. Ne želim se mešati v stvari, o katerih ne odločam. Da bi sestavljal ekipo, ki jo bodo drugi vodili, bi bil absurd. Normalno je, da jo bo sestavljal in vodil trener.

Slovenijo čaka septembra evropsko prvenstvo in Nesterović se zaveda, da bo uspešnost delovanja KZS-ja odvisna tudi od predstav reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Luka Dončić
KZS je ves čas v stiku z izjemno nadarjenim Luko Dončićem in njegovimi starši. Foto: Twitter

Rašo Nesterović in zagotovil, da se KZS ne bo vmešaval v sestavo izbrane vrste za EuroBasket.

Pred tremi meseci, 3. novembra, je Nesterović na mestu generalnega sekretarja zamenjal Iztoka Remsa, ki je tam deloval skoraj 20 let. Eden najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov se je sprva želel preizkusiti na vodilnih položajih v klubski košarki, a so bila vrata pri Unionu Olimpiji za njegovo vizijo zaprta. Na pobudo Košarkarske zveze Slovenije, kjer je predtem opravljal vlogo podpredsednika, je prevzel to pomembno funkcijo.

V intervjuju za MMC je 38-letni Ljubljančan, nekdanji kapetan reprezentance, spregovoril o pomanjkljivostih slovenske košarke, o delu z mladimi, ki ga je ob prevzemu funkcije poudaril kot eno izmed najpomembnejših področij, za konec pa se je dotaknil tudi izbrane vrste, ki jo letos čaka EuroBasket. Jure Zdovc bo imel popolno avtonomijo pri sestavi ekipi, njegova stvar je tudi, ali bo vključil Bena Udriha ali ne. Rašo pa je obenem tudi dejal, da je bilo KZS-ju rečeno, da bo Slovenija igrala ob drugih urah, in ne ob 15.00, kot bo zdaj po uradnem urniku v Zagrebu odigrala tri srečanja.


Pred tremi meseci ste prevzeli mesto generalnega sekretarja. Če bi potegnili črto pod delo v tem obdobju, kako bi ga označili?
Jasno je, da je dovolj težav, ki jih je treba sproti reševati. To je nekaj povsem normalnega za organizacijo, kakršna je Košarkarska zveza Slovenije, ki obsega tako število klubov, sodnikov, igralcev, trenerjev in vsega pod sabo.

V zadnjem obdobju je slovenska košarka na čelu s Košarkarsko zvezo doživela nekaj prelomnih trenutkov in izpeljala pomembne projekte, kakršen je bil EuroBasket. Kakšen se vam zdi položaj zdaj, ko imate boljši in podrobnejši pogled v vse skupaj?
Bila je in je še vedno v dobrem stanju, ampak treba je veliko delati. Kot sem že rekel, treba je sproti reševati težave, ki nastajajo. Nekaj pomanjkljivosti seveda je, ki pa niso toliko glede klubov ali zveze, ampak so tudi kakšne stvari, na katere ne moremo vplivati. Tudi to poskušamo rešiti in iti naprej.

Sprva ste imeli željo oziroma ambicije delovati v klubski košarki. Potem vas je, kot je bilo rečeno, prepričala vizija KZS-ja. Se vam zdi, da na ta način lažje pomagate slovenski košarki?
Sem sem prišel po nekem dogovoru s predsedstvom in kot neka zamenjava uspešnega predhodnika. Poskušam nadaljevati to dobro pot in jo še nadgraditi. Sam pa pri sebi mislim, da mi karakterno sicer bolj ustreza dnevno vodenje kluba, igralcev in vsega skupaj.

Košarkarska zveza je torej šla v smeri, da se ponudi vloga nekdanjim igralcem. Bo taka praksa tudi v prihodnje? Večkrat se dejali, da to zelo podpirate.
Čim več v bistvu. Za vsak posel in za vsako stvar potrebuješ nekaj časa, da se navadiš in se adaptiraš, da dojameš in začneš delati, kot je treba. Tako je tudi tukaj. Po nekaj mesecih ti je vse bolj jasno in bolj vidiš, kako deluje. Včasih bolj, kot je jasno, težje je, ko vidiš, da ni tako preprosto. Poskušaš se spoprijeti s težavami in jih reševati.

Ko ste prevzeli funkcijo, ste dejali, da boste poskrbeli, da se bo še več naredilo za razvoj mladih. Katera pa so še druga področja, ki se jim je treba posebej posvetiti in kjer morda nastajajo težave?
Zagotovo je ena izmed prvih stvari usposabljanje trenerjev. Slovenija trenutno ni v najboljšem položaju, kar se tiče kakovostnih trenerjev. Delo z mladimi sem vedno poudarjal in še vedno ga. To delo ni lahko. Reprezentanca se zbere enkrat na leto za dva meseca in imaš določene obveznosti, ni pa tistega stalnega delovanja, ki je in mora biti v klubu. Kot sem rekel, da bi se vsak dan igralci šolali, izpopolnjevali, trenirali in bili iz dneva v dan usposobljeni. Mi poskušamo najti neke sisteme in elemente, a nobenem primeru ni lahko.

Glede na stanje klubske košarke, pa tudi to stalno delovanje, ki ste ga omenili, ni spodbudno oziroma pravo …
Ni. Največji problem je ta klubska košarka, saj ne proizvaja mladih, kot bi jih morala. Vedno sem bil zagovornik, da se daje prednost domačim igralcem. Mislim, da so dokazale generacije pred mano, moja generacija in te za mano, da od vseh tujcev v Sloveniji ni bilo veliko kakovostnih. Če boste našteli pet tistih, ki so bili res kakovostni, bo že kar veliko. V 20 letih ni bilo veliko tujcev, ki bi lahko rekli, da so v slovenski ligi pustili velik pečat.

Pri vodilnih slovenskih klubih Krki in Olimpiji igrajo mladi kar vidno vlogo. Je tudi trenutni položaj pripomogel k temu?
Saj ne, saj se vsi prvoligaši in vsi klubi pritožujejo, da je cenejši tuji igralec od domačega. Ne vem, kako in na podlagi česa so prišli do tega sklepa, a vsi imajo tako logiko. V tem trenutku je okoli 35 tujcev v domači ligi. Od teh tujcev trenutno ne vidim nekoga, ki bi bil pretvornik kluba in nekakšen idol ter vzor za mlajše generacije. Vsi pa se vežejo na te domače. Pri Krki in Olimpiji so domači tisti, ki nosijo ekipi in so v odločilnih bojih oni tisti odločilni dejavnik.

Če se dotakneva še nekoliko mladih, je verjetno ključna na tem področju tudi točka, da recimo, nadarjeni igralci, kot je v prvi vrsti Luka Dončić, ne "pobegnejo" v kakšno drugo reprezentanco in zaigrajo za slovensko člansko izbrano vrsto.
Kar se Luke tiče, smo ves čas v stiku, prek staršev in tudi neposredno z njim. Zdaj je bil že decembra tu, ko so šli na turnir na Madžarsko. Poskušamo se uskladiti z njegovimi klubskimi obveznostmi, da bo na voljo poleti, ko se bo začela reprezentančna akcija.

Postali ste član Fibine komisije igralcev. Verjetno je to za vas in za KZS oziroma slovensko košarko lepo priznanje. Kaj pa bo vaša prednostna naloga?
Je. Nekajkrat na leto se bomo dobili in predebatirali, kaj je dobro in kaj ne, ter dali neke predloge za vse skupaj. Mislim, da nekih izvršilnih moči nimamo. To se dobimo, predlagamo in predlogi se dajo naprej. Na višjih instancah pa bodo potem odločali, ali bodo te predloge sprejeli.

Znova torej praksa vračanja nekdanjih igralcev v košarko in dajanja tudi pomembne vloge.
Saj tako mora biti. To je normalen pojav, da se nekdanji igralci vračajo v košarko. Nekateri opravljajo višje, drugi nižje funkcije in z različnimi odgovornostmi. To je normalen pojav in normalen tok. V nogometu je že dalj časa tako. Recimo Maribor je z Zlatkom Zahovičem fenomenalen primer. Ni šlo čez noč, a je z delom in znanjem ustvaril produkt, ki je v Sloveniji eden redkih pozitiven.

Kljub vsemu pa bo letošnji uspeh tudi vašega dela, delovanja KZS-ja in vsega skupaj pogojen predvsem z izidom reprezentance. Se strinjate s tem?
Saj na koncu je vedno tako. Delo zveze je odvisno od reprezentance. Zveza lahko dela katastrofalno, pa če ima reprezentanca neki odmeven uspeh, na primer medaljo ali pa zelo visoko uvrstitev, se vse pozabi. Recimo, da se to slabo vodenje kar pomete pod preprogo in se gre naprej. Nekaj mesecev se potem živi na lovorikah in se poskuša usposobiti organizacijo. Zdaj, če je zveza sposobna, pametna in delovna, se ob takih uspehih lahko marsikaj naredi in posodobi delovanje.

Zdi se, da bo letošnje evropsko prvenstvo lepa priložnost za odmeven izid, tudi selektor ne beži od odgovornosti, delijo se tudi olimpijske vozovnice … Kako vi gledate na ta projekt?
Želja je le, da bodo le vsi zdravi in maksimalno pripravljeni, ko se bo začelo. Potem bomo pa videli, kako bo. Veliko bo odvisno od dnevne forme. Praktično bo tako na vsaki tekmi.

Skupinski del bo v Zagrebu, kar bo zelo privlačno za zveste slovenske navijače, a bo reprezentanca večino tekem odigrala ob neugodnem terminu, ob 15.00. Kako je s tem, je KZS imel kakšen vpliv na to?
Imeli smo neke pogovore in od hrvaške zveze smo dobili neke drugačne obljube, da bodo tekme ob drugih urah. Potem so se – iz neznanih in ne vem katerih razlogov – odločili, da bodo dali termine, ki so manj ugodni za nas, za gledalce in za vse.

Spremljate igre košarkarjev, ki so potencialni kandidati za reprezentanco?
Kolikor lahko, jih spremljam.

Tudi letos sledijo obiski igralcev?
Zdaj februarja jih začnemo obiskovati.

Boste šli tudi v ZDA?
Tudi to imamo v načrtu.

Boste po potrebi tudi vi govorili s košarkarji?
Če bo treba, bom tudi jaz govoril, saj zato smo v službi.

V zadnjem času se znova veliko govori o Benu Udrihu in reprezentanci. Njegov vpoklic bo odvisen le od selektorja?
Tako je, o tem se bo odločal selektor. To bo povsem odločitev selektorja in njegovega štaba, popolnoma individualno.

Imate morda vi kakršno koli mnenje oziroma stališče glede tega in sestave reprezentance?
O tem sploh nimam svojega mnenja, saj se nočem vmešavati v selektorjevo delo. On se bo odločil kaj in kako. Če vidi v sistemu in načinu tekmovanja ter za ekipo, da je to pozitivno in maksimalno koristno, se bo tako odločil. Vsak stoji za svojimi odločitvami in vsak nosi del odgovornosti. Ne želim se mešati v stvari, o katerih ne odločam. Da bi sestavljal ekipo, ki jo bodo drugi vodili, bi bil absurd. Normalno je, da jo bo sestavljal in vodil trener.

Torej, kot je rekel direktor reprezentanc Matej Avanzo, ima selektor pri vsem popolno avtonomijo.
Seveda, on je pristojen za igro in reprezentanco. On se bo s tem ukvarjal, odločal in odgovarjal.

Največji problem je ta klubska košarka, saj ne proizvaja mladih, kot bi jih morala. Vedno sem bil zagovornik, da se forsirajo domači igralci. Mislim, da so dokazale generacije pred mano, moja generacija in te za mano, da od vseh tujcev v Sloveniji ni bilo veliko kakovostnih. Če boste našteli pet tistih, ki so bili res kakovostni, bo že kar veliko.

Če selektor vidi v sistemu in načinu tekmovanja ter za ekipo, da je to pozitivno in maksimalno koristno, se bo tako odločil. Vsak stoji za svojimi odločitvami in vsak nosi del odgovornosti. Ne želim se mešati v stvari, o katerih ne odločam. Da bi sestavljal ekipo, ki jo bodo drugi vodili, bi bil absurd. Normalno je, da jo bo sestavljal in vodil trener.