Igor Kokoškov je bil na EP-ju v Sloveniji selektor Gruzije. Foto: EPA
Igor Kokoškov je bil na EP-ju v Sloveniji selektor Gruzije. Foto: EPA
Jure Zdovc
Jure Zdovc se je pripravljen pogajati s KZS-jem. Foto: EPA

Anketni favorit javnosti Jure Zdovc, ki je konec novembra prevzel turški Gaziantep, je povedal, da ga vodenje slovenske reprezentance zanima, vendar da stika še ni bilo.
V javnosti pa se je pojavilo še eno ime. Gre za 41-letnega srbskega trenerja Igorja Kokoškova, ki je bil na evropskem prvenstvu v Sloveniji selektor Gruzije.

Kokoškov trenutno deluje v ZDA, kjer je pomočnik trenerja pri Clevelandu. Pred tem si je kot pomočnik nabiral izkušnje pri LA Clippersih, Detroitu in pet let pri Phoenixu, kjer je dodobra spoznal Gorana Dragića. "Prijetno sem presenečen nad ponudbo. Nisem imel še nobenih uradnih stikov, medijske špekulacije pa so me ujele sredi NBA-sezone. Trenutno sem povsem posvečen delu v Clevelandu," je za srbske Večernje novosti povedal Kokoškov, ki je vsaj na papirju še vedno selektor Gruzije.

"Zelo dobro poznam reprezentanco Slovenije, saj sem bil letos na evropskem prvenstvu v tej državi. Če bomo sodelovali, bo to še eno veliko priznanje za srbsko košarkarsko šolo, ki ji pripadam. Še enkrat ponavljam, za mene je trenutno prioriteta delo v Clevelandu," je še dodal Kokoškov.

Kokoškov je po hudi prometni nesreči hitro končal košarkarsko kariero in pri 24 letih postal najmlajši trener v srbski zgodovini. Vodil je različne beograjske klube in bil član strokovnih štabov srbskih reprezentanc. Leta 1999 je odšel v ZDA, kjer je najprej deloval v študentski ligi v Missouriju. Leta 2000 je postal član strokovnega štaba LA Clipersov in vse od takrat deluje v Ligi NBA. Tri leta je bil v Los Angelesu, pet let v Detroitu in pet let v Phoenixu. Pred začetkom letošnje sezone je sprejel ponudbo Clevelanda.

Velik prijatelj Kokoškova je Američan Chris Thomas, ki je kot videoanalitik deloval v slovenski reprezentanci med evropskim prvenstvom. Prav Kokoškov je poskrbel, da je Thomas prišel v stik s slovensko reprezentanco. "Igorja zares spoštujem, je res velik strokovnjak," je med EP-jem povedal Thomas.