Z nastopom v Evropskem pokalu bo znova Union Olimpija med slovenskimi klubi igrala v najmočnejšem tekmovanju. Foto: www.alesfevzer.com
Z nastopom v Evropskem pokalu bo znova Union Olimpija med slovenskimi klubi igrala v najmočnejšem tekmovanju. Foto: www.alesfevzer.com
Brandon Jefferson
Brandon Jefferson je dokazal, da je prava okrepitev, veliko rezerv pa ima drugi Američan Devin Oliver. Foto: www.alesfevzer.com
Mirko Mulalić, Nikola Janković
Mirko Mulalić se je vrnil domov in postal kapetan Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Okorn: Podelali smo se v hlače
Zupančič: Sezona ni ogrožena, proračun nižji

In prav to ga je zmotilo na dvoboju 1. kroga Lige Nova KBM proti Krki (80:91), na katerem so zmaji odigrali katastrofalen prvi polčas in so Novomeščani zanesljivo Ljubljano zapustili z dvema točkama. V prvem delu so bili Ljubljančani povsem anemični, "mehki", brez prave želje in energije, kar je Okorna močno razjezilo: "V drugi polčas smo krenili, kot je treba. Ves drugi del smo nakazovali željo in voljo, da bi stvari preobrnili. Igrali smo bolj agresivno, dobili pa smo tudi nekaj težkih košev. Ko smo se vračali in prišli nekje na 14 točk, nam je zmanjkalo časa, da bi na primer z dvema ubranjenima napadoma in zadetim košem tekmo povsem odprli. Prepozno smo prišli na mejo desetih točk. Drugi polčas je pokazal nekaj več, a je težko pričakovati, da boš na taki ravni naredil preobrat po zaostanku 22 točk. Vsi veste, koliko je takih preobratov. En na sto, recimo."

Časa za analize, priprave in treninge ne bo veliko
Okorn je drugič na Olimpijino klop – predtem jo je vodil po odhodu Toma Mahoriča v sezoni 2006/07 – sedel, ko je najtrofejnejši slovenski košarkarski kolektiv na najnižji točki v bogati zgodovini. Nekoč priznani klub oziroma paradni konj slovenske košarke, kot se rado reče, je povsem na tleh. Klub celo čaka na postopek poenostavljene prisilne poravnave, neuspešno delo v pisarnah pa se je več kot očitno preslikalo tudi na parket, kjer zmaji že sedem let niso osvojili državnega naslova, že dve leti zapored pa so bili celo daleč od boja za lovoriko. Evropski vrh je oddaljen svetlobna leta, a vseeno Olimpija ohranja stik z visoko mednarodno ravnjo (nujno za slovensko košarko), saj tudi letos nastopa v Ligi ABA in Evropskem pokalu.

Ob tem mora letos po dolgih letih sodelovati še v državnem prvenstvu. V napornem jesenskem ritmu čaka zmaje do konca koledarskega leta 35 tekem. Tako bo zmanjkovalo časa za analize in priprave na nasprotnika, celo za treninge, kaj šele za konkreten počitek: "Najprej moraš razmisliti, da boš lahko sploh koga regeneriral. Zdaj sicer še ni tako hudo, se še da, a po tekmi z Igokeo je konec 'špasa'. Tekme si potem sledijo na dva ali tri dni in tudi potovanja bodo daljša. Tako bo glavna skrb, kako bomo skušali ekipo regenerirati in spočiti. Časa za trening ne bo veliko. Bomo pa vsako priložnost, ki jo bomo imeli, izkoristili. Analize bomo delali, ko bo čas, saj potem hitro sledi že priprava na naslednjega tekmeca, ki bo tudi zelo okrnjena. Še sami ne vemo povsem točno, kako bo to šlo, a gremo korak za korakom."

Jefferson prava okrepitev in motor ekipe
Alarmantno finančno stanje se odraža seveda tudi v sestavi ekipe, ki je daleč najcenejša v zadnjih letih. Moštvo je vredno celo nekaj manj kot 400.000 evrov, kar je nepredstavljiv znesek za leta, ko je Olimpija še imela resno mednarodno veljavo. V ekipi so številni mladi košarkarji, ki se bodo skušali dokazati na jadranski sceni in v zahtevnem Evropskem pokalu. Že zdaj je 19-letni Blaž Mesiček pokazal, da bo nosilec igre, kar je zanj, ki je velik up slovenske košarke, odlično. Prišel je tudi prvi strelec lanske sezone državnega prvenstva Jan Barbarič, ki se bo pri 21 letih prvič srečal z visoko ravnjo. Nekaj igralcev se je vrnilo, ob Mesičku je ostal le Gregor Hrovat, tujci bodo ključni pod obročem, motor igre in brez dvoma prvi igralec, glede na prikazano doslej, pa Brandon Jeffeson. Ameriški organizator igre je izvrsten strelec, ki lahko serijsko zadeva z razdalje, njegova pomanjkljivost pa je pri 175 cm višina.

V dejanski rotaciji ima Okorn 13 igralcev, a že zdaj so jo okrnile poškodbe. Na zadnji tekmi sta manjkala krilna centra Semen Šaškov in Marko Mlađan, Mirko Mulalić je šele prišel v pogon, tudi Jefferson pa ima težave. "To niso izgovori in me sploh ne zanima. Imamo toliko igralcev, kot jih imamo. Ti morajo igrati in tako je," o poškodbah pravi Okorn. "V petek nas čaka Igokea, potem v nedeljo sledi Mornar, nato Krasnodar in tako naprej. Sezona bo dolga. Zagotovo bomo igrali v valovih, se vzpenjali in padali. Moramo iti iz tekme v tekmo. Kot ves čas poudarjam, moramo vztrajati in zdržati ritem do božiča. Ko bodo tri tekme na teden, pač ne bomo veliko trenirali. Iskali bomo vse luknje, kjer bomo lahko šli na polno. Tu bo treba biti pameten. V bistvu se s tem ne obremenjujem, saj smo vedeli, v kaj gremo oziroma kaj nas čaka. To moramo zvoziti do božiča. Ko bomo po praznikih po vsej verjetnosti padli v neki normalen ritem, moramo imeti v slovenski ligi dovolj zmag, da bomo varno pluli proti Ligi za prvaka, v Ligi ABA moramo dobivati tisto, kar moramo dobivati, v Evropskem pokalu skušati presenetiti, obenem pa paziti, da se ekipa ne psihološko ne fizično ne razleti."

Prvi polčas proti Krki - blamaža
Ves čas Okorn poudarja borbenost in pravi pristop, ki ga zahteva od igralcev, zato je bil tudi tako jezen po porazu s Krko, na katerega, kot pravi, ni imel nesrečen poraz za točko v 1. krogu Lige ABA proti Mega Leksu nobenega vpliva. "To so neke pravljice za majhne otroke in mi grejo najbolj na živce. Kako je psihološko vplivalo? Šel si v Sremsko Mitrovico, si igral in izgubil za eno točko, 'vozi' na avtobus in domov, čez tri dni te čaka nova tekma, moraš biti poln energije, star si 22, 25 let, treniraj, igraj, teci po igrišču in upoštevaj navodila, kot si delal celo pripravljalno obdobje. Ne razlagaj zdaj, da je težko. Ne zafrkavaj me. Izgubili smo v Sremski Mitrovici. O čem je odločala tekma? Tega sploh ne upoštevam in ne dovolim, da kdo razmišlja o teh stvareh. Nič. Konec. Ja, škoda, ker nismo zmagali, ampak, a mislite, da če bi zmagali, bi pa zmleli Krko? To nima zveze. Ne razmišljam tako in takšno razmišljanje, ko se filozofira, razmišlja in razlaga, mi gre na živce. Tam imaš vse napotke, pojdi in igraj, ne da se po domače pokakaš na prvi domači tekmi. To se pričakuje tudi v naslednjih krogih, od prve do zadnje minute. Amen! Teci, 'gazi', dokler ne razpadeš. Ko razpadeš, v redu, pojdi počivat."

"Treba je to stisniti in konec. Kar se je zgodilo v prvem polčasu proti Krki, je navaden drek. Blamaža. Lahko izgubimo z vsakim, kolikor hočemo, a ne spusti hlač. Potem se vsaj bori, ne pa, da si nemočen in si videti kot kakšen odpadek. Kot kaže, gre, saj smo v drugem polčasu proti Krki lahko igrali. Šlo je 40 minut proti Megi, šlo je proti Reggio Emilii ... A Krka je pa Los Angeles Lakers? So ekipa, ki nam je povsem konkurenčna oziroma mi njim. Nemogoče je, da se takole gremo. Ne glede na tekmo bom zahteval enak pristop, to je jasno. Ves čas je isto. Pa ne treniramo slabo in ne igramo slabo. Se opravičujem za ta prvi polčas. Žoga nam gre, prihajamo do lepih situacij in v drugem polčasu se je malce tega pokazalo. Ampak moraš biti konstanten in bi tudi marsikoga lahko zlomil, a po toči zvoniti je bilo vedno prepozno," je vehementno razlagal Okorn.

Okorn: Podelali smo se v hlače
Zupančič: Sezona ni ogrožena, proračun nižji