Po odhodu Arona Baynesa je prvi center Olimpije zdaj Alen Omić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Po odhodu Arona Baynesa je prvi center Olimpije zdaj Alen Omić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Michael Bramos in Alen Omić
Z debijem v Evroligi je mladi center zadovoljen, čeprav bi si želel še več igralnih minut. Foto: EPA
Alen Omić, Union Olimpija
Omić si je močno želel priti k Olimpiji predvsem zaradi Evrolige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pod obročem Omiću dela zdaj konkurenco tudi nadarjeni 17-letni Emir Sulejmanović. Foto: Aleš Fevžer

odločen priložnost dobro izkoristiti.

Avstralec, ki je letos blestel v dresu zmajev in je bil Evroligi s po skoraj 14 točkami in desetimi skoki na tekmo med najbolj dominantnimi centri, si je z odličnimi predstavami prislužil pot v Ligo NBA. "To je bil za vse nas kar velik šok. Dobro je igral za Olimpijo. Dobro smo ga tudi izkoristili. Bil je naš prvi igralec. Zdaj je na nas mladih, da poskušamo zapolniti to vrzel. Treba se bo še toliko bolj potruditi, da nadomestimo njegov odhod," je o Baynesovem odhodu spregovoril Omić.

Obetavni v Bosni in Hercegovini rojeni center je od sodelovanja z novim članom San Antonio Spursov veliko odnesel: "Veliko sem se naučil. V prvi vrsti, da se je treba res boriti pod košem. Na vsakem treningu sva se borila. Ni bilo nič popuščanja. Če si nekoliko popustil ali malenkost zaspal, si takoj, bom rekel, 'dobil po nosu'. Naučil sem se, kako se je treba boriti v raketi."

Skupaj s Sulejmanovićem nadomestiti Baynesa
Omić je zdaj pripravljen, da dostojno nadomesti Baynesa kot prvi Olimpijin center: "Vedno sem bil pripravljen in tudi zdaj sem seveda pripravljen na več minut. Tu je potem še Emir Sulejmanović, ki zelo dobro napreduje. Trudi se, na vsakem treningu da, tako kot jaz, vse od sebe. Na vsaki tekmi bova naredila vse, da bova čim bolje zaustavila nasprotnikove centre."

Ob zadnji zmagi Olimpije nad Zadrom je bil Omić med najboljšimi pri Ljubljančanih. Zbral je 12 točk in valutacijski indeks 18. Statistično boljši je bil le Jaka Blažič. Uspešno je prvo priložnost v jadranski druščini izkoristil 17-letni Emir Sulejmanović. Bosenski košarkar, ki ima tudi finsko državljanstvo, je prispeval osem točk in pokazal, da bo lahko dostojna Omićeva menjava. O obetavnem soigralcu je Alen povedal: "Emir je še mlad. Dobro trenira. Želim mu vse najboljše. Dobro je igral proti Zadru, a to mora hitro pozabiti. Mladi igralci, ko igrajo dobro, hitro mislijo, da so ne vem kaj. Vem, ker sem podobno že izkusil. To je treba dati čim prej iz glave in na naslednji tekmi znova dati vse od sebe."

Evroliga neprecenljiva izkušnja
215 centimetrov visoki Omić je letos prvič igral v Evroligi, kjer v povprečju petim točkam dodal skoraj štiri skoke na tekmo. Blestel je na tekmi v Carigradu, ko je proti Fenerbahčeju v statistiko vpisal po 13 točk in skokov: "Lepe spomine imam na tekme v Evroligi. Lepo je bilo igrati v tem tekmovanju. Tudi sicer imamo super ekipo in se odlično razumemo. Že pred sezono sem komaj čakal, da pridem k Olimpiji in se preizkusim še na višji ravni, kot je liga ABA. Z minutažo in igrami sem kar zadovoljen. Bilo bi še bolje, če bi nekoliko več igral, vendar če potegnem črto, sem zadovoljen."

Pred sezono je k Olimpiji 20-letni Omić prišel iz Zlatoroga, s katerim je igral tudi v ABA ligi. S prihodom v Ljubljano pa je prestopil še stopničko višje: "To sta dva svetova. V Evroligi je treba igrati trikrat močneje. Vse je drugače. Trša košarka se igra v Evroligi. Če v obrambi le malenkost zamudiš, veš, da boš dobil koš. Enostavno je višji rang kot ABA liga in se pozna na igri."

Olimpijino mesto je v Evroligi
Zmaje v soboto čaka gostovanje pri zagrebški Cedeviti. Na srečanje z neposrednim tekmecem v boju za mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja, gredo Ljubljančani z jasnim ciljem: "Dobro se pripravljamo. V Zagreb gremo odigrat po najboljših močeh. Dali bomo svoj maksimum, da premagamo Cedevito. Treba bo zaustaviti njihove najboljše igralce."

Olimpija je z devetimi zmagami in osmimi porazi trenutno šesta v ligi ABA, zaradi zelo izenačenega tekmovanja pa je boj za najvišja mesta in tudi vstopnice v Evroligo še odprt: "Če bomo igrali do konca sezone timsko in bo ekipa ostala takšna, kot je, da ne bo novih odhodov, ter bomo igrali, kot znamo, lahko izpolnimo cilje. Lahko se prebijemo tudi do Evrolige in tega, da Olimpija tudi v prihodnji sezoni nastopi v Evroligi, kjer je tudi njeno mesto. Olimpija je velik klub in sodi v Evroligo."

Poleg preboja v evropska tekmovanja so si zmaji za cilj zadali tudi vrnitev državnega naslova v Ljubljano po treh letih. Za konec Omić ni želel komentirati spora s KZS-jem, ki je nastal poleti. Obetavni center je na spor sicer že pozabil in o reprezentančni prihodnosti med napornim ritmom tekem ne razmišlja.