Vse dokler Udrih ne bo imel novega kluba, ga tudi ne bo na priprave slovenske košarkarske reprezentance pred domačim evropskim prvenstvom, kjer bi moral imeti Savinjčan eno vodilnih vlog. Foto: Reuters
Vse dokler Udrih ne bo imel novega kluba, ga tudi ne bo na priprave slovenske košarkarske reprezentance pred domačim evropskim prvenstvom, kjer bi moral imeti Savinjčan eno vodilnih vlog. Foto: Reuters
Andrej Kirilenko
V ZDA številni sumijo, da je Kirilenko s Prohorovim sklenil še kakšen obstranski posel, saj se z oligarhom poznata in je v preteklosti že igral za njegov klub CSKA Moskvo. Foto: EPA

ki zdaj išče nov klub v Ligi NBA, nato pa bi se pridružil pripravam na slovenski Eurobasket.

Osrednji časopis mesta iz osrednje Floride Orlando Sentinel poroča, da so se Magici odločili, da ne sklenejo nove pogodbe s slovenskim košarkarjem, ki so ga sredi sezone po menjavi dobili iz Milwaukeeja. Na 27 tekmah v dresu Magicov je 31-letni Savinjčan povprečno zbral 10,2 točke in 6,2 podaje v dobrih 27 minutah igre.

Prestar in predrag za Čarovnijo
Kljub preporodu in dobrim predstavam pa slovenski organizator igre ni zanimiv za Magice, ki so se odločili za pomladitev. Udrih je po morečih mesecih v Milwaukeeju, kjer je igral malo in neučinkovito, upal na podaljšanje pogodbe, tudi ker ima Orlando še veliko prostora pri "salary capu". Udrihu se je tako iztekla 5-letna pogodba v vrednosti 32,4 milijona dolarjev, ki jo je sklenil še s Sacramentom, samo lani pa je veteran 10 NBA-sezon zaslužil zajetnih 7,3 milijona dolarjev.

Kirilenko spustil ceno kar za 7 milijonov
Medtem se prosta mesta med organizatorji igre počasi zapolnjujejo. Monta Ellis je po enem letu zapustil Milwaukee in z Dallasom podpisal 3-letno pogodbo v vrednosti 25 milijonov dolarjev.

Prah dviga nenavadno nizka pogodba Andreja Kirilenka, ki je okrepil Brookyln Netse. Lani je v Minnesoti odlični Rus zaslužil 10 milijonov dolarjev, zdaj pa je s klubom, ki je v lasti ruskega oligarha in Kirilenkovega znanca Mihaila Prohorova, podpisal enoletno pogodbo za samo 3,1 milijona dolarjev. Marsikdo sumi, da Netsi izigravajo pravila, čeprav bodo za plače drugo leto dali okoli 100 milijonov dolarjev, kar jih bo drago stalo, saj je letošnji "salary cap" omejen na 58,7 milijona dolarjev, medtem ko je meja, nad katero se plačuje davek na luksuz, postavljena na 71,7 milijona dolarjev.

Garnett in Pierce uradno med Mrežicami
Medtem so Netsi tudi uradno izpeljali menjavo z Bostonom: Kevin Garnett in Paul Pierce sta prišla v New York, zvezdniško navezo spremljata še Jason Terry in D.J. White, v nasprotno smer pa so odšli Gerald Wallace, Kris Humphries, MarShon Brooks, Kris Joseph in Keith Bogans, ob tem pa se je Brooklyn odpovedal kar trem izborom igralcev v prvem krogu nabora, ki jih bo Boston izkoristil v letih 2014, 2016 in 2018.

"Svetovni mir" odslovljen, Vujačić pred vrati
Pestro je še naprej v Los Angelesu, kjer so Lakersi naredili križ čez Metta World Peacea (aka Ron Artest) in ga odslovili. Razvpiti igralec zdaj napoveduje, da ga drugi klubi v NBA-ju ne zanimajo in da želi oditi na Kitajsko v Šanghaj, kjer tamkajšnje Morske pse vodi njegov nekdanji soigralec Jao Ming.

Na drugi strani si vrnitve v NBA v dresu Jezernikov srčno želi Saša Vujačić, ki je že dalj časa v Los Angelesu in se z nekdanjim klubom dogovarja za enoletno veteransko pogodbo, po kateri bi v Mariboru rojeni košarkar dobil 1,2 milijona dolarjev. Ob Vujačiću bi lahko Lakersi dobili veteransko pomoč še od Lamarja Odoma, a se po odhodu Dwighta Howarda omajani Lakersi za zdaj še niso odločili za "nostalgična" podpisa.