Odkar ima Boston svojo veliko trojko (2008 - Pierce, Allen in Garnett) so v končnici dobili vseh devet tekem, ko je bil izid v seriji izenačen 2:2! Foto: Reuters
Odkar ima Boston svojo veliko trojko (2008 - Pierce, Allen in Garnett) so v končnici dobili vseh devet tekem, ko je bil izid v seriji izenačen 2:2! Foto: Reuters
Paul Pierce
Paul Pierce je imel izjemno slab met iz igre (6/19), a zadel je izjemno pomembno trojko slabo minuto pred koncem dvoboja. Foto: Reuters
Dwyane Wade in LeBron James
Pri Miamiju je vsa teža padla na ramena Wada in Jamesa, ki sta skupaj iz igre metala 47-krat, vsi preostali soigralci pa skupaj le 35-krat. Foto: Reuters

Boston je na peti tekmi finala vzhoda premagal Miami s 94:90 in povedel v zmagah s 3:2. To je bila sploh prva gostujoča zmaga v seriji. Kevin Garnett je dosegel 26 točk, Paul Pierce pa jih je dodal 19. Med drugim je 52 sekund pred koncem zadel sila pomembno trojko čez roke LeBrona Jamesa za 90:86.

Garnett zadel zadnja prosta meta
Boston je nato z mirnim izvajanjem prostih metov obranil prednost, zadnja dva je osem sekund pred koncem zadel Garnett.

Bosh se je vrnil, a v zadnji četrtini ni igral
James je bil s 30 točkami sicer prvi strelec tekme, a v razmiku osmih minut zadnje četrtine je zgrešil prav vse mete. Mejo 10 točk je za Vročico presegel le še Dwyane Wade (26). V ekipo se je po poškodbi vrnil Chris Bosh, ki je v 14 minutah dosegel 9 točk, a v zadnji četrtini ni več stopil na parket.

Rivers: "Samo ne panično reagirati"
Miami je začel zelo dobro, saj je dosegel prvih sedem točk na tekmi, na začetku druge četrtine pa je vodil z 31:18. "Začeli so izjemno, svojim fantom sem samo rekel, naj skušajo držati priključek. Niso smeli panično reagirati, če bi, potem bi bilo najbrž tekme hitro konec. Tako se je tudi zgodilo, dlje smo jih držali, večje možnosti smo imeli za zmago," je bil po tekmi miren trener Bostona Doc Rivers.

Spoelstra: "Kot boksar po izgubljeni rundi"
Na drugi strani domači trener Erik Spoelstra ne meče puške v koruzo, z metaforo ostaja optimist: "Situacija je enaka kot pri boksu. Izgubili smo rundo, zdaj se vračamo v svoj kot, kjer moramo stati skupaj. Ti fantje si morajo zaupati."

Boston v ključnih trenutkih bolj zbran
Igralci Bostona so morda res starejši in manj atletski, a njihova prednost je v mirnosti v najbolj ključnih trenutkih. Pierce je, denimo, iz igre metal le 6/19, a je zadel ključno trojko. Pierce v letošnji končnici v zadnjih petih minutah tekem, ko je razlika med ekipama pet točk ali manj, meče zelo dobro (12/19), kar pa ne moremo trditi za Miami.
Liga NBA, končnica, konferenčni polfinale:
Vzhod, peta tekma:
MIAMI (2) - BOSTON (4) - 2:3
90:94 (24:16, 18:24, 18:25, 30:29)
James 30, Wade 27, Chalmers in Bosh po 9, Battier 5, Jones 4, Haslem in Miller po 3; Garnett 26, Pierce 19, Allen in Pietrus po 13, Bass 10, Rondo 7 in 13 podaj, Stiemsma in Dooling po 3.
Zahod, šesta tekma, sreda:
OKLAHOMA CITY (2) - SAN ANTONIO (1) - 3:2
V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.