Simone Pianigiani se je uveljavil v Sieni, nazadnje pa je zelo uspešno deloval v Jeruzalemu. Foto: EPA
Simone Pianigiani se je uveljavil v Sieni, nazadnje pa je zelo uspešno deloval v Jeruzalemu. Foto: EPA
Duško Ivanović
Bo Duško Ivanović sedel na vroč stolček Crvene zvezde? Foto: EPA

Pianigiani bo v Milanu zamenjal Jasmina Repešo, ki je Olimpio vodil dve leti. Milančani letos niso navdušili, saj so izpadli v polfinalu italijanskega prvenstva, v Evroligi pa so bili po rednem delu celo zadnji in slovo hrvaškega trenerja je razumljivo. Pianigiani ima za sabo bistveno uspešnejšo sezono. S Hapoelom iz Jeruzalema je postal izraelski prvak, popeljal pa ga je tudi do polfinala Evropskega pokala. Z Emporio Armanijem je podpisal triletno pogodbo. Prva okrepitev moštva, pri katerem igra tudi Zoran Dragić, naj bi bil latvijski branilec Dairis Bertans, ki je nazadnje igral za Darüšafako.

48-letni strokovnjak iz Siene se po štirih letih vrača v Evroligo. Dolgo časa je deloval v domačem klubu in z Montepaschijem kar šestkrat postal italijanski prvak. Dvakrat je z Mens Sano zaigral tudi na Final Fouru Evrolige. Potem je vodil še Fenerbahče, bil pa je tudi italijanski selektor.

Trenerski menjavi tudi v Beogradu
Na klopi beograjskih velikanov bosta novi imeni. Aleksandar Džikić je že zapustil Partizan, kjer naj bi ga nasledil Muta Nikolić, ki je dve leti že vodil črno-bele. Nazadnje je bil trener beograjskega Dynamica. Džikić je medtem prevzel Budućnost. Dejan Radonjić pa naj bi zapustil Zvezdo, ki jo zelo uspešno vodi zadnja tri leta. V primeru njegovega odhoda bo rdeče-bele prevzel Duško Ivanović, piše Eurohoops.

Črnogorskega strokovnjaka v tem primeru čaka izgradnja novega moštva, saj so srbske prvake in prvake Lige ABA zapustili številni igralci. Charles Jenkins je na primer odšel v Himki, kapetan Luka Mitrović v Brose, kot piše Sportando, pa odhaja tudi Stefan Jović, ki naj bi odšel k Bayernu. Brose, kjer igra slovenski reprezentant Aleksej Nikolić, je poleg Mitrovića pripeljal še Američana, ki igra za italijansko reprezentanco, Daniela Hacketta, ki je nazadnje igral za Olympiacos.

Ivanović, ki je kot igralec navduševal predvsem v dresu Jugoplastike, je med drugim vodil tudi Baskonio, Barcelono in Panathinaikos, nazadnje pa je bil trener Himkija, kjer ga bo zdaj zamenjal Georgios Bartzokas. Grški trener je po neuspešni epizodi zapustil Barcelono, pred tem pa se je že izkazal v Rusiji, kjer je vodil Lokomotiv, z Olympiacosom pa je leta 2013 postal evropski prvak.