Karšiyako je do velikega uspeha popeljal Ufuk Sarica. Foto: EPA
Karšiyako je do velikega uspeha popeljal Ufuk Sarica. Foto: EPA

Moštvo iz Izmirja je v finalu izgubilo prvo tekmo, nato pa vknjižilo štiri zaporedne zmage. Na peti je v Carigradu slavilo s 85:71. Prvi strelec obračuna je bil z 22 točkami Juan Palacios. Kolumbijec je dodal še deset skokov. 19 točk je dodal D. J. Strawberry, v domači vrsti, ki jo vodi Dušan Ivkovič, pa je bil z 18 točkami najboljši Stratos Perperoglou.

Karšiyaka, ki je po letu 1987 drugič postala prvak, je prekinila 14-letno vladavino klubov iz Carigrada. Leta 2000 je državni prvak postal Tofaš iz Burse. V vmesnem obdobju je Efes, ki je s 13 lovorikami tudi najuspešnejši turški klub, osvojil pet naslovov. Po rednem delu je Karšiyaka zasedla šele četrto mesto, v četrtfinalu je nato izločila Banvit, v polfinalu pa presenetljivo Fenerbahče. Branilci naslova so bili glavni favoriti, potem ko so tudi bili najboljši po rednem delu.

V turškem prvenstvu, ki je v zadnjem času iz leta v leto močnejše, je letos igralo šest Slovencev. V končnico se je prebil le Gašper Vidmar, ki je z Darušafako, novincem v najmočnejši turški ligi, klonil v četrtfinalu, ko je bil boljši Trabzonspor. Darušafaka je odlično igrala v rednem delu, kjer je zasedla tretje mesto. Gaziantep, ki ga je vodil Jure Zdovc, zanj pa sta igrala Domen Lorbek in Jaka Lakovič, je z desetim mestom za las zgrešil končnico. Na 12. mestu je bil Istanbul BSB, kjer sta igrala Jure Balažić in Saša Vujačić, Miha Zupan pa je z Ušakom zasedel 13. mesto.