Krka, ki brani naslov prvaka in naskakuje sedmi ter peti naslov zapored, v seriji - pričakovano - vodi z 1:0. Foto: Aleš Fevžer
Krka, ki brani naslov prvaka in naskakuje sedmi ter peti naslov zapored, v seriji - pričakovano - vodi z 1:0. Foto: Aleš Fevžer
Dino Murić
Dino Murić je dal 16 točk, izkazal se je tudi s kar 20 skoki, toda za dve je metal le 5/20. Foto: Aleš Fevžer
Krka - Union Olimpija
Dvorana Leona Štuklja v nasprotju z zadnjimi finali tokrat ni bila polna. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar je bilo mož odločitve in prvo ime tekme. Foto: Aleš Fevžer
Sijajni Klobučar rešil Krko na prvi finalni tekmi
Zadnji dve minuti podaljška v Novem mestu

Pred srečanjem v Leonu Štuklju, kjer je bilo kar nekaj praznih sedežev, kar ni običajno za dvoboje z Olimpijo oziroma še posebej finalne, so zbirali sredstva za prizadete v poplavah v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem. Košarkarji Krke so napolnili svoj kombi, tudi navijači so jih kar nekaj, paket pa je prinesla tudi Olimpija, ki bo podobno akcijo organizirala pred sobotno domačo tekmo v Tivoliju, ko bo poskušala izenačiti na 1:1.

Po preobratu podaljšek
V zadnjih letih smo, tako kot smo navajeni na dvoboje najboljših dveh slovenskih klubov, tudi navajeni, da so ti polni preobratov oziroma vzponov in padcev. Tudi tokrat je bilo tako. Ljubljančani so po dobrem začetku, ko so povedli s 7:0, nato bili še v tretji četrtini v izgubljenem položaju, ko je Krka, ki je v prvi četrtini povedla po seriji 12:0, nadzirala potek srečanja in varno držala razliko, višjo od desetih točk, nato pa izsilil podaljšek.

Toda sledil je popoln preobrat, ki so ga zmaji začeli ob koncu tretje in na začetku zadnje s tremi zaporednimi trojkami. Celo so povedli, vendar so državni prvaki hitro našli odgovor, a zopet padli in Olimpiji ponudili priložnost ne le za izenačenje, ampak tudi za zmago, ki pa je ljubljanska zasedba ni znala izkoristiti. Več kot dve minuti je bil izid isti, zmajem pa ni uspelo povsem ujeti gostiteljev, čeprav so jim ti kar sami dajali nove in nove priložnosti, vendar so bili tudi v zadnji minuti zmaji po napakah Krke "živi" vse do zadnjih sekund, ko je Dino Murić s trojko izsilil podaljšek.

Zmaji dokazali, da ne bodo lahek plen
"Težko je na Krkinem terenu. Vedno smo jih lovili. Bili smo v zaostanku in na koncu poskušali presenetiti. Vedeli smo, da bo Krka padla v igri. To smo izkoristili, a prehiteti jih nam jih ni uspelo. Vse vemo o Krki, a nismo se držali dogovorov in ni šlo,"
je dejal tisti od bratov Murić, ki igra v Ljubljani, ter priznal, da bi zadnji napad moral zaključiti Sasu Salin, toda žoga je prišla nanj in je vrgel.

Skupaj s finskim ostrostrelcem, ki se je uspešno vrnil po poškodbi, sta bila s po 16 točkami prva strelca. Murić je ob tem ujel kar 20 odbitih žog, vendar pa jih je porabil tudi kar nekaj. V ključnih trenutkih je izgubil eno zelo pomembno, sicer pa je iz igre metal kar 21-krat, zadel pa je le šest metov: "Ni še konec. To je šele prva tekma. Dokazali smo, da z nami ne bo lahko. Časa za počitek ni. Pogledali si bomo te napake in čaka nas nova tekma. Izgubili smo preveč žog, dopustili smo preveč napadalnih skokov, Klobučar je po blokadi zlahka prebijal našo obrambo … Izkoristili so te naše obrambe."

"Poklonili Krki to zmago"
"Iz rok smo izpustili veliko priložnost, da zmagamo v Novem mestu. Sami smo krivi. Imeli smo preveč izgubljenih žog oziroma podaj naravnost v roke nasprotnika, slab skok v prvem polčasu, ko smo pustili, da so gostitelji delali pod obročem, kar želijo. Drug polčas je bil v obrambi tak, ki si ga želimo, v napadu pa premalo prevzemanja odgovornosti. Bili smo preveč boječi. Poklonili smo kar Krki to zmago, "
je razloge za poraz na kratko opisal Aleš Pipan.

"Tako smo se že nekajkrat vračali v igro letos in to nepopustljivost je treba pohvaliti, toda ko smo povedli za točko in imeli priložnost, da prevzamemo pobudo, tega nismo izkoristili. V napadu smo imeli napačne odločitve. Namesto da bi poiskali samega igralca, smo forsirali podaje v globine, kjer je bilo veliko domačih igralcev in tako smo lahko izgubljali žoge, Krka pa je prišla do lahkih košev," je trener Olimpije, ki je potrdil, da bo že na drugi tekmi igral tudi Jakov Vladović, izpostavil izgubljene žoge.

Džikić napovedal napeto serijo
V ključnih trenutkih, ko je obramba sicer kar delovala, pa so bili zmaji nerazpoloženi v napadu in so hitro ter lahkomiselno izgubljali žoge ter nekajkrat tudi poskusili z neizdelanimi meti. Skok, ki bi lahko bil orožje Olimpije, je bil izenačen, a to predvsem po zaslugi Murića, ki jih je že v prvem polčasu, ko je igral 17 minut, zbral 12, centra, ki sta bila tokrat povsem nerazpoložena, Alen Omić in Alex Stepheson, pa v istem času skupaj le enega. Kot da centra nista bila z glavami pri igri in košarka pri nekaterih ni v prvem planu.

Krka je upravičila vlogo favorita in prišla do zmage na tekmi, ki jo je nadzirala tri četrtine. Po slabi predstavi v zadnji četrtini v Ljubljano lahko nekoliko zaskrbljen odhaja Aleksandar Džikić: "Napovedal sem, da bo napeto. Olimpija ima več igralcev v rotaciji. Zagotovo bo igral v finalu Vladović, Salin je bil danes izjemen, in kar nam povzroča veliko težav, je, da meče izza blokade. To lahko pri Olimpiji izvaja še Joksimović. Mi imamo s tem veliko težav, ker so ti, ki delajo blokade, zelo visoki."

V končnici šteje le zmaga, ne pa razlika
"Dobili smo tekmo, a v končnici ni pomembno, zmaga za točko ali za 31, vse je isto,"
je dodal srbski trener, ki je povedal, da bodo Novomeščani v soboto v Tivoliju, kjer je "Džile" že postal državni prvak tako s Krko kot tudi Olimpijo, igrali, kot da je izidi v seriji izenačen.

Poleg enakovrednega boja pod košem pa so bili bistveno uspešnejši Krkini organizatorji igre. Matej Rojc sicer znova ni navdušil in ga je – potem ko je odigral prekršek Dina Murića in sta oba dobila tehnični napaki – izjemno nervoznega Džikić kar postavil na klop, primorski 'play' pa tudi do tedaj znova ni pokazal veliko. Na drugi strani se je v sivem povprečju izgubil tudi Luka Rupnik, Paolo Marinelli pa je dosegel 12 točk in s štirimi trojkami sicer držal oziroma vračal Olimpijo v igro, toda v ključnih trenutkih je izgubil nekaj pomembnih žog in z lahkomiselnimi podajami zapravil ključne Olimpijine napade.

Izvrstna predstava Jake Klobučarja
Zato pa sta izkušnje in kakovost dokazala Sani Bečirović in predvsem Jaka Klobučar. Sani je pomagal pri organizaciji domačih napadov, rutinirani prebijal gostujočo obrambo in jo z lepimi potezami ter podajami nekajkrat dobro premešal. Ob 12 točkah je izkušeni Bistričan zbral še osem podaj. Odličen pa je bil Klobučar, ki se je letos dobro znašel na položaju 'enice'. Prav Novomeščani, ki se je uveljavil v Ljubljani pri Slovanu in Olimpiji, je bil jeziček na tehtnici, ki je odločil v korist Krke. Klobučar je zlahka prebijal obrambo Olimpije, koš polnil s prostih metov, saj je izsilil kar osem osebnih napak, in bil s 26 točkami prvi strelec obračuna.

"Pričakovali smo pravi derbi in pravi finale. Skoraj celo tekmo smo vodili in si skoraj že zagotovili zmago ob koncu, a smo naredili napako, ko nismo prevzeli ter dopustili ob koncu odprt met Murića. Zmagi ne bomo gledali v zobe. Povedli smo z 1:0, vemo pa, da to še nič ne pomeni. Moramo še zmagati na dveh in se boriti do konca in verjamem, da bomo osvojili lovoriko. Enako bomo šli na tekmo. Verjamem, da bo napeto do konca. 40 minut oziroma še več se moramo boriti v obrambi in uspeh bo prišel," je povedal Klobučar, ki je v vlogi kapetana med sezono nadomestil Eda Murića. Serija se zdaj seli v Tivoli, kjer bo druga tekma v soboto ob 18.30.

Sijajni Klobučar rešil Krko na prvi finalni tekmi
Zadnji dve minuti podaljška v Novem mestu