Goran Dragić, ki je v Miamiju hitro prevzel vlogo nosilca, je za slovensko reprezentanco neprecenljiv. Foto: Reuters
Goran Dragić, ki je v Miamiju hitro prevzel vlogo nosilca, je za slovensko reprezentanco neprecenljiv. Foto: Reuters
Rašo Nesterović
Rašo Nesterović je dejal, da se bodo na KZS-ju z Dragićem sešli takoj po njegovi vrnitvi v Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc, Beno Udrih
Situacijo glede Bena Udriha ureja le Jure Zdovc. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić
Zoran Dragić že komaj čaka, da se po do zdaj neuspešni sezoni začne reprezentančna akcija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

iću. Končna odločitev glede izbrane vrste bo znana po vrnitvi kapetana v domovino.

"Bili smo pri Goranu. Na žalost so Zorana nekaj dni predtem poslali v razvojno ligo. Mislim, da se je Goran v novem klubu in novem okolju dobro znašel. Upamo, da bo samo še nadaljeval take igre. Kar se reprezentance tiče, smo v bistvu predstavili vsak svoje razmišljanje. On ima določene stvari, ki jih mora rešiti predtem. Tukaj je tudi še ena vesela novica, da pričakuje drugega otroka. Ostali smo pri tem, da z dokončno odločitvijo glede reprezentance počakamo, da se vrne po sezoni, ko bo več vedel, kje bo igral ter kako in kaj, predvsem pa, da se pogovori z družino, kajti to so zadeve, ki so življenjsko pomembne in jih je treba spoštovati. Čakamo, da vidimo, ali bodo šli v končnico in kdaj se vrne. Definitivno se dobimo takoj po vrnitvi in skušamo najti način sodelovanja za to poletje," je uvodoma povedal Nesterović. Slovenijo septembra čaka izjemno pomembno evropsko prvenstvo, kjer bo reprezentanca imela visoke cilje, delile pa se bodo tudi olimpijske vozovnice. Goran Dragić je jasno glavni nosilec izbrane vrste.

Miami je na višji ravni kot Phoenix
"Povedali smo mu, da mu lahko pomagamo na določene načine. Vse se da dogovoriti in je optimistično, vendar smo raje rekli, da bomo zdaj brez kakršnih koli zaključkov in bomo počakali, da se vrne, ko bo povedal kako in kaj,"
je dodal nekdanji slovenski kapetan, ki si je reprezentančno garderobo na dveh velikih tekmovanjih delil tudi s starejšim izmed bratov Dragić. 28-letnemu Ljubljančanu, ki je bil do zdaj vedno na voljo izbrani vrsti, lani pa je postal tudi njen kapetan, se po koncu sezone izteče pogodba. Rašo je prepričan, da je Goranova želja ostati v Miamiju, kamor se je iz Phoenixa preselil konec februarja. Kot pravi Nesterović, je bila franšiza s Floride tako ali tako na vrhu želja ob menjavi kluba.

"Miami kot ekipa je bolj organiziran od Phoenixa. To je priznal tudi Goran. Ne gre le za zadeve na igrišču, ampak tudi zunaj njega. To je ena izmed ekip, kar se spomnim, ko sem bil še jaz v NBA-ju, ki je bila na najvišjem možnem nivoju. Imajo Pata Rileyja, ki je eno najbolj znanih imen v zgodovini NBA-ja in nič ne prepušča naključju. Goran je povedal, da je zelo zadovoljen. Mislim tudi, da je Miami ekipa, ki ne bo šla k prenovi od začetka, ampak bo samo dodajala določene igralce. Vsako leto bo imel Miami najvišje cilje, s Phoenixom bi pa kar nekaj časa trajalo, če bi sploh prišli do te pozicije," je generalni sekretar povedal o Miamiju in dodal, da verjame, da bo ekipa z zdravima Dwyanom Wadom in Chrisom Boshem nekaj povsem drugega, in upa, da bo morda nekoč delegacija KZS-ja Dragića obiskala celo v finalu.

Strožja pravila glede sodelovanja NBA-igralcev
Z Goranom je iz Sunsov k Heatu prestopil tudi Zoran, ki je ob bratu ključen mož vrste Jureta Zdovca, toda ravno v času obiska predstavnikov zveze je mlajši Dragić igral v razvojni ligi za Sioux Falls: "Do Zorana na žalost nismo mogli iti, ker so bile take razmere, a sva se slišala. Rekel je, da ni treba prihajati in glede njega ni problema ter vprašanj. Komaj čaka reprezentanco, kajti imel je čudno sezono, ko ni veliko igral in je željan košarke."

V Miamiju se KZS-jeva delegacija ni sešla s klubom, kajti o pogodbi se tudi ne smejo pogovarjati in vendarle bo Dragić julija prost igralec, tako da vse skupaj ne bi imelo smisla. So pa se srečali z ljudmi iz NBA-ja, ki so predstavili strožja pravila glede igralcev in sodelovanja v reprezentanci: "Bili smo na sestanku z ljudmi, ki so pri NBA-ju zadolženi za internacionalne zadeve. To leto bodo bolj striktno preverjali pravila in regulative, ki jih imajo igralci iz lige glede tega, kdaj lahko začnejo trenirati. V vsakem primeru se bomo morali držati teh pravil glede naših igralcev iz NBA-ja."

35 dni tudi za Bena Udriha in Zorana Dragića
"Za zdaj je ta dogovor pet tednov. To je pogodba med Fibo in Ligo NBA. Torej 35 dni pred prvenstvom so NBA-igralci na voljo reprezentancam. Predstavniki lige so dali vedeti, da bodo skupaj s Fibo opravili neke vrste inšpekcijo med vsemi reprezentancami in nam dali vedeti, da naj se ne igramo z ognjem. Kar pomeni, kot je bil lani primer Gorana, ko je želel biti od prvega dne prisoten, da bi moral delati po individualnem programu in ločen od ekipe, kar pa smo že delali,"
je pristavil Avanzo. To velja za vse tri Slovence, če bo zraven na akciji EuroBasket 2015 tudi Beno Udrih, in tudi za kakšnega, ki bi pogodbo podpisal poleti. Želje igralcev tukaj niso pomembne, kajti taka je pogodba med NBA-jem in Fibo.

Kot je dejal Avanzo, bodo kar nekaj težav na primer imeli Francozi, saj praktično celotna ekipa prihaja iz NBA-ja, kršitve pa bodo zagotovo strogo sankcionirane: "Rekli so, da bodo kazni zelo striktne. Verjetno za obe strani in mislim, da ni nobeden tako lahkomiseln, da bi se šel kaj takega. Še manj si pri zvezi želimo takih kazni, kajti verjetno bi ostali brez igralca. Vemo, kako močna je Liga NBA in ne bi želeli poslabšati dobrih odnosov, ki jih imamo z njimi, kar bi prineslo slabe stvari za prihodnje." Tudi zavarovanje s pogodbo velja le za teh 35 dni.

Vse z Udrihom ureja Zdovc
KZS v ZDA ni obiskal Udriha, saj vse skupaj, kot je povedal Nesterović, z izkušenim organizatorjem igre Memphisa ureja selektor: "Jure Zdovc ima to že od začetka čez in je tudi rekel, da bo to on urejal. Vprašali smo ga pred odhodom v ZDA, ali splaniramo tudi pot v Memphis, pa je dejal, da ni potrebe, da se je slišal in ima on to navezo ter on to kontrolira." Obenem je Rašo še enkrat poudaril, da je sestava ekipe povsem selektorjeva odločitev in na koncu tudi odgovornost.

Zdaj bo najprej Avanzo skupaj s selektorjem B-reprezentance Radom Trifunovićem odšel na obisk k Zdovcu v Gaziantep. Selektor bo potem povedal, kaj si še želi. Z Zdovcem so ves čas na vezi, selektor pa je vseskozi v stiku s košarkarji, ki igrajo v Turčiji. Tako ostanejo le še tisti, ki igrajo doma, v Španiji in dva, ki sta v Beogradu. Nesterović se bo srečal z nekaterimi, ko bo na poti, posebnih sestankov pa za zdaj ni v načrtu.