Jure Zdovc se je dobro znašel v Rusiji. Številnih pohval je deležen predvsem s strani svojih igralcev. Foto: Vladimir Nikolič
Jure Zdovc se je dobro znašel v Rusiji. Številnih pohval je deležen predvsem s strani svojih igralcev. Foto: Vladimir Nikolič
Miha Zupan
Miha Zupan v Eurocupu v povprečju dosega nekaj več kot sedem točk in tri skoke na tekmo. Foto: Vladimir Nikolič
Jure Zdovc, Miha Zupan
Spartak je v Eurocupu še brez poraza, v VTB ligi pa je na desetih tekmah dvakrat moral priznati premoč. Foto: Vladimir Nikolič
Miha Zupan
Miha Zupan ima pod košem izjemno konkurenco. Prvi centrski par Spartaka tvorita Črnogorec Vladimir Dragićević in Grk Loukas Mavrokefalidis. Foto: Vladimir Nikolič
Miha Zupan
Zupan je bil letos tudi na pripravah izbrane vrste, a je moral evropsko prvenstvo izpustiti zaradi težav s hrbtom. Foto: Vladimir Nikolič

Legendarni slovenski igralec z največ košarkarskimi trofejami in najboljši gluhi košarkar na svetu sta bila v istem moštvu že pri Slovanu in Olimpiji, zdaj pa so ju poti združile še v Rusiji. S Spartakom sta gostovala v Novem mestu in brez večjih težav premagala Krko (68:81).
Cilj prvo mesto v skupini
"Čestital bi fantom, ki so korektno opravili svoje delo in zmagali. V prvem polčasu smo z dobro obrambo prejeli le 28 točk. V drugem delu smo igrali "koš na koš", kar mi ni bilo najbolj všeč. Mi smo nekoliko popustili v obrambi in se zanašali na napad. Imeli smo tudi nekaj sreče, da smo uspeli z napadom zadržati to razliko, in z nekaj dobrimi obrambami smo tekmo prevesili v svojo korist. Prvi del je končan. Naš cilj je biti prvi v skupini, a nas čaka še veliko tekem," je povedal Zdovc, ki je že pred tekmo jasno prevzel vlogo favorita in napovedal zmago.
"Tekma ni imela toliko tekmovalnega pridiha. Ni bilo veliko publike in zato me je bilo malce strah, da ne bo preveč sproščenosti. Glede na to, da smo zadnjo tekmo v ruskem prvenstvu doma izgubili, sem pričakoval, da bodo fantje še toliko bolj zagrizeni. Tekmo smo na dokaj lahek oziroma bolje rečeno varen način dobili. Potek srečanja smo ves čas kontrolirali. Na začetku drugega polčasa smo se nekoliko igrali z ognjem, a smo z nekaj dobrimi obrambami zanesljivo odločili tekmo," je o samem srečanju še povedal Konjičan, ki je v selektorski vlogi popeljal Slovenijo do najboljšega dosežka na evropskih prvenstvih.
Odlični tujci, nekoliko slabši Rusi
Po vodenju reprezentance, Splita, Slovana, Iraklisa, Bosne in Olimpije je Zdovc zdaj prevzel vlogo trenerja v Spartaku. S Peterburžani je podpisal triletno sodelovanje. Po vseh težavah, ki jih je imel nazadnje, ko je deloval v zmajevem gnezdu, pa je pri Spartaku zgodba drugačna. Klub nima finančnih problemov, sestavili so močno zasedbo, ki je konkurenčna v vseh tekmovanjih, cilj v Evropskem pokalu pa je uvrstitev na zaključni turnir, na katerem želijo osvojiti pokal.
V drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju je Spartak, ki bo dobil novo dvorano z 8.000 gledalci, še brez poraza. Uspešno igra tudi v regionalni ligi VTB, nekoliko slabše pa mu gre za zdaj v ruskem državnem prvenstvu, kjer s štirimi zmagami in petimi porazi zaseda sedmo mesto. Eden izmed razlogov je vsekakor pravilo, ki pravi, da morata biti na prvenstveni tekmi ves čas vsaj dva Rusa na parketu. Spartak ima odlične tujce, ruski igralci pa so nekoliko manj kakovostni.
Lahko se pohvalijo s skalpom CSKA-ja
Zdovc si želi, da bi v prihodnje v moštvu imel tudi bolj kakovostne domače igralce: "Ekipa je bila res bolj sestavljena za Eurocup. V Rusiji imajo to pravilo z dvema Rusoma na igrišču. To je nekaj novega zame. Če mi bo uspelo ostati na trenerskem mestu, bom drugo sezono zagotovo bolj pazil. Nekajkrat so me morali s klopi korigirati. To je težko. Najboljše je, da imaš kar na podobnih pozicijah Ruse. Zgodilo se nam je že, da smo na težkih tekmah morali na štirico dati branilca. Bomo v prihodnje bolj pametni glede tega."

V močni Ligi VTB v svoji skupini Spartak zaostaja le za najboljšim evropskim moštvom letos, CSKA-jem. Zdovčeva zasedba se lahko pohvali, da je uspela 'rdečo armado' letos že premagati. 45-letni strokovnjak je prepričan, da je regionalna liga VTB močnejša od Lige ABA: "ABA je povezana z Ulebom, VTB pa ni in praktično za nič ne igraš. Vsekakor je VTB liga močnejša. Številni klubi igrajo v Evroligi in Eurocupu. Poleg vseh ruskih so tu še Žalgiris, Lietuvos rytas, Prokom … Liga je zares močna." Že v naslednji sezoni se bosta Liga VTB in rusko državno prvenstvo združila. Letos imajo namreč ruski klubi ogromno napornih potovanj.
Uspešno sodelovanje Zupana in Zdovca
Zupan, ki je proti Krki dosegel sedem točk, v Sankt Peterburgu igra drugo sezono: "Moja vloga je, da prihajam s klopi. Zadovoljen sem z minutažo v Eurocupu, v ruskem državnem prvenstvu pa nekoliko manj, saj morata po pravilih biti dva Rusa ves čas na parketu. Skušam čim bolj izkoristiti svojo minutažo."
Pred dvema letoma se je Kranjskogorčan podal v tujino. Najprej je odšel v Grčijo k Trikali, z dobrimi igrami pa si je nekdanji košarkar Slovana in Olimpije prislužil pogodbo Spartaka. V Rusiji se 29-letni krilni center dobro počuti in si želi v rdeče-belem dresu igrati tudi v prihodnji sezoni. Cilji kluba so jasni in tudi želje igralcev so, da si preko Evropskega pokala priborijo pravico nastopa v Evroligi. "Smo favoriti v skupini in jasno je, da je cilj osvojitev prvega mesta. Želimo si tudi poseči po končni zmagi v tekmovanju in se uvrstiti v Evroligo."
"Z Zdovcem sva sodelovala že pri Slovanu in Olimpiji. Letos uspešno sodelujeva in imava dober odnos," je še o sodelovanju z Zdovcem spregovoril Zupan.