Gašper Potočnik je z Olimpijo spodbudno začel sezono, od druge polovice oktobra pa so Ljubljančani padli v krizo. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Potočnik je z Olimpijo spodbudno začel sezono, od druge polovice oktobra pa so Ljubljančani padli v krizo. Foto: www.alesfevzer.com

Mladi napredujejo, a je iluzorno pričakovati, da bodo z danes na jutri postali drugi igralci. Pri mladih kdaj tudi ena sezona ni dovolj.

Gašper Potočnik
Zach Wright
Zach Wright je že nekajkrat dokazal svojo kakovost. S svojimi izkušnjami bo ključen pri izhodu Olimpije iz krize. Foto: www.alesfevzer.com

Nimamo širokega kadra. Fantje so na treningih, kjer ne varčujemo, zelo obremenjeni. Poškodbe so sestavi del športa. To se bo verjetno dogajalo, a to ni in ne sme biti izgovor za slabše rezultate.

Gašper Potočnik
Saša Zagorac
Saša Zagorac je na tekmi proti Zvezdi dobil udarec v mišico in od takrat mu težave povzroča koleno, ki ga je oviralo že med reprezentančnimi pripravami. Foto: www.alesfevzer.com

V sredo (20.30) čaka zmaje novo zahtevno delo. V gosteh bodo igrali proti Trentu, ki je v italijanskem prvenstvu trenutno drugi, v Evropskem pokalu pa ima tudi boljši izkupiček kot Ljubljančani. Do zdaj je klonil dvakrat. Sprva je v uvodni tekmi izgubil v Stožicah (98:97), nato slavil trikrat zapored, v zadnjem krogu pa je moral doma priznati premoč proti Bilbau. Že na prvi tekmi v Ljubljani so italijanski košarkarji dokazali, kar je tudi tokrat pred tekmo izpostavljal Gašper Potočnik. So atletska ekipa, ki je odlična v skoku in veliko igra tranzicijsko igro. Edini recept za enakovreden boj je pametna igra. Vsako brezglavo spuščanje v hitro košarko je obsojeno na neuspeh.

A bolj kot sam uspeh nad Trentom, s katerim se bojujejo zmaji za napredovanje v drugi krog, je želja prekinitev negativnega niza, ki bi bil pozitiven učinek na načeto samozavest. Tako kot slabi rezultati je težava tudi neprepričljiva igra. Pot do zmage bo na naslednji tekmi še težja, saj ne bosta mogla pomagati Saša Zagorac, ki mu oteka koleno, in Blaž Mahkovic, ki ima težave s komolcem. "V zadnjem času, ko smo v rezultatski krizi, nam veliko težav povzročajo poškodbe, in to zelo pomembnih igralcev. Mi nismo ista ekipa, če je Zagorac pravi in če je zraven Mahkovic, ali pa če jih ni. Težave smo imeli tudi proti Šentjurju, ko je Zagorac igral, a ni bil pravi in je le razmišljal o poškodovanem kolenu. Moja želja je, da to čim prej saniramo in da bo zasedba popolna. Potem lahko igramo to, kar smo si zadali. Recimo tudi igra je veliko postavljena okoli Zagorca kot petice, ki potem širi postavitev," je povedal Potočnik.

Napake tudi posledica pomanjkanja izkušenj
Oba sta manjkala že na zadnji tekmi, ko je Olimpija visoko klonila v Zagrebu. Cedevita je bila favorit in je to vlogo tudi zlahka upravičila, toda v igri Ljubljančanov je marsikdo pogrešal pravo energijo, čeprav Potočnik pravi, da - v nasprotju s prejšnjim krogom in dvobojem s Tajfunom - to ni bila težava: "Ko gre eni ekipi vse od rok, tebi pa nič ne uspe, je res težko igrati. V Zagrebu smo na trenutke igrali zelo dobro. Tudi v obrambi, a smo potem nekaj sekund pred koncem napada dobili koš. To te ubije, ti fantje pa na tej ravni še niso igrali in jim zato še toliko bolj pade energija. To jih ne bi smelo tako potreti, a enostavno še niso tako izkušeni, da bi se osredotočali na stvari, na katere bi se v določenih trenutkih morali. Posledično potem pade igra in videti je, kot da energija ni prava in tako naprej."

"Za tekmo s Cedevito moramo biti realni. Igrali smo proti vrhunski ekipi, ki svojo kakovost kaže tudi v Evroligi. Mi smo na drugi strani nastopili z igralci, ki so do včeraj praktično igrali le mladinsko ligo. Včasih je videti, kot da se fantje ne borijo in da ne želijo delati osebnih napak. To je vse posledica kakovosti in izkušenj, saj tudi osebno napako je v določenem trenutku treba znati narediti. S strani bi morda marsikdo rekel, da bi jo vsak naredil. V igri pa se je treba v delčku sekunde odločiti in to ni enostavno. Fantje, ko gledajo posnetke na analizah, se držijo za glavo, a v tistem trenutku ne znajo odreagirati. Treba je biti potrpežljiv, res pa je, da ne moremo ves čas ponavljati istih napak. Pričakuje se, da se napake postopoma odpravljajo. O nekaterih stvareh smo se po tekmi s Cedevito pomenili. Gledati moramo bolj na ekipo. V določenih trenutkih se pojavi, da kdo želi s svojo idejo nekaj narediti. To pa v košarki ne gre in je nedopustno. Upam, da so to razumeli," je dodal Potočnik.

Brez Lige ABA ni Evrope
Ljubljanski trener je že nekajkrat dejal, da je prepričan, da so njegovi varovanci enako motivirani za Ligo ABA kot za Evropski pokal, kjer igrajo bistveno bolje. Morda so v Evropi bolj sproščeni, saj ni pritiska rezultata. Vendarle se morajo v Stožicah zavedati, da Evrope brez Lige ABA ni. Zdaj so v jadranskem tekmovanju že deveti. Kljub spodbudnemu začetku so si s to serijo porazov močno pokvarili učinek in zdaj že nekoliko spominja sezona na tisto izpred dveh let, ko so po katastrofalnem začetku (šest porazov zapored) že na uvodu sezone zmaji ostali brez možnosti na odmeven rezultat v Ligi ABA. Mlado ekipo, kakršno ima Olimpija, mora krasiti velika motivacija, nepopustljivost in košarkarje mora kar razganjati od energije. Tako je bilo nekoč, ko so v dresu Olimpije že blesteli talentirani mladci, tudi najstniki. Vsaka odsotnost, kot je na primer poškodba Zagorca, se Olimpiji zelo pozna. Predvsem pod košem je premalo kakovostnih igralcev, a o okrepitvah (za zdaj) ne razmišljajo, oziroma jih proračun ne dopušča.

"Res je, da smo v Ligi ABA v seriji porazov. Že od začetka sezone sem poudarjal, da bodo taki trenutki zagotovo prišli, a moramo ostati prava ekipa, ostati pri svojem načrtu in trdo delati. To je edini način, da pridemo do boljše igre in do manjšega števila teh - kdaj tudi nepotrebnih - napak. Posledično lahko potem tudi računamo na zmage," pravi Potočnik, ki dodaja, da s slabimi rezultati pada tudi samozavest moštva in posledično verjetno tudi odstotek meta, kar je bilo eno glavnih orožij na začetku sezone.

"Potrebujemo le eno zmago, da ujamemo ritem"
Eden takih, ki se je tudi izgubil v sivem povprečju slabih iger v Ligi ABA, je tudi Zach Wright. Ameriški organizator igre je dodana vrednost moštvu, ključni mož Olimpijine igre in ob njegovih slabših predstavah se to ekipi še toliko bolj pozna. V zadnjem času tudi on v Jadranski ligi ni pravi, v Evropskem pokalu, kjer dosega več kot 15 točk na tekmo, pa igra bolje. "Smo v negativni seriji in moramo pokazati pravo energijo, da jo poskušamo prekiniti že s to gostujočo tekmo v Evropskem pokalu. S tem bi tudi ohranili lepe možnosti za napredovanje v drugi del. Verjamem, da bomo motivirani in ko pokažemo pravo energijo, lahko premagamo vsako moštvo. Pozna se nam odsotnost Zagorca in Mahkovica. Res nam manjkata. Potrebujemo le eno tekmo, da znova ujamemo ritem in pridobimo na samozavesti," se težkega položaja in neprepričljivih iger zaveda Wright, ki bo ob odsotnosti Zagorca kapetan moštva. Je najizkušenejši v ekipi in zato tudi ves čas svetuje mladim, naj ostanejo osredotočeni, saj se take rezultatske krize dogajajo v vseh ekipah.

6. krog, sreda ob 20.30:
AQUILA TRENTO - UNION OLIMPIJA

OLDENBURG - TELEKOM BASKETS BONN

Torek ob 20.30:
NANTERRE - BILBAO BASKET

Lestvica:                          
BILBAO BASKET        5  3 2  +42  8
AQUILA TRENTO        5  3 2  +27  8
NANTERRE             5  3 2  +21  8
TELEKOM BASKETS BONN 5  2 3  -23  7
UNION OLIMPIJA       5  2 3  -15  7
OLDENBURG            5  2 3  -52  7

Mladi napredujejo, a je iluzorno pričakovati, da bodo z danes na jutri postali drugi igralci. Pri mladih kdaj tudi ena sezona ni dovolj.

Gašper Potočnik

Nimamo širokega kadra. Fantje so na treningih, kjer ne varčujemo, zelo obremenjeni. Poškodbe so sestavi del športa. To se bo verjetno dogajalo, a to ni in ne sme biti izgovor za slabše rezultate.

Gašper Potočnik