Emir Preldžić se je odpovedal zelenemu slovenskemu dresu in dal prednost belo-modri bosanski opravi. Foto: Reuters
Emir Preldžić se je odpovedal zelenemu slovenskemu dresu in dal prednost belo-modri bosanski opravi. Foto: Reuters
Frank Robinson in Emir Preldžić
Emir Preldžić je na seznamu potnikov za Poljsko kot naturalizirani igralec dobil prednost pred Mirzo Begićem in Jurico Golemacom. Foto: Pia Nikolič/kosarka.si

22-letni naturalizirani Slovenec, ki zadnji dve leti z raznovrstno igro navdušuje v dresu turškega Fenerbahčeja, se je znašel na spisku Slovenije ter Bosne in Hercegovine. Vpoklicati ga želita tako Jure Zdovc za evropsko prvenstvo na Poljskem kot Mensur Bajramović za kvalifikacije za zadnjo vstopnico za Eurobasket.

Želi igrati za domovino
"Podpisal sem zahtevo za spremembo košarkarskega državljanstva, kar pomeni, da želim igrati za svojo domovino Bosno in Hercegovino. To sem povedal tudi ljudem iz Košarkarske zveze Slovenije. Košarkarska zveza BiH-a je na Fibo že naslovila mojo izjavo in zahtevo, zdaj pa čakam na odgovor," je Preldžič svojo reprezentančno odločitev razkril bosanskemu dnevniku Dnevni Avaz.

"Ne glede na to, kako se bo Fiba odločila, se letos poleti ne bom odzval pripravam nobene reprezentance, ker imam težave s poškodbami in moram počivati. Bosanskemu selektorju bom na voljo šele v naslednjem ciklusu," je še odločen v Žepći rojeni košarkar.

Od Triglava prek Slovana v roke Tanjevića
205 cm visoki krilni igralec bo letos sodeloval tudi na naboru Lige NBA, kjer naj bi se zanj zanimal Chicago, po pričakovanjih skavtov naj bi bil izbran v drugem krogu. Preldžić je pri 17 letih prišel v Slovenijo, kjer je v sezoni 2004/05 zaigral za Triglav Kranj. Leto pozneje je prestopil v ljubljanski Slovan, kjer se je hitro uveljavil kot eden najobetavnejših košarkarjev v Sloveniji. Skupaj s slovensko mlado reprezentanco je na evropskem prvenstvu v Izmirju osvojil bronasto medaljo. Pozneje pa ga je v Turčijo zvabil sloviti trener Bogdan Tanjević.

KZS bi moral dati privoljenje
Menjava košarkarskega državljanstva ni enostavna: če je igralec že nastopil za člansko državno reprezentanco, mu prestop lahko v posebnih okoliščinah dovoli le generalni sekretar mednarodne košarkarske zveze Fiba, strinjati pa se mora tudi država, iz katere košarkar odhaja. V tem primeru je to Slovenija. Naša košarkarska zveza pa je že jasno povedala, da Preldžiču ne dovoli odhoda.