Klemen Prepelič v povprečju igra okoli 25 minut na tekmo. Tako v Evropskem pokalu kot v nemškem prvenstvu pa je z dobrimi devetimi točkami peti strelec kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič v povprečju igra okoli 25 minut na tekmo. Tako v Evropskem pokalu kot v nemškem prvenstvu pa je z dobrimi devetimi točkami peti strelec kluba. Foto: www.alesfevzer.com
V zadnjih štirih sezonah je Prepelič dve leti igral za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Bili smo boljši nasprotniki vso tekmo. Nekajkrat smo si priigrali občutno prednost, a smo vedno padli zaradi težav v rotaciji. Mladi nemški igralci bodo morali prevzeti več odgovornosti. Svetla točka je, da smo pokazali, da lahko dobimo težke končnice. Imamo Dugginsa, ki je izjemen ena na ena in je na koncu tudi pokazal svojo kakovost.

Klemen Prepelič o tekmi
Na preteklem evropskem prvenstvu je bil eden izmed nosilcev slovenske reprezentance. Foto: AP
Prepelič z Oldenburgom gostoval v Ljubljani
Union Olimpija za las ostala brez zmage

81:82) je pomemben delež prispeval Klemen Prepelič, slovenski reprezentant, ki je dve leti nosil tudi ljubljanski dres.

"Olimpija je moj klub. Seveda sem bil dodatno motiviran, ker je to moj klub. Zame je ta zmaga osebno še več vredna. Žal nam je, da smo tisto razliko zapravili. Tudi to lahko na koncu odloča. S prvimi petimi tekmami smo lahko zadovoljni, saj smo imeli težek razpored, zdaj pa imamo neposredne tekmece za napredovanje na domačem igrišču," je po tekmi povedal Prepelič, ki je bil z 12 točkami tretji strelec nemškega kluba.

Na začetku zadnje četrtine je reprezentančni branilec trikrat zadel izza črte in poskrbel, da so gostje povedli z dvomestno razliko, ki pa so jo do zadnje minute zapravili. Z agresivnim pokrivanjem zmajev so imeli košarkarji Oldenburga veliko težav. Prepelič, Scott Machado in Vaughn Duggins, ki je s košem pet sekund pred koncem odločil tekmo, so prenašali žogo čez polovico, skupaj pa so izgubili kar 13 žog: "Vidi se, da se naš prvi organizator igre Scott Machado še vrača. Ni še pravi, čeprav je imel nekaj odličnih potez in podaj. Pod pritiskom je težko igrati, Olimpija pa z mladimi igralci drži korektno obrambo. Naredili smo nekaj napak. Zapravili smo prednost 14 točk, a najpomembnejša je zmaga, saj smo znova enakovredni v boju za napredovanje."

Z dvomesečno pogodbo ves čas pod pritiskom
23-letni Bistričan je z Oldenburgom podpisal po evropskem prvenstvu, kjer je v prvem delu v Zagrebu pustil dober vtis. Toda v Nemčiji je zaradi poškodb nosilcev igre sprva dobil le dvomesečno pogodbo, ki pa jo je klub hitro podaljšal: "Ves čas sem bil pod pritiskom. Imel sem omejeno število tekem in vsaka slaba je pomenila zapravljeno priložnost. Moral sem biti osredotočen na vsako tekmo in vsak trening. Imel sem srečo v nesreči, ko se je poškodoval Machado. Predsednik je bil zadovoljen z mojimi predstavami. Tudi direktor mi je dejal, da so me spremljali že nekaj let."

"Noben klub, ki je pokazal zanimanje, ni bil dovolj konkreten. Tu je bila priložnost, da igram od 25 do 30 minut. Sem garač in sem bil pripravljen sprejeti to priložnost. Vedel sem, da jo bom lahko izkoristil. Sem že igral proti Oldenburgu in spremljam košarko, tako da vem, o kakšnem klubu je bil govor. Finančni vidik ni bil tisto, kar sem gledal, ampak je bila pomembnejša opcija igranja, in tu sem našel korektno sredino," je dodal Prepelič.

Težav s prilagajanjem ni imel
Trenutno je v Nemčiji zelo zadovoljen. Kot pravi, je košarka v vzponu, liga pa močna in zahtevna, saj trije klubi izstopajo. Potem je tu drugi rang, kamor sodi tudi Oldenburg, tudi klubi, ki se borijo za obstanek, lahko presenetijo vsakogar. Obenem je klubska organizacija na vrhunski ravni: "Vsi klubi v Nemčiji dvigujejo proračun. Bayern po milijon na leto in gre po vzoru turških ekip. Bamberg z izjemno ekipo lahko premaga vsakega na domačem terenu, Alba je lahko kos vsakemu v Eurocupu, tudi mi imamo dobro ekipo. V klubu je cela vrsta z Balkana, podobno je v mestu, ki je podobno Mariboru. Tako se mi je bilo lahko prilagoditi. V klubu je vse vrhunsko poskrbljeno. Oldenburg je zelo stabilen klub, ki ima za deset let zagotovljeno sponzorsko pogodbo, ki prinaša dva milijona evrov na leto. Plača je redna in organizacijsko je na visoki ravni. Leta 2009 je bil klub prvak in je igral v Evroligi. Nima take tradicije kot recimo Olimpija, a ima kontinuiteto. Sem zelo zadovoljen."

Oldenburg je Prepeličeva druga epizoda v tujini. Pred dvema letoma se je podal v Turčijo, kjer je zaigral za Banvit. Po solidnem začetku je igral vse manj in se potem tudi – v ne najboljših odnosih – po koncu sezone razšel s klubom iz Bandirme: "Naučil sem se ogromno. Naučil sem se, da se ne smeš zaletavati. Ekipa je imela pet izjemnih posameznikov in enostavno ni bilo prostora zame. Iskal sem svoje minute. Imel sem nekaj izjemnih tekem, ko sem dal zelo veliko točk, a v Turčiji je tudi omejeno število tujcev in če ne prinašaš dodatne kakovosti, je težko."

Pred dvema letoma v Stožicah klonil z Banvitom
Tudi z Banvitom je takrat prišel na gostovanje v Ljubljano, a turški klub je Stožice zapustil sklonjenih glav: "Z Banvitom je bila drugačna zgodba. Tedaj smo bili favoriti in tisto tekmo bi morali dobiti. S tistim porazom smo si tudi zakomplicirali položaj in nismo šli naprej. Naš cilj je bil takrat polfinale Evropskega pokala, saj smo imeli 15 milijonov evrov proračuna. Znova se je izkazalo, da favorit na papirju vedno ne zmaga. Tokrat sta bili ekipi bolj izenačeni, čeprav so nedvomno individualne kakovosti in izkušnje na naši strani."

Lani in sezono pred Turčijo pa je preživel pri Olimpiji, ki jo ima kar za svoj klub. "Vesel sem, da mladi košarkarji dobivajo priložnosti. Vsi, ki igramo v tujini, upamo, da se nam v reprezentanci pridružijo še kakšni igralci. Vsi vemo, kako težko je. Olimpija mora znova začeti proizvajati igralce, sicer ne bo šlo. Vem, kako je, saj sem bil dve leti tu. Bil sem deležen pritiska, neplačanih obveznosti, ki niso poravnane še danes, a to so stvari, ki jih moraš prestati. Na srečo ali nesrečo smo rojeni na Balkanu in tako dobimo že zgodaj priložnost, po drugi strani pa ne dobivamo zgodaj bogatih pogodb," je o letošnji ekipi zmajev pristavil Prepelič.

Bili smo boljši nasprotniki vso tekmo. Nekajkrat smo si priigrali občutno prednost, a smo vedno padli zaradi težav v rotaciji. Mladi nemški igralci bodo morali prevzeti več odgovornosti. Svetla točka je, da smo pokazali, da lahko dobimo težke končnice. Imamo Dugginsa, ki je izjemen ena na ena in je na koncu tudi pokazal svojo kakovost.

Klemen Prepelič o tekmi
Prepelič z Oldenburgom gostoval v Ljubljani
Union Olimpija za las ostala brez zmage