Kar nekoliko presenetljivo je Klemen Prepelič letos najbolj nevaren košarkar domžalskega Heliosa. Foto: Uroš Hočevar/Liga ABA
Kar nekoliko presenetljivo je Klemen Prepelič letos najbolj nevaren košarkar domžalskega Heliosa. Foto: Uroš Hočevar/Liga ABA
Košarkarji Heliosa, Zmago Sagadin
Delo Zmaga Sagadina je Prepelič izpostavilo kot ključno pri njegovem velikem napredku. Foto: Uroš Hočevar/Liga ABA
Klemen Prepelič, Luka Rupnik
Udarno branilsko navezo bosta na EP-ju mlajših članov tvorila izjemno obetavna Prepelič in Luka Rupnik. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič
Prepelič blesti predvsem v napadu. Izjemen je bil na tekmi v Šentjurju, ko je nasul kar 41 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Klemen Prepelič
Izkazal se je v prvi sezoni v jadranski ligi. Prihodnjo sezono želi Prepelič narediti še korak naprej. Foto: Liga ABA

19-letni Bistričan je presenetljivo postal kar glavni nosilec igre barvarjev. Mladi branilec, ki ga odlikuje odličen met z razdalje in hitri prodori, je zablestel že v jadranski ligi, kjer je letos tudi debitiral. Odlično igra tudi v državnem prvenstvu, kjer je cilj Heliosa ponovna uvrstitev v regionalno tekmovanje.

Prepeliča z reprezentanco mlajših članov čaka evropsko prvenstvo, ki ga bo julija gostila Slovenija. Cilji so na domačem turnirju visoki. Prepelič bo pod taktirko Zmaga Sagadina ob Alenu Omiću, Marku Pajiću, Luki Rupniku in še nekaterih drugih vroče slovensko orožje. Zanimanje zanj so pred kratkim pokazali tudi že tuji klubi.


Letos vam je uspel res neverjeten napredek. Kaj je glavni razlog, da ste v svoji igri naredili tako velik korak naprej?
V prvem delu to pripisujem delu Zmaga Sagadina, ki mi je dal sploh priložnost, da sem začel igrati na tako visoki ravni, in trdemu treningu dvakrat na dan po dve uri. Vsekakor pa tega brez moje samozavesti ne bi bilo. Sem karakter, ki nikoli ne odneha, tudi ko je tekma že skoraj izgubljena. Tako tudi treniram. Če mi ne gre, naslednji dan delam še intenzivneje, da dokažem nekaterim v Sloveniji, da vseeno to ni toliko forsiranja, ampak svojo minutažo pridobivam s trdim delom.

Poleg vas je letos v Heliosu napredovalo še kar nekaj drugih košarkarjev. Kakšna je torej skrivnost dela Zmaga Sagadina?
Človek ima avtoriteto. Pri njem se dela zares trdo, brez kakršnih koli odpustkov. Vsak trening mora vsak dati vse od sebe. Če daješ vsak dan od sebe maksimum, se to mora nekje poznati.

Pred sezono verjetno niste pričakovali, da boste imeli povsem glavno vlogo. Kako je sploh do tega prišlo in ali je morda za mladega igralca še posebej težko, ko mora nositi tolikšen del odgovornosti?
Vsekakor je bil v prvem planu Čebular. Je bolj izkušen od mene in je bil pripeljan v klub kot okrepitev. Sproti se na treningih dokazujemo. Kdo je boljši, tisti pač igra. Prejšnji teden je, recimo, Sandi bolje treniral in je on začel zadnjo tekmo. Tekom tekme pa potem odloča dnevna forma in kdo je v tistem trenutku bolj razpoložen. V določenih trenutkih seveda je težko. Vendar, če nisi tega kova in podležeš pred to odgovornostjo, potem nisi iz pravega testa in ne moreš igrati na vrhunski ravni.

V lanski sezoni ste naredili pomemben korak z navajanjem na člansko košarko, letos pa ste že uspešno nastopili v Ligi ABA. Kako je bilo igrati na taki ravni, še posebej glede na vaše izkušnje?
Glede na to, da so v tej ligi res močne ekipe, kot so Partizan, Maccabi, Olimpija … je naporno. Z vsemi potovanji in dvema tekmama na teden, res ni lahko, še posebej, če si nosilec. Sem pa hvaležen, da sem dobil priložnost. Vse skupaj delam z ljubeznijo do košarke in brez minut mi ne bi uspel tak napredek.

V ligi za prvaka Helios igra zelo dobro. Ste celo blizu prvemu mestu. Ostaja cilj uvrstitev v Ligo ABA?
Kot smo videli, je Zlatorog na zadnji tekmi premagal Olimpijo, in tako smo sami na vrhu. Če dobimo eno izmed naslednjih tekem, smo verjetno na prvem mestu, kar bi bil res lep dosežek za Helios. S tem bi se verjetno uvrstili v Ligo ABA za naslednjo sezono, kar je bil tudi cilj oziroma želja pred začetkom letošnje.

Poleti vas doma čaka evropsko prvenstvo mlajših članov. Pred domačimi gledalci si verjetno obetate boj za najvišja mesta?
Če bom del te reprezentance, saj vedno lahko pride do poškodb ali pa je kdo boljši od mene, bom dal vse od sebe, da bo ta izbrana vrsta dosegal čim več, igrala lepo košarko in s tem zadovoljevala gledalce, ki bodo prišli za nas navijat. Glede na to, da imamo dobro in perspektivno ekipo, ki je pokrita na vseh igralnih položajih, bi naša igra morala prinesti rezultat.

Vodil vas bo vaš klubski trener. Je Sagadin tista prava izbira za vodenje mlade izbrane vrste?
Mislim, da vsekakor je pravi. Je trener z avtoriteto, ki je po mojem mnenju trenerji reprezentanc v zadnjih letih niso imeli. To se bo predvsem videlo v napredku v teh dveh mesecih igralcev, ki še niso trenirali pod njegovim vodstvom, tako kot tudi nas, ki že igramo pod njim, saj nam zagotovo še ni dal vsega kar zna. Vedno znova dokazuje, da je pravi stari maček. Dobil je v zadnjem obdobju Krko doma in je bil zelo blizu Olimpiji. Nedvomno je prava izbira.

Lani ste nastopili na EP-ju mlajših članov v Bilbau. Kakšna je ekipa v primerjavi z lansko? Kdo bo po vašem mnenju sestavljal okostje letošnje ekipe oziroma kateri igralci bodo nosili glavno breme?
Zaradi izkušenj z lanskega prvenstva je ekipa še močnejša, a se bo poznala odsotnost kakšne visoke eksplozivne trojke, kot je recimo Edo Murić. Tu smo bolj izkušeni Alen Omić, Marko Pajić in jaz. Veliko je igral tudi Jaka Brodnik, prav tako oba 'playa' Luka Rupnik in Jan Špan. Bo močna ekipa. Vsi bomo delali drug za drugega. Tudi sam bom naredil vse, da se bo igralo za tistega, ki bo v danem trenutku najbolj razpoložen, ne glede na to, ali bom jaz, Pajić, Omić, Rupnik ali morda kdo drug. Poznam sistem Zmaga in bom pomagal drugim igralcem z nasveti, da bodo lažje prenašali težko fizično in psihično delo. Polfinale bi kar moralo biti domet.

Lani ste nekaj časa sodelovali na pripravah članske izbrane vrste. Letos bo ta nekako pomlajena. Se vidite tudi kot del te zgodbe?
Dve leti zapored sem imel povezani brez odmora. Kolena so me začela boleti že pri 20 letih, kar seveda ni dober znak. Če bo le mogoče, se jasno bom odzval, kajti igrati za reprezentanco je velika čast.

Zdaj že kar vsako sezono naredite velik korak naprej. Letošnja sicer še traja, a vseeno, morda že razmišljate v prihodnji in vaši klubski usodi?
Glede na to, da mislim, da sem dokazal, da lahko igram na tako visoki ravni, bi bilo vsaj Eurocup lepo igrati, da dobim neke nove izkušnje. Upam na čim boljšo možnost.