Z dobrimi igrami je Jaka Klobučar z dobrimi igrami opozoril tudi selektorja Jureta Zdovca, s katerim sta sodelovala že v reprezentanci in pri Olimpiji. Foto: SPS/ABA
Z dobrimi igrami je Jaka Klobučar z dobrimi igrami opozoril tudi selektorja Jureta Zdovca, s katerim sta sodelovala že v reprezentanci in pri Olimpiji. Foto: SPS/ABA
Jaka Klobučar, Krka
V Ligi ABA je bil z 12,4 točke drugi strelec, s 3,6 podaje prvi podajalec Krke in s statističnim indeksom 14,2 tudi najkoristnejši novomeški košarkar. Foto: ABA photo
Krka slavila v Domžalah
Kaj je prinesla Jadranska liga 2013/14?
Krka v 2. polčasu nadoknadila 16 točk

so v Novem mestu odločni, kot pravi nosilec igre Krke Jaka Klobučar, da niz osvajanja naslovov podaljšajo na pet.

Klobučar letos igra odlično. Najprej se je po poškodbi prvega 'playa' Malcolma Armsteada povsem privadil na igranje na novi poziciji. Postal je glavni organizator igre Krke, nato je iz tekme v tekmo igral bolje in navduševal predvsem z vsestranskimi predstavami, po težavah s poškodbama Eda Murića in Sanija Bečirovića pa je v zadnjem obdobju prevzel še več bremena in je trenutno zagotovo prvo ime novomeške vrste.

Pri Krki so pred začetkom sezono previdno govorili o ambicijah v jadranskem tekmovanju, želja je bilo izboljšati lanski dosežek – 9. mesto – in sredina lestvice. To jim je uspelo. S sedmim mestom so po drugem v prvi sezoni in tretjem pred tremi leti izenačili tretjo najboljšo uvrstitev kluba v Ligi ABA. "Že na začetku je bil to v javnost podan cilj in na koncu nam je to tudi uspelo doseči. Pred zadnjim krogom po tistem porazu z Olimpiji si verjetno nihče ni mislil, da se bodo druge tekem tako uskladile, sploh tista v Skopju med MZT-jem in Radničkim. Na srečo se nam je na koncu tudi nasmehnila sreča in smo tudi svojo tekmo po zaostanku dobili in s tem sedmim mestom smo vsi lahko zadovoljni," je nastope v Ligi ABA komentiral Klobučar.

Krka je stabilen klub, kar je trenutno kar redkost
S sedmi mestom (12 zmag, 14 porazov) Novomeščani ostajajo v igri za neposredni nastop v Eurocupu, čeprav točno, kdo bo nastopal v evropskem pokalu, še ni znano. Je pa Liga ABA jasno dala vedeti, da klubi, ki bodo tekmovali med najboljšimi na Jadranu, ob enem ne bodo smeli nastopati v Fibinem Eurochallengu, kjer so v zadnji sezoni igrali varovanci Aleksandra Džikića. Klobučar pravi, da tudi Krka končno želi narediti korak naprej in zaigrati v drugem najmočnejšem tekmovanju stare celine: "Zagotovo je želja, da se igra v Evropi. Če bo ali ne, mi smo do mesta, ki naj bi vodilo v Eurocup, prišli. To je odvisno od drugih, da to uredijo, če lahko tako rečem. Mi smo lahko zadovoljni, da smo izpolnili ta cilj."

Glede na zadnje rezultate, ko je Krka kar štirikrat zapored postala državni prvak, letos temu tudi prvič dodala še slovenski pokal, si nedvomno zasluži narediti korak naprej in se pomeriti z mnogo močnejšimi klubi, kot to prinaša evropski izziv: "Zagotovo je evropski pokal tako tekmovanje. Krka je v zadnjih letih dokazala, da je stabilen klub, kar je v današnjem času, glede na vse te krize, kar redkost. Krka nikoli ni imela težav, vse je bilo urejeno in si je zaslužila, da gre stopničko višje."

Glede na vse sposobni še več
S sedmim mestom je Krka prvič postala najboljši slovenski klub v Ligi ABA in prvič je to tekmovanje končala pred v zadnjih sezonah velikim tekmecem Olimpijo. Na Dolenjskem so imeli letos ogromno težav s poškodbami. Kot že rečeno, je Armstead, okoli katerega naj bi se vrtela igra, manjkal skoraj vso sezono, težave sta imela Bečirović in Murić, prav tako Jasmin Hukić, ki je v zadnjem času v vrhunski formi, tako da se v taboru slovenskih prvakov lahko sprašujejo, kaj bi bilo, če … "Glede na vse stvari, ki so se dogajale, bi lahko rekli, da smo sposobni še več. Ta ekipa, če gledamo še vse poškodbe zraven, je odigrala nekaj tekem, ki jih je izgubila na nesrečen način. Če bi jih dobili, recimo, tri, ki smo jih nesrečno izgubili, bi bila stvar lahko še veliko boljša. Te poškodbe so zagotovo vplivale. Nikoli se ne ve, kaj bi bilo, če jih ne bi bilo, lahko le razmišljamo."

Toda zdaj je jadranska liga že pozabljena in misli so povsem osredotočene na Ligo Telmach, kjer se je Krka na prvih dveh tekmah izvlekla s kar precej sreče, saj je le za točko ugnala Helios, Rogaško pa šele po podaljšku. Olimpija, ki je na prvih dveh tekmah nadigrala Rogaško in Zlatorog, pa se je že opekla, saj so jo presenetili Hopsi: "Zagotovo bo ta liga zelo izenačena. Tudi te ekipe, ki na papirju niso tako močne, so predvsem proti Krki in Olimpiji dokazale, da bo treba na vsaki tekmi dati od sebe sto odstotkov. Mi smo odnesli celo kožo, medtem ko je Olimpija, kako naj rečem, dobila 'po glavi'. Mislim, da je za nas to prišlo ob pravem času, da nas je še pravi čas to doletelo in smo se izvlekli pozitivno. Smo videli, da je treba na vsaki tekmi iti od prve minute na polno, saj ne bo nobena lahka."

Klobučar verjame v peti zaporedni naslov
"Je bila tekma proti Rogaški streznitev. Te ekipe so že na pokalu dokazale, kjer nobena tekma ne za nas ne za Olimpijo ni bila lahka, da so pripravljene za končnico državnega prvenstva. Proti obema ABA-ligašema, Olimpiji in nam bodo oziroma so še dodatno motivirani. Jaz samo upam, da bomo na vseh naslednjih tekmah od prve minute šli s pravo energijo in brez podcenjevanja, saj bomo le tako lahko prišli do zmag oziroma do zastavljenega cilja,"
je dodal 26-letni Novomeščan, ki se je kalil v Ljubljani pri Slovanu in Olimpiji, nato pa se preizkusil pri Partizanu in v drugi italijanski ligi.

Krka se je torej rešila pred hladnim tušem, kakršnega so doživeli zmaji, so pa branilci naslova odločni, da prvič v klubski zgodovini osvojijo dvojno slovensko krono: "Mislim, da odkrito povemo, da je bil že od začetka sezone, ne le zdaj, cilj, da nadaljujemo ta niz osvojenih prvenstev. Verjamem, da bomo tudi letos petič zaporedoma osvojili naslov. Nedvomno je pa pot še dolga in bomo morali biti do zadnje tekme povsem osredotočeni in pripravljeni."

Krka slavila v Domžalah
Kaj je prinesla Jadranska liga 2013/14?
Krka v 2. polčasu nadoknadila 16 točk