Veliko slavje po izjemni trojki Georgiosa Printezisa ob zvoku sirene. Foto: EPA
Veliko slavje po izjemni trojki Georgiosa Printezisa ob zvoku sirene. Foto: EPA
Vassilis Spanoulis
Sijajni Vassilis Spanoulis je znova dokazal, da igra najbolje, ko je to najbolj potrebno. Foto: EPA
Real Madrid
Real bo pred domačimi navijači naskakoval prvi naslov po 20 letih. Foto: EPA

Pirejčani so še enkrat - tako kot so v letih 2012 in 2013 osvojili Evroligo - dokazali, da četudi na papirju niso v vlogi favorita, se jih ne sme odpisati. Barcelona je imela prednost domačega igrišča, toda Olympiacosu je na drugi tekmi v Blaugrani uspelo zmagati, nato pa je dobil še obe srečanji na domačem terenu. V dvorani Miru in prijateljstva so fanatični navijači pripravili izjemno vzdušje in ob koncu kar tam s pirotehničnimi izdelki proslavili preboj med najboljše štiri.

Printezis znova junak Olympiacosa
Izenačen dvoboj je bil odločen v samem zaključku. Gostje so sicer dobro minuto pred koncem povedli za štiri. Varovanci Ioannisa Sfairopoulosa so nato ekspresno prišli v vodstvo. Najprej je Vangelis Mantzaris zadel trojko, zatem pa je Ante Tomić nespretno podal Tomašu Satoranskyju, žogo je izbil Olive Lafayette, v protinapadu pa zabil Georgios Printezis. Z dvema prostima metoma je Barco v vodstvo vrnil Juan Carlos Navarro.

Nato je osem sekund pred koncem mojstrsko v prodoru z zadržkom zadel Vassilis Spanoulis. Mantzaris je naredil osebno napako nad Navarrom, ki pa je zadel le en prosti met. Izid je bil izenačen, Olympiacosu pa je ostalo skoraj šest sekund za napad za zmago. Žogo je dobil Spanoulis, a so ga Katalonci dobro pokrili. Žogo je potem dobil Kostas Sloukas, ki je podal samemu Printezisu, krilni košarkar, ki je ob zvoku sirene leta 2012 že zadel za naslov evropskega prvaka, pa je s trojko popeljal Grke na Final Four. Spanoulis je bil s 17 prvi strelec Olympiacosa, 14 jih je dodal Printezis, pri Barci pa je bil s 13 najboljši Ante Tomić. Boštjan Nachbar se v 11 minutah ni vpisal med strelce.

Real prek Efesa na domači Final Four
V Madridu bo na zaključnem turnirju igrala tudi ekipa, ki domuje v Palacio de Deportes. Real je slavil v Abdi Ipekčiju in s 3:1 v zmagah izločil Anadolu Efes. Zadnjo četrtino so Madridčani dobili za 11. Dobrih šest minut pred koncem so gostje še vodili za točko, do konca tekme so naredili serijo 18:6. Nenad Krstić je bil prvi strelec Carigrajčanov s 16 točkami, pri Realu pa jih je 17 dal Rudy Fernandez.

Real se bo v polfinalu pomeril s Fenerbahčejem, ki bo naskakoval prvi naslov. Madridčani jih imajo osem, zadnjega pa so osvojili pred 20 leti. CSKA, ki ima šest naslovov, bo igral s trikratnim prvakom Olympiacosom.


Četrtfinale, četrti tekmi:
Anadolu Efes - REAL MADRID 1:3
63:76 (21:18, 18:15, 10:18, 14:25)
Krstić 16, Janning 10, Šarić 9; Fernandez 17, Llull 14, Rodriguez 12.

OLYMPIACOS - Barcelona 3:1
71:68 (16:17, 13:20, 21:13, 21:18)
Spanoulis 17, Printezis 14, Mantzaris 11; Tomić 13, Satoransky 12, Abrines 11... Nachbar (0/1 za tri), 2 skoka v 11 minutah.


Zaključni turnir, Madrid
Petek, 15. maja:

REAL MADRID - FENERBAHČE

CSKA MOSKVA - OLYMPIACOS

Finale in tekma za 3. mesto bosta v nedeljo, 17. maja.