Gašper Potočnik je bil nad igro svojih varovancev lahko razočaran. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Potočnik je bil nad igro svojih varovancev lahko razočaran. Foto: www.alesfevzer.com
Sandi Čebular, ki je eno leto preživel tudi v Ljubljani pri Oimpiji, je bil najboljši strelec srečanja s 16 točkami. Foto: www.alesfevzer.com
Tajfun je v Ligi ABA premagal Sutjesko, Krko in Olimpijo. Vse tri zmage je vpisal v letos svojem Golovcu. Foto: www.alesfevzer.com
Matevž Zupančič, Jani Möderndorfer
Na tribuni sta tretji zaporedni poraz v Ligi ABA spremljala prva moža Olimpije Jani Möderndorfer in Matevž Zupančič. Foto: www.alesfevzer.com
Fučka, Vilfan in Daneu o tekmi Tajfun - Olimpija
Tajfun dobil derbi z Union Olimpijo

Državni prvak je v prvem delu sezone potrdil lani osvojeno lovoriko in dobil vse tri dozdajšnje tekme proti slovenskim moštvom. V tretjem slovenskem obračunu v Ligi ABA sta se pomerila Tajfun in Olimpija, ki sta oba premagala Krko. Po podobnem receptu kot proti Krki so Šentjurčani, ki so Novomeščane ugnali tudi v superpokalu, v Golovcu premagali tudi zmaje. Odločilen je bil začetek drugega polčasa. Na eni strani ekipa, ki je kar prekipevala od energije, na drugi zasedba, ki je voljo do igre in pravo željo "pozabila" v slačilnici.

Ljubljančani so v slovenskem prostoru kljub praznim vitrinam v zadnjih sezonah in močno načetem ogledu še vedno ime, ki privablja gledalce, in želen skalp. "Premagati Olimpijo je lep uspeh in po nekaj težkih porazih je to velika stvar za našo samozavest," je po tekmi dejal Stanko Sebič, ki je v trenutkih, ko so gostitelji naredili odločilno prednost, igral izvrstno. Zagotovo bo tako kot pravi starejši izmed bratske naveze šentjurskega kluba velik plus za samozavest, četudi je Dejan Mihevc dejal, da ta kljub porazom ni bila načeta.

Ko so se Šentjurčani še sprostili v napadu …
Kozjanski košarkarji so tretjič zmagali v Ligi ABA in so tako prekinili serijo petih zaporednih jadranskih porazov. Vmes so predtem klonili še na prvi tekmi v Fibinem evropskem pokalu. Za konec te serije porazov je med tednom kot naročena prišla tekma proti zares skromni irski Hibernii, proti Olimpiji pa so Šentjurčani pokazali dobro igro, predvsem v drugem delu. "Fantom bi čestital za zmago in za prikazano. Mislim, da smo videli dve ekipi, ki sta se predvsem v obrambi dobro pripravili druga na drugo. Zato je bilo v prvem polčasu verjetno tudi manjše število košev. Veseli me, da so v drugem polčasu moji varovanci pokazali pravo samozavest in odločenost, kar nam je mogoče na zadnjih tekmah manjkalo. Sprostili smo se v napadu, obenem pa še naprej igrali dobro obrambo in zasluženo zmagali," je dejal Mihevc.

Prvi polčas je bil zares slab. Doseženih je bilo le 47 točk, a ne kot posledica dobrih obramb, ampak nezbranosti in neučinkovitosti v ofenzivi. Toda v drugem polčasu so gostitelji le ujeli ritem in si hitro priigrali občutnejšo prednost. Ko je Miha Lapornik pri metu za tri napravil osebno napako nad prvim strelcem tekme Sandijem Čebularjem, zatem pa dobil še tehnično, so Mihevčevi varovanci povedli za 13, zmajem pa bistveno razlike ni uspelo več znižati. "Obramba na nobeni tekmi ni bila težava in smo jo kar dobro igrali. Rekel sem jim, da dobro igramo v obrambi in se držimo navodil, da zdaj pa se moramo le sprostiti in samozavestno zaigrati v napadu. Zadnje dneve so fantje zares dobro delali in rekel sem jim, naj le prenesejo to energijo tudi na tekmo," je pripravo na srečanje in predvsem na drugi polčas opisal Mihevc. Tajfun v ponedeljek potuje na prvo evropsko gostovanje. Na Dansko se zaradi stavke letalske družbe ekipa podaja v dveh delih.

Zmaji niso branili popolnoma nič
Po tej tekmi bo bistveno bolj zaskrbljen Gašper Potočnik: "Tajfun je zasluženo zmagal. Tekma je bila odločena v tretji četrtini. Čeprav smo se dogovorili povsem drugače, smo hoteli srečanje dobiti z napadom, kar pa se v košarki ne da. Branili nismo popolnoma nič. Takrat se je tekma prelomila. Tajfun se je razigral in ga je bilo praktično nemogoče ustaviti. Nismo prišli do svoje igre." Le tri dni po veliki zmagi v gosteh pri močnem Bilbau so Ljubljančani pokazali verjetno najslabšo igro v letošnji sezoni. A zmage v Evropskem pokalu prinašajo le dodatnih šest težkih tekem, veliko večjo vrednost pa ima jadransko tekmovanje, brez katerega Evrope ni. Po solidnem začetku v ritmu petih zaporednih srečanj regionalnega tekmovanja, ko si je privoščila le spodrsljaj proti Sutjeski, je zdaj Olimpija v seriji treh zaporednih porazov, s petimi neuspehi pa je tudi kar močno zdrsnila po lestvici.

Predvsem v obrambi velike težave pod obročem
Znova se je pokazalo, kako so odvisni od razigranosti branilcev in meta z razdalje. Tokrat je bila zunanja vrsta razglašena, met pa ni stekel. Obramba v drugem polčasu ni bila na ustrezni ravni, kar je dejal Blaž Mesiček, verjetno tisti, ki je pokazal še največ želje in borbenosti. Obenem je mladenič, ki sicer ves čas vidno napreduje, pri svoji ekipi pogrešal tudi pravo energijo. Branilci niso bili razpoloženi ne v napadu ne v obrambi. Ko pa je bila prebita prva defenzivna linija zmajev, je bila velika luknja v raketi, kjer enostavno Olimpija nima kakovostnega obrambnega visokega igralca, ki bi lahko pokril območje pod obročem in kril hrbet nižjim košarkarjem.

Jasno je, da Saša Zagorac in Sava Lešić, ki tokrat nista imela svojega dne, nista pretirano dobra obrambna igralca, obenem pa enostavno tudi nista prava centra, čeprav občasno igrata tudi kot petici. Ronalds Zakis ni dovolj kakovosten za prvega centra in je uporaben le za nekaj minut, za Vasilija Vučetića pa je trenutno ta raven še previsoka. Domači košarkarji so se tako kar nekajkrat sprehodili pod obroč, ali pa brez težav s hrbtom odigrali proti Olimpijinemu košu, tudi visoki igralci Tajfuna pa so imeli nekaj odprtih metov, in to v neposredni bližini obroča. Ob slabem zapiranju ni presenetljivo, da je Šentjur dobil skok in ujel nekaj ključnih odbitih žog.

Je bila težava v pristopu?
"Dva dni sem fantom po tekmi z Bilbaom razlagal, da je treba zmago pozabiti in da nas čaka težka naloga. Dobro smo se zavedali, kaj nas čaka. Če je bil pristop problem, potem nam enostavno ni pomoči. Fantje se morajo iz dneva v dan dokazovati. Igrali smo proti slovenskemu prvaku. Vedeli smo, da bo dvorana polna in da je za nas zelo pomembna tekma. Ne vem, kaj je lahko še večja motivacija. Se pa strinjam, da je bilo videti, kot da je problem v pristopu. Nasprotniki so bili bolj čvrsti v vseh kontaktih, vse nikogaršnje žoge so bile njihove, ves čas so bili v skoku … Mi smo bili vse nekaj na pol in rezultat je temu primeren,"
je dodal Potočnik.

Fučka, Vilfan in Daneu o tekmi Tajfun - Olimpija
Tajfun dobil derbi z Union Olimpijo