Sergio Llull je z dobrimi 16 točkami na tekmo prvi strelec Real Madrida. Foto: EPA
Sergio Llull je z dobrimi 16 točkami na tekmo prvi strelec Real Madrida. Foto: EPA
Željko Obradović
Željko Obradović je že osemkrat postal evropski prvak. Petkrat mu je to uspelo s Panathinaikosom, po enkrat pa z Realom, Joventutom in Partizanom. Foto: EPA
Nando de Colo
Nando de Colo je na novinarski konferenci z izbranimi besedami govoril o Vassilisu Spanoulisu: "Razlika je med igralci in tistimi najboljšimi, kakršen je Spanoulis. Ima ogromno izkušenj. Za vsemi je dolga sezona, in vem, da se zaveda, da ga ekipa zdaj najbolj potrebuje. Zaradi njega so boljša ekipa in zato je tudi njihov vodja. Mislim, da točno ve, kako mora igrati in kdaj je trenutek, ko mora stopiti v ospredje. Zaradi tega je Olympiacos tudi tako pogosto na Final fouru. Kot trener poudarja, ima Olympiacos odlično ekipo, ki ve, kako igrati. Vse pa se začne s Spanoulisom." Foto: EPA
Vassilis Spanoulis
Pred petimi leti je Olympiacos postal evropski prvak prav v Carigradu, Vassilis Spanoulis pa je bil najkoristnejši igralec turnirja: "Na Carigrad in zaključni turnir nas vežejo lepi spomini. Ta naslov je vplival na rast samozavesti te ekipe in značaj. Lepi spomini, a to je zdaj preteklost, mi pa se veselimo novih izzivov, ki nas čakajo letos." Foto: EPA

Po spremenjenem formatu najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja, kjer se je 16 klubov pomerilo po ligaškem sistemu vsak z vsakim, bo končna odločitev znova padla na turnirju četverice. Carigrad je letos središče evropske košarke. V dvorani Sinan Erdem bo najprej okronan novi evropski klubski prvak, septembra pa bodo tu še finalni boji evropskega prvenstva. V Carigradu bo igrala tudi ena skupina evropskega prvenstva. To bo gostilo domovanje Fenerja Ülker Sports Arena. V turško košarko je bilo v zadnjih letih vloženo ogromno denarja, in pričakujejo, da bo letos Fenerbahče, ki bo imel za sabo glasno spodbudo navijačev, le prinesel prvi naslov evropskega prvaka.

Dončić pred največjim izzivom kariere
Tretjič zapored se je klub prebil na finalni turnir. Po četrtem mestu pred dvema letoma v Madridu je bil lani v Berlinu drugi, potem ko je po razburljivem finalu po podaljšku klonil pred CSKA-jem (96:101). Vsi ključni košarkarji so ostali v klubu. Glavni organizator igre je še vedno Bobby Dixon, Ekpe Udoh kraljuje pod obročema in je prvi skakalec ter bloker Evrolige, v zadnjem času pa je v izvrstni formi Bogdan Bogdanović, ki je imel letos težave s poškodbo. "Najpomembneje je, da imajo moji igralci izkušnje iz lanskega leta. Ekipa je praktično nespremenjena, in to nam bo letos v veliko pomoč. Od začetka sezone vsi govorijo, da je Final four v Carigradu in da moramo priti na turnir. Zdaj smo tu in smo veseli, da imamo to priložnost. Nič se ni spremenilo. Tudi lani nas je spodbujalo ogromno navijačev. To je del tekme, igralci pa, vključno z mano, morajo oziroma moramo biti pripravljeni odigrati dobro srečanje," je povedal Željko Obradović, z osmimi naslovi evropskega prvaka najuspešnejši trener.

Devetkratni prvak Real je lani neuspešno branil naslov evropskega prvaka in se je poslovil po četrtfinalu, ko ga je s 3:0 izločil prav Fenerbahče. Letos je izid v zmagah 1:1. Igra kraljevega kluba se vrti okoli Sergia Llulla, nekaj fantastičnih predstav pa je v tej sezoni pokazal Luka Dončić, ko je tudi že odločal tekme. 18-letni slovenski mladenič je bil izbran za najboljšega mladega košarkarja v Evroligi. Zdaj je pred njim največji izziv v karieri. Pred carigrajskim turnirjem je igral zelo dobro in bil na zadnjih dveh tekmah najboljši posameznik Reala in celo MVP kroga v Evroligi. "Nisem vedel, kakšna je statistika in da smo v zadnjih dveh sezonah šestkrat klonili pred Fenerbahčejem, ampak pozabljate na tekmo, ki smo jo igrali pred sezono. Statistika me ne zanima in ne skrbi. Osredotočen sem le na to tekmo. Ne zanima me, ali smo z nekom izgubili že 20-krat, razmišljamo samo o naslednji tekmi in kako jo dobiti, ne pa, kaj se je zgodilo pred tem," je dejal trener Reala Pablo Laso.

Oympiacos pred dvema letoma ugnal CSKA
Naslov brani CSKA, ki je lani sedmič stopil na vrh Evrope, najboljši pa je bil prvič po letu 2008. Šestič zapored in 14. v zadnjih 15 letih se je rdeča armada prebila na finalni turnir. Pri moskovskem velikanu upajo, da bo nared Miloš Teodosić, ki ga pestijo poškodbe. Srbski organizator igre tvori z Nandom de Colojem najboljši branilski dvojec v Evropi. V zadnjem času ni bil v polnem trenažnem procesu. Teodosić je prvič podajalec Evrolige, de Colo, lanski MVP sezone in Final foura, pa je drugi strelec in drugi po statističnem indeksu. "Zaradi novega formata je za nami zelo zanimiva sezona. Za vse je bilo nekaj novega. Drugačna so bile priprave, več je bilo potovanj, a smo uživali, ko smo igrali proti vsem ekipam Evrolige. To, da smo igrali proti vsem, nam zagotovo vsem pomaga pri pripravi na zaključni turnir in skavtiranju. Zdaj se bolj poznamo kot prejšnja leta. Lani smo se na primer s Fenerbahčejem pomerili prvič. Zavedamo pa se, da je Final four zgodba zase. Po maratonu je treba odigrati polfinale, ki je praktično finale, saj popravnih izpitov ni. Tako bomo tudi šli v tekmo," je na novinarski konferenci v Carigradu razmišljal Grk na klopi CSKA-ja Dimitris Itoudis.

13 let je deloval pri Panathinaikosu, v polfinalu pa ga čaka dvoboj z velikim tekmecem atenskega kluba, Olympiacosom. Pirejčani, ki so trikrat postali evropski prvaki, so pred dvema letoma v Madridu premagali CSKA v polfinalu (68:70), pred tem pa v letih 2012 in 2013 že dvakrat presenetili z evropskim naslovom, ko niso veljali za favorita. Obakrat je blestel Vassilis Spanoulis, ki je tudi letos glavni nosilec igre. "Veseli smo, da smo tu. Sezona je bila zelo zanimiva, in verjamem, da bo finalni turnir še bolj. Dejstvo, da je v zadnjih sedmih sezonah šest različnih klubov osvojilo naslov, dokazuje, da je veliko močnih ekip in da imajo številne svojo priložnost, obenem pa tudi, kako težko je biti najboljši. Zagotovo je nepredvidljivost Final foura zanimiva za gledalce," so bile besede trenerja Olympiacosa Giannisa Sfairopoulosa.

Zaključni turnir, danes ob 17.30:
CSKA MOSKVA - OLYMPIACOS

Ob 20.30:
FENERBAHČE - REAL MADRID

Finale in tekma za tretje mesto bosta v nedeljo.