Luka Dončić je član Uniona Olimpije. V zmajevem gnezdu bodo naredili vse, da obetavnega igralca zadržijo. Foto: Vladimir Nikolič
Luka Dončić je član Uniona Olimpije. V zmajevem gnezdu bodo naredili vse, da obetavnega igralca zadržijo. Foto: Vladimir Nikolič
Luka Dončić
Luka je obetaven talent pokazal tudi na tekmah, ko je povsem enakovredno igral tudi z dve in s tri leta starejšimi igralci. Foto: Vladimir Nikolič

ani si prizadevajo, da bi nadarjeni Slovenec kmalu postal njihov član.

O zelo talentiranem sinu nekdanjega igralca Saše Dončića se v košarkarskih vodah že dolgo govori. Luka, ki je bil od svojih vrstnikov vedno vsaj za glavo višji, v svojih starostnih kategorijah že dolgo časa izstopa. Tako je košarkar, ki igra v mlajših selekcijah Uniona Olimpije, večino časa preigral tudi s tri leta starejšimi igralci.

V finalu poraz z Barcelono
Real je povabil Dončića na nekakšno preizkušnjo. Luka je z Realom nastopil v pokalni različici tekmovanja mladih košarkarjev, ki je potekal istočasno kot pokal članov. Kraljevi klub, za katerega so igrali še trije drugi tujci, se je prebil do finala, kjer pa so bili boljši vrstniki iz Barcelone. Dončić je bil v finalu odličen in je proti Barci, ki je slavila s 83:78, prispeval 20 točk.

Olimpija želi nadarjenega košarkarja zadržati
V Madridu so bili nad igrami 182 cm visokega mladeniča, ki bo letos dopolnil 13 let, navdušeni in si ga želijo imeti v svoji sredini. Tudi pri Olimpiji bodo naredili vse, da zadržijo obetavnega košarkarja. Ob takem prestopu gre za poseben primer, saj je igralec mlajši od 18 let. Ddogovor morajo izpeljati oba kluba in tudi košarkarska zveza.

Če se to ne zgodi, odloča Fiba. V tem primeru mora nato igralec, ko postane polnoleten, podpisati, da bo igral za reprezentanco rodne države. Klub mora ob tem podobno kot v nogometu poskrbeti tudi za enega izmed igralčevih skrbnikov. Luka naj bi letošnjo sezono še preživel doma, za naprej pa še ni nič jasnega.

Šmigič se je pri Realu opekel
Lukov oče je veljal za velik talent, tudi v jugoslovanskih razmerah. Na koncu se zdi, da Saša, ki je sicer naredil dobro kariero, vsega potenciala le ni unovčil. Dončić je v Sloveniji igral za Olimpijo, Slovan, Helios, Krko, Laško in Škofjo Loko.

K Realu se je pred leti preselil že en slovenski up, ki je bil tedaj sicer že polnoleten. Danilo Šmigič, ki je bil del nadarjene generacije 1984 na čelu z Erazmom Lorbkom in Sašo Vujačićem, se v španski prestolnici ni znašel in se je hitro izgubil v sivem košarkarskem povprečju. Dejstva, da je treba biti z Luko še kako previden.