Bojan Bogdanović je pred dvema letoma Sloveniji nasul 24 točk. Foto: EPA
Bojan Bogdanović je pred dvema letoma Sloveniji nasul 24 točk. Foto: EPA
Velimir Perasović
Pred dvobojem s Slovenijo so varovanci Velimirja Perasovića zelo nezgovorni pri pogovorih z novinarji. Pred sedmo silo sta v zadnjih dneh stopila le selektor in kapetan Roko Ukić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mario Hezonja
Mario Hezonja velja za enega najbolj nadarjenih košarkarjev na svetu. Hrvaška vanj in v Daria Šarića polaga upe za svetlečo prihodnost. Foto: EPA
Utemeljene kritike na račun organizatorjev
Boštjan Nachbar o košarki, Čadu in vesolju
Selektor Zdovc: Želimo premagati že Hrvate

"Igrati moramo zbrano v napadu, da bo čim manj izgubljenih žog. Tako bomo preprečili hrvaški protinapad, kjer sta ključna Bogdanović in Hezonja," je dejal pomočnik Jureta Zdovca Gašper Potočnik, ki je poskrbel za analizo hrvaške reprezentance: "Kakovost ni sporna, igrajo po najboljših evropskih klubih in Ligi NBA. Celo tekmo bo treba ostati zbran in jim prekinjati akcije, ko nas bodo skušali napasti. Glavna nevarnost preži od Bogdanovića, ki ga uporabijo poleg meta še za igro po globini, kjer je treba preprečiti podaje. Ko žogo Bogdanović dobi, je treba narediti vse, da ne sklene akcije, kot želi. Tomić velja za njihovega drugega organizatorja igre. Kreira igro in ustvarja višek. Na vse to smo opozorili igralce. Že zdaj nam je jasno, da nimamo nobenih možnosti, če bomo igrali na fin način, kot bi to hoteli. Agresivni bomo že na njihovi polovici, ko bomo skušali preprečiti in otežiti organizacijo napada."

Hrvaška bo imela nedvomno tudi bučno podporo v zagrebški Areni, kjer pa se pričakuje vsaj 3.500 slovenskih navijačev. To je število vstopnic, ki je bilo prodanih v Sloveniji, nedvomno pa bo številka še večja, saj naj bi slovenski navijači vstopnice dobili tudi drugje. Tako kot Potočnik pa je tudi Zoran Dragić poudaril agresivno in čvrsto igro Slovenije v obrambi: "Upam, da bo ključ do uspeha naša obramba. Imamo 12 borcev. Moramo igrati perfektno obrambo in ne smemo popuščati. Igrati moramo tako, kot smo proti Srbiji v Banjaluki. Tam smo dobro igrali, ko smo si pomagali in drug drugemu čuvali hrbet. Potem nam je steklo tudi v napadu."

Na evropskih prvenstvih doslej 2:2
Nosilec slovenske igre se je spomnil poraza na zadnjem evropskem prvenstvu, ko so bili Hrvati v Celju boljši po podaljšku s 76:74. Dragić je tedaj dosegel 11 točk: "Proti Hrvaški je vedno dodaten naboj. Premagali so nas na našem evropskem prvenstvu. Tokrat bo drugače. Imajo izvrstno zasedbo in vemo, katere so glavne nevarnosti. Igrajo doma, kar bo za njih še dodatna spodbuda. Če nam ne uspe dobiti prve tekme, ne bo nič tragičnega. Za nas bo še bolj pomembna nedeljsko srečanje proti Gruziji. Imeli bomo malo časa, zato smo že zdaj malce gledali njihove posnetke."

To bo peti medsebojni obračun na evropskih prvenstvih. Pred omenjenim porazom v Celju je bila dvakrat zapored boljša Slovenija, ki je pred šestimi leti na Poljskem slavila s 67:65 in se s to zmago prvič prebila v polfinale. Tedaj je Slovenijo že vodil Zdovc. Tudi pred desetimi leti je bil dvoboj s Hrvaško izjemno pomemben. V Beogradu je tedaj odločal o potniku na svetovno prvenstvo, premierni nastop med svetovno elito pa so si Slovenci priigrali z zmago z 89:80.

Perasović opozarja na slovensko obrambo
Slovenija in Hrvaška sta se pomerili tudi leta 1995 na evropskem prvenstvu v Grčiji. Takrat so Hrvati slavili z 91:83, pred 20 leti pa so tudi zadnjič osvojili medaljo. V Atenah so dobili bronasto medaljo. Takrat je za Slovenijo Zdovc dal osem točk, štiri več pa je na drugi strani prispeval zdajšnji hrvaški selektor Velimir Perasović. "Slovenija je zelo resna, disciplinirana in čvrsta ekipa, ki igra kolektivno in hrabro košarko. Rotirajo 12 igralcev, ki igrajo agresivno in na meji osebne napake. Tudi po izpolnjenem bonusu nadaljujejo čvrsto igro," je o Sloveniji povedal Perasović, ki je skupaj z Zdovcem jugoslovanske barve branil na enem evropskem in enem svetovnem prvenstvu.

"Slovenski košarkarji so agresivni in v njihovi igri je polno protinapadov, kjer prednjačita Dragić in Blažič. Če ne bomo odgovorili s čvrsto in agresivno igro, nas čaka veliko dela. Enostavno nas bodo 'pometli' s parketa. To bo velik test za nas. Slovenija je veliko boljša ekipa, kot morda kaže na papirju. Četudi je veliko odpovedi, so naredili homogeno ekipo, ki lahko premaga vsako reprezentanco. Zlahka so premagali Italijo, s Srbijo pa igrali podaljške. To pove veliko o tem moštvu. Ključ do uspeha proti tako disciplinirani ekipi je kolektivna obramba," je dodal hrvaški selektor.

Med pripravami brez poraza
Hrvaška, ki v pripravljalnem obdobju tako kot le še Španija ni izgubila niti tekme, od letošnjega prvenstva veliko pričakuje. Izvrstno je igrala že pred dvema letoma, ko je v Sloveniji zasedla četrto mesto. Po letih, ko se je nekoliko oddaljila od evropskega vrha, zdaj znova prihaja izjemno nadarjena generacija, ki je sposobna dobiti medaljo. Najboljši posameznik Bogdanović je s 26. leti še zrelejši, kot je bil pred dvema letoma, ko je bil drugi strelec prvenstva za Tonyjem Parkerjem in bil uvrščen v prvo peterko turnirja, kjer je bil tudi Goran Dragić.

V najboljših košarkarskih letih je tudi center Barcelone Ante Tomić, ki je ključni mož pod obročem. Igro bo znova vodil naturalizirani Američan Dontaye Draper, ki je vskočil po poškodbi rojaka Oiverja Lafayetta. V moštvu ima Perasović tudi dva bisera evropske košarke, izjemno nadarjena Daria Šarića in Maria Hezonjo. 21-letni Šarić, ki blesti v Turčiji, je v reprezentančnem dresu že pokazal nekaj odličnih iger, letos pa se to pričakuje tudi od leto dni mlajšega Hezonje, ki se bo v novi sezoni preizkusil v Ligi NBA. Dalmatinca so petega po vrsti na naboru izbrali Orlando Magici. Na krilu je nevaren tudi Damjan Rudež, ki zdaj igra v NBA-ju, na branilskem položaju pa Krunoslav Simon. Pred začetkom prvenstva je košarkarje na čelu s kapetanom Rokom Ukićem sprejela in jim zaželela srečo predsednica Kolinda Grabar -Kitarović.

EuroBasket, skupina C, Zagreb

Sobota ob 15.00:
GRUZIJA - NIZOZEMSKA
Ob 18.00:
MAKEDONIJA - GRČIJA
Ob 21.00:
HRVAŠKA - SLOVENIJA

Iz Zagreba

Utemeljene kritike na račun organizatorjev
Boštjan Nachbar o košarki, Čadu in vesolju
Selektor Zdovc: Želimo premagati že Hrvate