Košarka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 15 glasov Ocenite to novico!
Jordi Bertomeu
Jordi Bertomeu je prepričan, da so vse košarkarske reprezentančne tekme lahko odigrane le poleti. Foto: EPA
Slovenci so evropski prvaki, a na svetovno prvenstvo še niso uvrščeni. Foto: EPA
Ob košarkarjih iz Lige NBA v kvalifikacijah ne bodo igrali tudi tisti iz Evrolige. Od Slovencev so to Luka Dončić, Anthony Randolph, Zoran Dragić, Aleksej Nikolić in Edo Murić. Foto: EPA

Dodaj v

Reprezentance brez najboljših košarkarjev navijačem nezanimive

Takšna ideja športu ne bo pomagala
21. september 2017 ob 19:58
Atene - MMC RTV SLO

"Čestitamo Fibi za odločitev, da bodo košarkarji imeli vsaka štiri leta prosto poletje," je povedal direktor Evrolige Jordi Bertomeu, ki podpira reprezentančna tekmovanja, a le z najboljšimi posamezniki.

Po končanem EuroBasketu se zdaj misli usmerjajo h klubskim tekmovanjem, a že čez dober mesec bodo na delu znova reprezentance, saj jih čakajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Pred dvema letoma je Fiba med evropskim prvenstvom v Lillu predstavila nov sistem kvalifikacij. Zdaj ni več neposredne uvrstitve na velika tekmovanja, tako mora tudi Slovenija kot evropski prvak iskati mesto v kvalifikacijah. Fiba na silo izkazuje (ne)moč. Liga NBA je tako ali tako ne upošteva, tudi Uleb ima svoji tekmovanji in zgoščen spored rednega dela Evrolige je že determiniran za vso sezono. Premora v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju tako rekoč ni, tekme so tudi med novembrskim in februarskim kvalifikacijskim oknom.

"Čestitamo Fibi za odločitev, da bodo imeli košarkarji vsaka štiri leta prosto poletje. Hkrati podpiramo tudi odločitev, da košarkarsko svetovno prvenstvo ne bo na isto leto kot nogometno. To nam pomaga vsem," je, kot poroča Eurohoops, povedal Bertomeu, ki pa številnim drugim odločitvam Mednarodne košarkarske zveze odločno nasprotuje: "Podpiramo reprezentance, radi bi jih videli igrati doma, kajti to tudi pomaga našemu športu, a to le, če igrajo najboljši košarkarji, v tem primeru pa ni tako. Ne moremo se primerjati s kvalifikacijami v nogometu. Nogometne zvezde, kot je na primer Messi, prepotujejo pol sveta, da bi igrali za svojo izbrano vrsto. V košarki ni tako."

Takšna ideja športu ne bo pomagala
"V nogometu je to mogoče, ker Fifa nadzoruje tudi Uefo in je vsak zvezdnik na voljo. V našem primeru NBA deluje povsem neodvisno od Fibe, ki nad njo nima nobenega nadzora in košarkarji iz NBA-ja med sezono ne bodo igrali kvalifikacij. Ne govorimo, da smo enaki Ligi NBA, toda da reprezentance igrajo in privabljajo gledalce, košarkarji iz NBA-ja morajo biti navzoči. To je mogoče le, če bodo prišli najboljši," je dodal Katalonec. Na Fibo namreč pritiskajo zdaj tudi že nacionalne zveze, ki bodo v kvalifikacijah brez najboljših posameznikov. Vse glasnejše so tudi najmočnejše, kot sta Francija in Španija.

Bertomeu pričakuje, da bo Fiba obravnavala to zadevo in poiskala "najboljšo rešitev za šport": "Mi nismo NBA, a tudi Fiba ni NBA. Ideja s temi kvalifikacijskimi okni trenutno in na tak način ne more delovati. Prosijo nas, da pustimo naše igralce, a najboljši, tisti iz NBA-ja, bodo pa odsotni. Ta ideja ne bo pomagala športu in ne bo pritegnila navijačev. Najboljši košarkarji morajo igrati. Po drugi strani tudi ni prav, da se igralci ločijo glede na ligo, v kateri igrajo. Vemo, da so najboljši v NBA-ju, toda spoštovati je treba vse, ne glede na ligo, v kateri igrajo. Vrsto let do 1999 so bili veliki turnirji v juliju. Tako bi bili košarkarji iz NBA-ja na voljo, kar bi bila verjetno najboljša rešitev."

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
Haso
# 21.09.2017 ob 21:06
Fibine funkcionarje bi morali zbrcati ven. To je neka sama sebi namenjena banda, ki samo poizkusa priti do denarja zase na nacin onemogocanja klubov.
Gepard007
# 21.09.2017 ob 21:27
Kakšna butasta odločitev. Najboljše, da igrajo vaški rekreativci pa bo. Res neverjetno. Vsa Evropa bi morala to njihovo Ž ligo idejo bojkotirati!
t.g.
# 21.09.2017 ob 21:09
premajhni smo da bi imeli kako besedo pri odločitvah Fibe..V ponedeljek je Slovenija jokala tudi zato,ker nebomo nikoli več videli teh ZLATIH fantov igrati skupaj na kaki tekmi...
ElTorro
# 21.09.2017 ob 22:40
Meni je jasno, kaj želijo - več tekem, ker pričakujejo od tega več denarja.

Ampak, kot jim je lepo povedal Španec - to ni nogomet. In kvalifikacije, kjer bodo igrali le tisti, ki pač niso dovolj dobri za Evroligo (kaj šele za NBA), pač ne bodo magnet za gledalce, sponzorje in medije. Saj še pri nogometu, ki si ga očtino jemljejo za vzor, nihče ne jemlje preveč resno olimpijskega turnirja - pa je tam kvaliteta na neprimerno višji ravni (sam ugled in pomen tekmovanja pa itak) kot bo zdaj v kvalifikacijah za košarko.

Da sploh ne omenjam športne (ne)poštenosti sistema, kjer je odločilnega pomena to, kdo ima najboljše "skoraj zelo dobre" igralce.
Kot da bi v kvalifikacijah za nogometno svetovno prvenstvo igrali samo igralci, ki ne igrajo v prvih ligah.
ElTorro
# 21.09.2017 ob 22:31
Kar se tiče zasedenosti NBA igralcev - z delom začnejo konec septembra. Polovica jih dela do sredine aprila, potem počasi odpadajo in zadnji delajo do sredine junija.

Če recimo izvzamemo finale in polfinale NBA, so vsi igralci (neameričane, ki igrajo v polfinalu NBA, lahko preštejemo na prste mizarjeve roke) prosti dobre 4 mesece - od sredine maja do konca septembra.

Ob smiselnem sistemu kvalifikacij, kjer posamezna ekipa ne bi odigrala več kot 4 ali 5 tekem, kontinentalna prvenstva pa bi delno služila tudi kot kvalifinacije za SP in OI, bi lahko brez težav vse skupaj speljali tako, da ne bi predstavljalo problema z razporedi in tudi ne prekomerne obremenitve za igralce.
Giroud
# 21.09.2017 ob 22:29
Preprosto ne razumem kaj počnejo vodili. Vsak vleče stvari v svojo stran in gleda samo na svojo korist. Nek kompromis bi morali sprejeti. Že tako je bilo do sedaj preprosto preveč velikih tekmovanj. Dobro je to, da so dali EP na 4 leta. Naj raje pogledajo koliko poškodb, odpovedi, itn. je pri igralcih, ko pridejo na vrsto reprezentančne akcije?! Zato, ker jih je preveč. Včasih je manj več in kvaliteta pred kvantiteto.
Sedaj pa še neke nepotrebne kvalifikacije B oz. C reprezentanc? Čemu smisel? Da se kaže moč neke organizacije? Organizacija (FIBA) je tu zaradi košarkarjev in ne obratno.
Svet se bo vrtel naprej, košarka se bo igrala dalje, a bilo bi žalostno, da ne bo recimo na SP - evropskih prvakov.
Rockos
# 21.09.2017 ob 22:17
Fajn, ful je povedal, ampak rešitve pa ni nakazal. Julija je okno? Super, torej lahko takrat na hitro odigrajo kvalifikacije, ko so ravno prosti in to edino leto, ko nimajo ničesar? Njah, mislim da ne bo šlo skozi. :) V glavnem bi vsi pristavili piskrček in vsak ima svojo idejo, ampak poenotit se pa niso sposobni. Morda imajo v bifeju premajhno mizo za vse tri vodilne može glavnih lig?
zmajmun
# 21.09.2017 ob 23:35
zaradi te budalaštine gogi končuje kariero...pa vidmar tud...
stoposto
jagrmaister
# 22.09.2017 ob 19:21
Edina rešitev za Slovenijo je, da Petrol Olimpija pokupi najboljše slovenske igralce in z njimi igra Ligo prvakov :)
goalkeeper
# 22.09.2017 ob 08:03
Onda872
Kako ti nevidis problema če na SP ni ZDA / španije?
Kvalifikacije morajo biti takšne da se na prvenstvo uvrstijo najboljše reprezentance, ne pa neki loleki. Ti direktno podpiraš nepošten sistem, odvisen od sreče ne pa od neke hude kvalitete. Lol. Če bi rad takšen sistem potem glej lokalne fuzbal/basket turnirje kjer se lahko prijavi vsak športni analfabet, pa še tam zmaga na koncu ponavadi najboljši.
fantasycamp
# 22.09.2017 ob 03:31
Dobiti nič denarja, dati dušo zaradi države, možnost poškodbe zaradi katere lahko končaš kariero...

Bodite veseli da je samo tako malo odstopov, kdo smo mi ki zastonj gledamo te atlete?

Vsako leto pa večje pogodbe, ni čudno da je vse več košarkašev ki temu rečejo ne...
sagoza
# 22.09.2017 ob 00:42
povsem jasno da bo FIBA naredila korak nazaj. se vidimo v juliju :)
Anfield1892
# 21.09.2017 ob 20:46
Popolnoma prav ima Bertomeu.
friks
# 22.09.2017 ob 15:04
MiD

mesec in pol prostega časa (od 1. 6. do 15. 7.) ni tako problematičen, saj igralci s pripravami na novo sezono začnejo sredi septembra (torej ostaneta 2 meseca počitnic).

Sploh pa, če bi se turnirji igrali npr vsake 2 leti, vems pa bi imeli 2 prosti leti.
friks
# 22.09.2017 ob 13:39
Kaj pa če bi košarko oblikovali po sistemu hokeja. Prvenstva odigrajo po jakostnih skupinah (npr. po 16 ekip, 4x4 skupine in po dva naprej v četrtino finala - največ 6 tekem) A, B, C.

Npr. zadnje 4 ekipe v A gredo skupino nižje, prve 4 iz B pa kontra.

Igralci iz NBA bi se v primeru zaključka po rednem delu priključili že na začetku priprav, tisti, ki bi igrali v končnici pa lahko tik pred prvenstvom, ki bi se odvilo v juliju.

Pa bi lahko imeli tako prvenstvo, potem prosto leto, potem Olimpijske igre in zopet prosto leto.
MiD
# 22.09.2017 ob 12:10
Na prvi pogled ima Bartomeu prav. Toda! Če pogledamo seznam letos odsotnih odsotnih igralcev iz NBA lige, hitro ugotovimo, da se večina kandidatov za reprezentance, kljub temu, da so imeli to možnost, evropskega prvenstva ni udeležila!
Toda tudi brez njih so bile tekme izjemno zanimive.
Fiba je svojo namero o sistemu kvalifikacij in koledar tekem objavila veliko prej kot pa so pri ECA odločili, da bodo ponovno nasprotovali samo zato, "da ne bi nasprotnik imel prav"!
Njihov predlog je slab! Predvsem zato, ker igralcev vzame vsaj dodaten mesec prostega časa. saj bi po njihovem predlogu sezono zaključili šele konec julija!
Če bodo tekme med sezono, bodo priprave igralcev mnogo lažje in bistveno krajše. Ob tem je pomembno še to, da bodo vsi igralci v tekmovalnem ritmu, selektorji pa bodo bolj vedeli, kako pripravljeni in v kakšni formi so kandidati za reprezentance.

Komaj čakam naslednjo tekmo naše reprezentance. Upam, da bodo "smeli" igrati tudi naši "euroligaši" Dončič, Dragić, Nikolić, Murić in Randolph!
migaj
# 22.09.2017 ob 06:48
zelo enostavno:
na SP se bi uvrstili vsi npr polfinalisti zadnjega EP
MiD
# 22.09.2017 ob 17:18
@friks

Malo pozabljaš, da morajo igralci po tako dolgem odmoru imeti najprej kondicijski trening, potem pa še kar nekaj treninga in pripravljalnih tekem, da pridejo v tekmovalno formo. Tega jim v primeru kvalifikacijskih tekem med sezono ne bi bilo treba.

@darkwader
Ti očitno v košarki spremljaš samo najbogatejše klube (euroligo) in zaključni del evropskih prvenstev. Fiba pa ni zadolžena samo za najvišji rang reprezentančnega tekmovanja, ampak tudi za vsa tekmovanja mlajših in ženskih kategorij. Finance Fibe kontrolira veliko več predstavnikov nacionalnih zvez, kot pa poslovanje privatnega podjetja ECA.
Odločitev za spremembo sistema tekmovanj v Fiba so sprejeli delegati na kongresu vseh v Fibo vključenih nacionalnih zvez.
Glede tega, da Dragić nima kaj pokazati "razen medalje" pa si preberi kako njegovo izjavo!
darkwader
# 22.09.2017 ob 17:24
MiD

Vidim da nimaš pojma, vodstva zveze drugih športov ne ostanejo le pri lepih besedah, ampak tudi konkretnem znesku za zmagovalce. Praviš da Fiba skrbi tudi za zveze, glede na to da je KZS v rdečih številkah, svoje delo ne opravlja dobro, v bistvu ga opravlja katastrofalno. Da skrbi tudi za mlajše selekcije?? Ne me basat imam punco v četrtem razredu, hodi na košarko, a uganeš kdo to plačuje?
darkwader
# 22.09.2017 ob 14:43
MiD

Kaj spet nakladaš, ECA je bila od vsega začetka proti takšnim terminom, da NBA sploh ne omenjam. Daj pametnjakovič, prosim razloži mi zakaj Eca sploh obstoja, zakaj Dragič in co. razen medalje nimajo kaj za pokazati, za razliko od ostalih športov. Fiba najprej olupi organizatorje
za takšna prvenstva, pobere smetano od oglaševalskega kolača, potem pa ves denar ponikne.
darkwader
# 22.09.2017 ob 12:07
Fiba - grobar košarke!!!
gaspersk
# 22.09.2017 ob 07:26
Kdo bo igral pri hrvatih srbih haha pa še pri kakih reprezentancah hehe glede nasih pa mislim da jim lahko zaupamo :) dimec ,vidmarja bi prepricu :)na4 enga americana vzel;zagorac pa jurij macura na 3 hrovat lapornik in se kakega mladega na 2 blažič in prepelič na 1 rebec, rupnik in šiško :) drgač pa se veselim k bodo zdruzl moci v repki macura ,radonič, duščak in še un k je tud pri realu :)
TellingTheTruth
# 22.09.2017 ob 01:20
Bojkotirat FIBO pa ustanovit svojo zvezo s svojim sponzorjem.
DAbears
# 21.09.2017 ob 22:40
Zdaj so lubosumni ker smo slovenci nabil vse in postal prvaki evrope
Ta velkim reprezentancam to ne bo skodilo ker imajo vecji bazen igralcev
Sloveniji finski islandiji in podobnim majhnim drzavam pa je to velik problem ker ze zdaj komaj napraskamo 2 odlicna igralca 3 dobre in istali so povprecje
Zdaj pa si zamislite slovenijo brez dragica doncica vidmarja tonceka prepelica
Ni sans da obranimo zlato
Vipavec
# 21.09.2017 ob 21:49
BORUT BLAS. Super si napisal. +
borut-blas
# 21.09.2017 ob 20:27
naj povem mojo izkušnjo - najbolj uživam pri gledanju športa. ko navijam za naše balinarje v domu starejših občanov ... toliko strasti in presenetljivih obratov, športna poezija
tako da me pri košarki tudi ne zanimajo zvezdniki, ampak borbenost in nepredvidljivost ter ćustva
čustven naboj pri netalentih je največji, zato so boji polni strasti
še zannič sodnike naj delegirajo in častijo pivo kot naš vrli župan, se mu ob tej priliki od srca zahvaljujem, pa bodo tekme pravi spektakel
kot takrat, ko je predin dodal piko na i razburljivemu večeru
Onda872
# 22.09.2017 ob 00:11
Preprosto ne razumem kaj počnejo vodili. Vsak vleče stvari v svojo stran in gleda samo na svojo korist. Nek kompromis bi morali sprejeti. Že tako je bilo do sedaj preprosto preveč velikih tekmovanj. Dobro je to, da so dali EP na 4 leta. Naj raje pogledajo koliko poškodb, odpovedi, itn. je pri igralcih, ko pridejo na vrsto reprezentančne akcije?! Zato, ker jih je preveč. Včasih je manj več in kvaliteta pred kvantiteto.
Sedaj pa še neke nepotrebne kvalifikacije B oz. C reprezentanc? Čemu smisel? Da se kaže moč neke organizacije? Organizacija (FIBA) je tu zaradi košarkarjev in ne obratno.
Svet se bo vrtel naprej, košarka se bo igrala dalje, a bilo bi žalostno, da ne bo recimo na SP - evropskih prvakov.

V hokeju so prvenstva vsako leto; v več divizijah - kot bi moralo biti tudi pri košarki in nogometu
V rokometu so tudi prvenstva vsako leto in vsi jih navdušeno igrajo - in tudi ni nekih neverjetnih odpovedi - saj se najde kakšen patron - a to je bolj izjema kot pravilo
Da o odbojki sploh ne govorim: Olimpijske, Svetovno prvenstvo, Evropsko prvenstvo, Svetovna liga, Svetovni pokal, Evropska liga, ....
Vaterpolo: vsako leto nekaj igrajo

In zakaj je v košarki takšen problem? Rokomet in hokej sta neprimerno bolj groba od košarke - za odbojko kot nekontakten šport še razumem.

Drugače pa takole: tako bo pa dobilo priložnost več igralcev, ki se bodo lahko tako bolj predstavili širnemu svetu. Naj bosta NBA in Evroliga zasebe. Res pa je da so kot otroci v peskovniku in se nikakor ne morejo dogovoriti. Zna pa biti problem za reprezentance, ki imajo veliko kvalitetnih igralcev, ki igrajo v NBA in Evroligi. Samo ne vidim problema zakaj enkrat Španije ne bi bilo na svetovnem; ali pa ZDA. Pa še to: koliko reprezentanc je v Evropi; koliko konkurenčnih pa v Severni Ameriki in Južni Ameriki. Potem je procentualno več nevropejskih ekip na svetovnih ali OI.

Evropa bi morali narediti svojo različico lige NBA. In to v vseh pomembnih evropskih športih:
Mogoče sicer ne v nogometu; ampak:
EVROLIGA z določenim številom igralcev, kolektivne pogodbe, franšize. Mogoče bolj težko.

Ampak v rokometu bi pa skoraj morali ustanoviti takšno mogočno delno zaprto ligo; zbrali bi se vsi zainteresirani in ustanovili franšize po vzoru lige NBA, salary cap; ker zdaj lahko neki bogataši kupijo vse kar lahko in so prvaki(Vardar); določeno število domačih igralcev v klubu, ..Rokomet je zelo lep šport; vendar potrebuje korenite spremembe, še posebej v sojenju in omejitvi časa napda
Evroliga v košarki
link
Vrnitev Dončića z 11 točkami za pomembno zmago Reala
33
23. marec 2018 ob 23:12 Luka Dončić se je uspešno vrnil na parket po poškodbi. V 28. krogu Evrolige je k zelo pomembni zmagi madridskega Reala nad Žalgirisom z 88:81 prispeval 11 točk.
Več novic ...
Kazalo