Jordi Bertomeu je prepričan, da so vse košarkarske reprezentančne tekme lahko odigrane le poleti. Foto: EPA
Jordi Bertomeu je prepričan, da so vse košarkarske reprezentančne tekme lahko odigrane le poleti. Foto: EPA
Slovenci so evropski prvaki, a na svetovno prvenstvo še niso uvrščeni. Foto: EPA
Ob košarkarjih iz Lige NBA v kvalifikacijah ne bodo igrali tudi tisti iz Evrolige. Od Slovencev so to Luka Dončić, Anthony Randolph, Zoran Dragić, Aleksej Nikolić in Edo Murić. Foto: EPA

Po končanem EuroBasketu se zdaj misli usmerjajo h klubskim tekmovanjem, a že čez dober mesec bodo na delu znova reprezentance, saj jih čakajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Pred dvema letoma je Fiba med evropskim prvenstvom v Lillu predstavila nov sistem kvalifikacij. Zdaj ni več neposredne uvrstitve na velika tekmovanja, tako mora tudi Slovenija kot evropski prvak iskati mesto v kvalifikacijah. Fiba na silo izkazuje (ne)moč. Liga NBA je tako ali tako ne upošteva, tudi Uleb ima svoji tekmovanji in zgoščen spored rednega dela Evrolige je že determiniran za vso sezono. Premora v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju tako rekoč ni, tekme so tudi med novembrskim in februarskim kvalifikacijskim oknom.

"Čestitamo Fibi za odločitev, da bodo imeli košarkarji vsaka štiri leta prosto poletje. Hkrati podpiramo tudi odločitev, da košarkarsko svetovno prvenstvo ne bo na isto leto kot nogometno. To nam pomaga vsem," je, kot poroča Eurohoops, povedal Bertomeu, ki pa številnim drugim odločitvam Mednarodne košarkarske zveze odločno nasprotuje: "Podpiramo reprezentance, radi bi jih videli igrati doma, kajti to tudi pomaga našemu športu, a to le, če igrajo najboljši košarkarji, v tem primeru pa ni tako. Ne moremo se primerjati s kvalifikacijami v nogometu. Nogometne zvezde, kot je na primer Messi, prepotujejo pol sveta, da bi igrali za svojo izbrano vrsto. V košarki ni tako."

Takšna ideja športu ne bo pomagala
"V nogometu je to mogoče, ker Fifa nadzoruje tudi Uefo in je vsak zvezdnik na voljo. V našem primeru NBA deluje povsem neodvisno od Fibe, ki nad njo nima nobenega nadzora in košarkarji iz NBA-ja med sezono ne bodo igrali kvalifikacij. Ne govorimo, da smo enaki Ligi NBA, toda da reprezentance igrajo in privabljajo gledalce, košarkarji iz NBA-ja morajo biti navzoči. To je mogoče le, če bodo prišli najboljši," je dodal Katalonec. Na Fibo namreč pritiskajo zdaj tudi že nacionalne zveze, ki bodo v kvalifikacijah brez najboljših posameznikov. Vse glasnejše so tudi najmočnejše, kot sta Francija in Španija.

Bertomeu pričakuje, da bo Fiba obravnavala to zadevo in poiskala "najboljšo rešitev za šport": "Mi nismo NBA, a tudi Fiba ni NBA. Ideja s temi kvalifikacijskimi okni trenutno in na tak način ne more delovati. Prosijo nas, da pustimo naše igralce, a najboljši, tisti iz NBA-ja, bodo pa odsotni. Ta ideja ne bo pomagala športu in ne bo pritegnila navijačev. Najboljši košarkarji morajo igrati. Po drugi strani tudi ni prav, da se igralci ločijo glede na ligo, v kateri igrajo. Vemo, da so najboljši v NBA-ju, toda spoštovati je treba vse, ne glede na ligo, v kateri igrajo. Vrsto let do 1999 so bili veliki turnirji v juliju. Tako bi bili košarkarji iz NBA-ja na voljo, kar bi bila verjetno najboljša rešitev."