Zmago Sagadin je prepričan, da proti Olimpiji Helios ni bil deležen enake obravnave sodnikov. Foto: Aleš Fevžer
Zmago Sagadin je prepričan, da proti Olimpiji Helios ni bil deležen enake obravnave sodnikov. Foto: Aleš Fevžer
Dino Murić, Alen Omić
Dino Murić (na sliki z Alenom Omićem) je bil na zadnjih dveh tekmah proti Heliosu najboljši košarkar zmajev, obakrat pa je dosegel dvojni dvojček. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Pipan, Aleksandar Džikić
Pričakovano se bosta v finalu pomerila Aleš Pipan in Aleksandar Džikić. Foto: Aleš Fevžer
Sani Bečirović
Sani Bečirović je bil najboljši Krkin strelec na tretji tekmi proti Hopsom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija le strla Helios
Krka za 9 točk boljša od Hopsov

Domžalčani so celo dobili prvo tekmo serije v Stožicah, nato imeli pred domačimi gledalci – ko so sicer ves čas zaostajali, a na koncu naredili preobrat – celo napad za zmago, vendar je bila na odločilnem srečanju ljubljanska vrsta boljša s 74:67. Helios je tako na šesti medsebojni tekmi letos še četrtič priznal poraz zmajem, ki so eno tekmo dobili tudi za 40, na treh se mučili, po enkrat pa pred Domžalčani klonili v gosteh in doma.

"Zaslužili bi si objektivno sojenje"
Po tekmi je Zmago Sagadin ostro kritiziral sodniški kriterij, zaradi česar je bil klub kaznovan s 400 evri: "Čestitam svojim fantom za borbenost in željo. Borili smo se vse do konca. To je najmlajša ekipa v ligi in si je zaslužila vsaj objektivne pogoje na zadnji tekmi. S tem sojenjem je bil pravi čudež, da smo dobili eno tekmo. Ta ekipa si tega ni zaslužila. V življenju se vse vrača in plača. Tudi tem fantom v sivem se bo kdaj zalomilo. V nemogočih pogojih so se moji fantje hrabro borili do konca in mislim, da so si zaslužili finale."

Poleg tega bo moral Helios v blagajno KZS-ja odšteti še 200 evrov za Sagadinovo tehnično napako in 100 za tehnično, ki jo je zaradi simuliranja prejel Matic Rebec. Helios si je s tretjim mestom priigral tudi nastop v Ligi ABA, vendar pa bo moral za sodelovanje plačati 150.000 evrov. Za zdaj še ni znana usoda domžalskega kluba, ki je edini poleg Krke in Olimpije dvignil lovoriko za državnega prvaka. Igralci ne prejemajo plačil – pred kratkim so sicer dobili eno –, tako da verjetno zajetne vsote Jadranski ligi ne bodo odšteli.

Heliosova usoda tako kruta kot Slovana ali Zlatoroga?
Kaj bodo te finančne težave pomenile za prihodnost kluba, ki je eden redkih, kjer mladi košarkarji dobijo priložnost – odkar v Domžalah deluje Sagadin -, ni znano. Kruta usoda je doletela še dve valilnici talentov, ki sta včasih mešali štrene čisto pri vrhu. Slovan je ob velikih finančnih težavah izpadel v drugo ligo, košarkarji Zlatoroga iz Laškega pa bodo v prihodnje le še amaterji. Dejstva, ki opozarjajo na resno stanje v klubski košarki in potrjujejo, da si pred njim ne smemo zatiskati oči. Veliko se je govorilo, kakšno spodbudo bo imel EuroBasket za košarko v Sloveniji, a v še isti sezoni se bolj kot ukvarja z uspehi klubska košarka bori za preživetje.

Olimpija je s precej težavami le prišla v finale. Zmaji, ki imajo še naprej veliko težav s poškodbami, so imeli v rotaciji le osem igralcev, še od tega je Dragiša Drobnjak igral le osem minut. "Čestitam fantom za to predstavo. Vsi vemo, da ni bila kakovostna, a je bila napeta in borbena od samega začetka pa vse do konca. Pohvalil bi fante, ki so zdržali. Vsega sedem jih je zdržalo vse pritiske, pa še ti so načeti. Bilo je veliko napak. Štirikrat ali petkrat smo si priigrali neko varno razliko, pa prednost izgubili. Igrali smo v nekakšnih valovih. Za tako načeto ekipo je to normalno," je povedal Aleš Pipan.

Olimpija bo napadla cilj, zastavljen pred sezono
Ljubljanski trener računa, da bo v finalu imel na voljo tudi prvega strelca Sasuja Salina in organizatorja igre Jakova Vladovića: "Čutil se je pritisk, kaj bi bilo, če bi bilo, toda kdor ne zna prenesti teh pritiskov in se ne zna v takih trenutkih normalno vesti, se ne more ukvarjati z vrhunskim športom. Zdaj si želim, da se igralci hitro regenerirajo, poškodovani pozdravijo ter popolni z Vladovićem in Salinom začnemo finale. Kakor koli že, vse je odprto. Domače igrišče v slovenskem prostoru ni neka velika prednost. Skrivnosti ni, saj se dobro poznamo, in kdor bo v boljši dnevni formi, bo slavil."

Olimpija bo zdaj napadla državni naslov, ki ga po štirih sezonah želi vrniti v Ljubljano: "Prišli smo v situacijo, da lahko tisto, kar smo na začetku sezone obljubili - da vrnemo naslov državnega prvaka v Ljubljano -, napademo. Skušali bomo narediti vse, da se to zgodi. Zdaj je že ustaljena fraza, da se finale igra, da se dobi. Nihče ne mara biti drugi. Če je kar koli nujno v življenju, pa je filozofsko vprašanje. Pomembno je, da po koncu tekme veš, da so igralci in strokovni štab naredili vse za zmago. Če je nasprotnik boljši, je pač boljši. Samo eden lahko zmaga."

Krka po peti naslov zapored
Glede na letošnjo sezono bo v osmem medsebojnem finalu, ki se bo s prvo tekmo v dvorani Leona Štuklja začel v četrtek ob 20.00, Krka favorit. Novomeščani, ki bodo naskakovali sedmi naslov državnega prvaka in petega zapored, so letos Ljubljančane obakrat premagali v državnem prvenstvu, v Ligi ABA je bil izid v zmagah izenačen, superpokal so na začetku sezone dobili zmaji, v finalu pokala pa so zanesljivo slavili varovanci Aleksandra Džikića, ki imajo letos priložnost, da prvič osvojijo dvojno krono.

Hopsi, ki so Krko letos že dvakrat spravili na kolena, so se dobro upirali, po porazu na Polzeli pa so Novomeščani vendarle strnili vrste in niso klonili pod pritiskom ter slavili s 70:61. Pri Krki je bil s 17 točkami prvi strelec Sani Bečirović: "Vsi od prvega do zadnjega smo bili pripravljeni na scenarij, da se bo treba boriti do zadnje minute. Bili smo pripravljeni na to, kar je bilo najbolj potrebno."

Hopsi zelo zadovoljni s sezono
"Najprej bi se rad zahvalili Vladi Republike Slovenije in vsem, ki pomagajo ljudem, ki so jih prizadele poplave v Srbiji. Res velika hvala vsem. Prav tako bi rad čestital svojim igralcem za odlično sezono in izpolnjevanje vseh načrtov. Veliko smo delali v tem letu in uspehi so naše zadoščenje. Seveda kažemo tako dobre kot slabe predstave, a to je del športa. Obstajajo taki, ki tega ne razumejo, ampak o njih niti ne razmišljamo. Na koncu hvala navijačem, ki nam stojijo ob strani,"
je po tekmi dejal Džikić.

Polzeljani so z uvrstitvijo v polfinale verjetno presegli pričakovanja pred sezono. Tudi Hopsi so imeli precej težav s poškodbami, čeprav že tako ali tako nimajo dolge klopi. Tudi na Polzeli stanje v klubu ni idealno, a z zelo solidnima tujcema in z neuničljivim Goranom Jagodnikom so Hopsi namučili tudi državne prvake. S sezono je bil razumljivo lahko trener Jernej Kobale zelo zadovoljen: "Fantom nimam česa zameriti. Dali so vse od sebe. Ritem je bil peklenski in preprosto nismo zdržali. Čestitke fantom za odlično sezono. Na igrišču so pustili vse. Na koncu nam je zmanjkalo energije. Mislim, da so fantje opozorili nase - tako individualno kot ekipa. Kljub vsem naporom in težkim razmeram v klubu so ostali skupaj. Krki čestitam za zasluženo zmago. Zvestim navijačem pa hvala za bučno podporo skozi vso sezono."

Olimpija le strla Helios
Krka za 9 točk boljša od Hopsov