Košarkarji Tajfuna, ki že vso sezono navdušujejo, so v polfinalu dvakrat premagali Krko in zasluženo uvrstili v finale Lige Telemach. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Tajfuna, ki že vso sezono navdušujejo, so v polfinalu dvakrat premagali Krko in zasluženo uvrstili v finale Lige Telemach. Foto: www.alesfevzer.com

Tajfun je presenetljivo postal prvi finalist Lige Telemach. Na drugi tekmi polfinala je z 89:81 premagal Krko, v zmagah pa je branilce naslova izločil z 2:0. Finale na tri zmage se bo začel v petek, tekmec Tajfuna pa bo znan v ponedeljek, ko se bosta na odločilni tretji tekmi spopadla Rogaška in Helios.

Petkratni zaporedni prvaki so se v sredo najprej opekli v Novem mestu, tri dni kasneje pa še v Šentjurju, kjer je bil pravi košarkarski praznik. Šentjur je igral izvrstno in zadel kar 62 odstotkov metov iz igre, čeprav so v 12. minuti v bolnišnico odpeljali Ceola Clarka. V njegovi odsotnosti je s 30 točkami blestel Domen Bratož:

"Že od prve minute sem se dobro počutil. To je naša dvorana, gledalci so nas ponesli do te pomembne zmage. Težko je bilo igrati brez prvega organizatorja igre, a dokazali smo, da je več od posameznika vredna ekipa."

Krka in Tajfun sta se letos pomerila šestkrat, štirikrat so zmagali Šentjurčani. A Krka se iz porazov ni nič naučila. Nebojša Joksimović: "Izkušnje ti lahko povedo, da favorita ni. Če se sproštiš, jih dobiš po ušesih. Dobivali smo jih med sezono kar nekajkrat. Upal sem, da nas bo to predramilo in bomo še bolj grizli, ampak – naleteli smo na neugodnega nasprotnika, ki je bil stoodstotno pripravljen."

Lekcijo ponižnosti in spoštovanja tekmeca je izpostavil tudi trener Tajfuna Dejan Mihevc: "Vsakega nasprotnika maksimalno spoštujemo, pa ni važno ali je iz četrte ali prve lige. Vsako tekmo poskušamo odigramo na polno. S tem nasprotniku pokažeš tudi neko spoštovanje. Senzacija smo za tisti, ki teh fantov ne spoštujejo, tisti, ki jih spoštujejo, pa vedo, da so sposobni narediti marsikaj."

37-letni košarkar Tajfuna Dragiša Drobnjak se je spomnil, da je takšno zgodbo že doživel, ko je nosil dres Krke: "To me vrača v tiste čase. Takrat je bilo v Novem mestu podobno. Krka je bila majhen klub, a na koncu smo postali prvaki. Prišla je evforija, Krka je začela rasti kot klub. Vesel sem, da sem spet del te zgodbe."

Tajfun se seveda še ne želi ustaviti v polfinalu. Domen Bratož je nedvoumen: "Gremo po naslov državnega prvaka." Koga pa si želi v finalu? "Vseeno, ampak gledalci bi bili pa verjetno bolj zadovoljni, če bi bila to Rogaška."

Krka presenetljivo izpadla v polfinalu
Tajfun v polfinalu izločil Krko
Krka presenetljivo izpadla v polfinalu
Tajfun v polfinalu izločil Krko