Alen Omić je odigral najboljšo tekmo kvalifikacij in 15 točkam dodal devet skokov. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić je odigral najboljšo tekmo kvalifikacij in 15 točkam dodal devet skokov. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarji neporaženi iz kvalifikacij
Nekaj dobrih minut dovolj za novo zmago
Prepelič: S trezno glavo zlomili še Ukrajince
Z Dragićem v glavni vlogi do nove zmage

Goran Dragić je dosegel 22 točk, od tega petnajst v prvem polčasu, v katerem je tri trojke dosegel Miha Lapornik. V drugem polčasu sta bila razpoložena še Alen Omić (15 točk in 9 skokov) in Klemen Prepelič (15 točk in 6 podaj). Slovenija, ki je kvalifikacije za evropsko prvenstvo igrala prvič po dvanajstih letih, je tako dobila vseh šest tekem v skupini E in si s prvim mestom v skupini zagotovila, da bo na žrebu uvrščena v višji boben.

Po slabem začetku delni izid 12:0
Ob polčasu je bil izid 36:42. Ukrajina je dosegla prvih sedem točk, Slovenija pa je odgovorila z delnim izidom 0:12. Gonilna sila preobrata je bil z desetimi točkami Dragić. Tik pred iztekom desetih minut je Ukrajina zadela četrto trojko in prvo četrtino dobila s 17:15. V drugi četrtini je Slovencem stekel met z razdalje. Tri trojke je zadel Miha Lapornik, Slovenija pa je največ vodila za osem točk (29:37). Izid polčasa je s tremi zaporednimi uspešnimi prostimi meti postavil Dragić.

Le enajst točk Slovenije v tretji četrtini
V tretji četrtini, v kateri je Slovenija prve točke dosegla šele po več kot štirih minutah igre, so bile očitne težave na postavljeno obrambo. Slovenija je delala preveč napak in v tem delu igre zmogla vsega enajst točk. Ukrajina je unovčila priložnost, zadevala z vseh položajev, prevladovala tudi v skoku (po treh četrtinah je skok dobila s 33:28) in zadnjo četrtino začela s prednostjo 55:53. Ob tem so Slovenijo pestile še osebne napake.


V zadnji četrtini zadevala Omić in Prepelič
A selektor Igor Kokoškov je pravi čas "našel" igralce, ki so se pridružili Dragiću in polnili ukrajinski koš. Predvsem Alen Omić in Klemen Prepelič sta bila razpoložena. Po ognjemetu trojk je Prepelič poskrbel za slovensko vodstvo 63:66, Omić pa je dodal še dva prosta meta za 63:88. Na začetku predzadnje minute je Prepelič slovensko prednost povišal na deset točk (65:75). Malce pozneje je razlika dosegla 12 točk.


Luka Lapornik: "Začeli smo zmedeno in Ukrajincem dovolili, da so dosegali lahke točke. Ob tem nikakor nismo mogli zadeti metov, izgubili smo tudi veliko žog. Po dveh nasprotnih napadih je naša igra stekla, ob tem smo dobro zaustavili njihove centre. V drugem polčasu nam sprva ni šlo, z agresivno igro obrambo in pametno igro v napadu pa smo vendarle zasluženo zmagali."

Klemen Prepelič: "Po telesni plati je bila tekma zelo zahtevna, predvsem zaradi dveh močnih orjakov pod obročem. Navkljub naši krajši klopi smo dokazali, da ima Slovenija lep potencial in da je pred nami lepa zgodba na evropskem prvenstvu prihodnje leto. S 100-odstotnim izkupičkom na šestih tekmah smo dokazali, da smo resna reprezentanca."

Kvalifikacije za EP, skupina E, 6. krog:
UKRAJINA - SLOVENIJA
69:80 (17:15, 19:27, 19:11, 14:27)
6.500; Lukašov 14, Mišula 12; G. Dragić 22, Prepelič in Omić po 15, Lapornik 11, Murić in Klobučar 6, Zagorac 3, Vidmar 2.

Prosti meti: 15/24; 20/27  
 Met za dve: 12/34; 18/42  
 Met za tri: 10/22; 8/23   
      Skoki:    39; 40     
                           



Danes ob 19.30:
KOSOVO - BOLGARIJA

Lestvica:                            
SLOVENIJA         6  6 0 +100 12 točk
UKRAJINA          6  4 2  +43 10     
BOLGARIJA         5  1 4  -21  6     
KOSOVO            5  0 5 -122  5     
                                     
 

Slovenski košarkarji neporaženi iz kvalifikacij
Nekaj dobrih minut dovolj za novo zmago
Prepelič: S trezno glavo zlomili še Ukrajince
Z Dragićem v glavni vlogi do nove zmage