Slovenska reprezentanca je dobila nasprotnike za predtekmovanje EP-ja 2015. Foto: Aleš Fevžer
Slovenska reprezentanca je dobila nasprotnike za predtekmovanje EP-ja 2015. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Dragić
Zoran Dragić pričakuje, da se bo Slovenija borila za vrh skupine C. Foto: Aleš Fevžer
Košarkarji dobili tekmece na evropskem prvenstvu

Da bo v predtekmovalni skupini C v Zagrebu Slovenija igrala s Hrvaško, je bilo znano že prej, preostale nasprotnike pa je Slovenija dobila na žrebu v Disneylandu pri francoski prestolnici.
Za uvod Hrvati, za konec Makedonci
Slovenija bo prvo tekmo na EP igrala 5. septembra proti gostitelju Hrvaški, nato sledi Gruzija, 7. september je dan odmora, potem pa še Nizozemska, Grčija in za konec prvega dela Makedonija.
Slovenija ima proti prvim petim tekmecem skupno 30 zmag na 45 tekmah. Hrvaška je EuroBasket 2013 v Sloveniji končala na četrtem mestu, Grčija na enajstem, Gruzija na 17., Makedonija na 21., Nizozemska pa je na EP-ju nazadnje igrala leta 1989.

Zdovc: Uganka je le Nizozemska
Vsekakor je selektor Jure Zdovc lahko zadovoljen z žrebom. Uvrstitev med prve štiri v skupini C ne bi smela biti problem, v izločilnih bojih pa se bo skupina C križala s skupino D, v kateri je prvi favorit Litva in v kateri ni favoriziranih Francije, Španije in Srbije.
"Jaz kot trener na skupino gledam z različnih zornih kotov, tako da sem relativno zadovoljen. Kako dobro skupino imamo, bomo videli šele na koncu evropskega prvenstva. V prvem delu poznamo tekmece, so same dobre ekipe, morda z izjemo Nizozemske, ki je za nas še uganka. Dejstvo pa je, da igramo uvodni del praktično doma, tako da izgovorov ne bomo imeli. Naši cilji so najvišji; imamo dobro ekipo, verjamem, da še bolj kakovostno kot na zadnjem svetovnem prvenstvu, zato bomo stremeli k najvišjim mestom," je poudaril Zdovc.
Pripravljalne tekme zagotovo proti Italiji in Srbiji
Direktor reprezentance Matej Avanzo je takoj po žrebu navezal stike za prijateljske tekme v pripravljalnem obdobju. Selektor je izrazil željo, da bi bile priprave za kakšen dan daljše in morda za kakšno tekmo krajše. Že zdaj je jasno, da bosta v Sloveniji gostovali zasedbi Italije in Srbije.
"Vtisi so dobri. Dobili smo kakovostne, a hkrati premagljive tekmece, enako pa velja tudi za skupino, s katero se bomo križali. Imamo torej realne možnosti, da se uvrstimo v osmino finala ter nato četrtfinale, ko bo na vrsti tista odločilna tekma za medalje oziroma za uvrstitev vsaj v kvalifikacije za olimpijske igre 2016. Ne bo lahko, veseli pa nas, da bomo prvi del igrali pred domačim pragom in da bomo imeli verjetno podobno podporo kot na zadnjem EuroBasketu v Sloveniji," je dejal Avanzo.
Zoran Dragić se veseli tekme s Hrvati
"Dobili smo izjemno zanimivo skupino. Vse tekmece dobro poznamo, kajti z njimi smo se pomerili na praktično vsakem večjem tekmovanju. Naša najtežja tekma bo seveda s Hrvaško, ker igra doma, ampak mogoče je prav vse. Dobro ekipo ima še Grčija, tako da pričakujem, da se bodo te tri ekipe, tudi Slovenija, borile za vrh skupine C. Verjetno se nam bo pridružil kateri izmed košarkarjev, ki smo ga letos v Španiji pogrešali, tako da bo tudi naša ekipa malce drugačna," je razmišljal Zoran Dragić.

Evropsko prvenstvo 2015 bo od 5. do 20. septembra. Po odpovedi Ukrajine bodo prvič v zgodovini prvenstvo gostile štiri države, finalni del pa bo v Lillu v Franciji oziroma na nogometnem stadionu Pierre-Mauroyja, ki bo za to priložnost preurejen v dvorano s kapaciteto 27.000 gledalcev.

Med tistimi, ki so žrebali skupine, je bil tudi generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović.


Skupina A (Montpellier):
FRANCIJA
FINSKA
BIH
POLJSKA
IZRAEL
RUSIJA

Skupina B (Berlin):
ŠPANIJA
SRBIJA
TURČIJA
ITALIJA
NEMČIJA
ISLANDIJA

Skupina C (Zagreb):
HRVAŠKA
SLOVENIJA
GRČIJA
MAKEDONIJA
GRUZIJA
NIZOZEMSKA

Skupina D (Riga):
LITVA
UKRAJINA
LATVIJA
BELGIJA
ČEŠKA
ESTONIJA


Spored tekem Slovenije:
Sobota, 5. septembra: HRVAŠKA - SLOVENIJA
Nedelja, 6. septembra: SLOVENIJA - GRUZIJA
Torek, 8. septembra: SLOVENIJA - NIZOZEMSKA
Sreda, 9. septembra: GRČIJA - SLOVENIJA
Četrtek, 10. septembra: SLOVENIJA - MAKEDONIJA

Košarkarji dobili tekmece na evropskem prvenstvu