Slovenija je lansko leto na evropskem prvenstvu naredila korak naprej, zdaj pa ji je uspelo stopiti še stopničko višje na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Slovenija je lansko leto na evropskem prvenstvu naredila korak naprej, zdaj pa ji je uspelo stopiti še stopničko višje na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič je tekmo odprl z zadeto trojko, na koncu pa je bil z 19 točkami najboljši strelec tekme. Foto: Reuters
Sani Bečirovič
V tretji četrtini Avstralci niso našli prave obrambe za Sanija Bečiroviča. Foto: Reuters
Miha Zupan, Goran Dragič
Miha Zupan je namesto ne povsem pripravljenega Uroša Slokarja začel v prvi peterki na "štirici" in odigral odlično tekmo. Foto: Reuters
Miha Zupan, David Andersen, Matthew Nielsen
Pod košem sta pri Avstraliji pričela David Andersen in Matt Nielsen, ki nista bila kos Mihi Zupanu in Primožu Brezcu. Foto: Reuters
PRimož Brezec
Primož Brezec je dobro zaustavil Andersena in nato tudi Aleksa Marića. Foto: Reuters
Košarkarji zmleli Avstralce

Z nepopustljivo obrambo in pametno igro v napadu so Slovenci od prve minute dalje imeli popoln nadzor nad potekom srečanja in niti za trenutek zanesljiva zmaga ni bila ogrožena. "Kenguruji" so se izkazali za zelo nepredvidljive, a tokrat v negativnem smislu.
Da obramba zmaguje prvenstva, se je dokazalo tudi danes, ob tem pa je Slovenija danes imela tudi izjemno razpoložene strelce izza črte 6,25. Zadeli so kar 16 trojk iz 33 poskusov, na drugi strani so "boomersi" dali le dve. Prav vseh 12 reprezentantov se je vpisalo med strelce. Najboljši je bil z 19 točkami kapetan Jaka Lakovič.
Pravo vzdušje v samozavestni ekipi
"Že pred odhodom smo vedeli, da gre za skupino fantov, ki dihajo drug za drugega. Zares vlada pravo vzdušje, delamo vsi za enega in eden za vse. Vse kar ni bilo prav v pripravljalnih tekmah, se zdaj postavlja na svoje mesto. Z odlično obrambo premagujemo nasprotnike. Dokazali smo, da se lahko enakovredno kosamo s komer koli," je po srečanju dejal eden izmed najbolj razpoloženih v našem moštvu Sani Bečirovič.
"Pozna se tista samozavest, ki smo jo pridobili na lanskem evropskem prvenstvu. Če sem pošten, sem se tudi sam bal te tekme. Zares smo se dobro pripravili. Vsilili smo jim naš ritem igre. Nepopustljivo smo igrali v obrambi in strpno v napadu. Mislim, da smo vse presenetili s tako igro," je dodal kapetan izbrane vrste Lakovič.
Fenomenalen uvod srečanja - 12:0
Avstralci so potrebovali kar sedem minut, da so žogo prvič uspeli spraviti skozi obroč. Veliko težav so "kenguruji" imeli s postavljeno slovensko obrambo, ko pa so nekoliko hitreje zaigrali, pa so le dosegli osem točk. Zgrešili so tako mete z razdalje, kot čiste "zicerje" in celo zabijanja. Tri minute pred dosego prvih točk so izpolnili bonus. Lakovič in Primož Brezec sta bila uspešna v napadu, s trojko pa je Goran Dragič povedel z 12:0. Nato je zadel Joe Ingles, dvakrat pa je bil natančen še Matthew Nielsen.
Ritem Slovenci le še stopnjevali
Slovenija je tako kot prvo tudi drugo četrtino začela s trojko. Natančen je bil Bečirovič. Izza črte sta bila nato uspešna še Lakovič in Samo Udrih za visoko vodstvo s 25:12. Avstralski napad še naprej ni našel prave rešitve proti slovenski obrambi. Prav v zadnji minuti je z osmo trojko (Avstralci niso dosegli nobene) Slovenije izid prvega polčasa postavil kapetan Lakovič (42:21).
Sani držal visoko razliko
"Boomersi" so takoj po odmoru uspeli narediti manjši delni izid, a sta odgovorila Brezec in Nachbar ter razliko znova dvignila na + 21. Dravograjčan je bil v prvi polovice tretje četrtine zelo razigran, v tem delu igre je dosegel vseh svojih sedem točk. Po odhodu "Bokija" na klop je vajeti igre v svoje roke vzel Bečirovič. Sani je odlično vodil igro Slovenije, dvakrat z izjemnima podajama zaposlil soigralca. Gašper Vidmar je v raketi atraktivno zabil, Miha Zupan pa zadel izza črte. Bečirovič je dve minuti pred koncem tretje četrtine izsilil 4. osebno napako nekdanjega soigralca Davida Andersena.
Potrditev visoke zmage
Slovenija kljub visokemu vodstvu ni popustila niti v zadnjih desetih minutah. Tudi ta del igre so dobili izbranci Bečiroviča. Selektor je v zadnji četrtini priložnost namenil tudi trojici, ki na prvenstvu ni veliko igrala. Uspešno sta soigralce zamenjala tako Hasan Rizvič kot tudi Goran Jagodnik, med strelce pa se je uspelo vpisati še Jaki Klobučarju.

OSMINA FINALA
SLOVENIJA - Astralija (4)
87:58 (16:8, 26:13, 29:24, 16:13)

Lakovič     19  Ingles     13  
Brezec 12 Mills 13
Dragič 10 Nielsen 12
Zupan 8 Andersen 8
Slokar 8 Newley 3
Bečirovič 8 Barlow 2
Nachbar 7 Martin 2
Jagodnik 5 Worthington 2
Rizvič 4 Baynes 2
Udrih 3 Marić 1
Vidmar 2
Klobučar 1
Prosti meti: 11/15; 20/25
Met za dve: 14/27; 16/39
Met za tri: 16/33; 2/19
Skoki: 39; 32


TURČIJA - Francija (3)
95:77 (19:14, 24:14, 28:17, 24:32)
Türkoglu 20, Güler 17, Asik 10, Arslan, Ilyasova in Savas po 9, Onan 7, Akyol in Erden po 5, Ermis in Gönlüm po 2; Diaw 21, Decolo 15, Batum 11, Pietrus 6, Koffi 5, Bokolo in Traore po 4, Albicy, Causer in Gelabale po 3, Mahinmi 2.

Ponedeljek ob 17.00:
ZDA - ANGOLA (5)
Ob 20.00:
RUSIJA - NOVA ZELANDIJA (6)

Torek ob 17.00:

LITVA - KITAJSKA (7)
Ob 20.00:
ARGENTINA - BRAZILIJA (8)

SRBIJA - Hrvaška (1)
73:72 (19:27, 15:9, 20:14, 19:22)

ŠPANIJA - GRČIJA (2)
80:72 (22:19, 15:12, 15:20, 28:21)

Košarkarji zmleli Avstralce