Marc Gasol je bil v napadu in v obrambi nerešljiva uganka za slovenske košarkarje. Foto: EPA
Marc Gasol je bil v napadu in v obrambi nerešljiva uganka za slovenske košarkarje. Foto: EPA

Nismo se dobro znašli pri španski agresivnosti in tudi pri pomoči sodnikov, ki so Špancem vedno, ko smo se poskušali vrniti v igro, dali veter v hrbet.

Memi Bečirovič
Rudy Fernandez, Uroš Slokar
Igra v napadu proti čvrsti španski obrambi enostavno ni stekla. Foto: EPA

To je bila zelo težka tekma, kar je bilo tudi za pričakovati, saj smo igrali proti svetovnim in evropskim prvakom.

Jaka Lakovič
Rudy Fernandez
Rudy Fernandez je bil z 19 točkami najučinkovitejši igralec na tekmi. Foto: EPA
Španci za razred boljši

Aktualni evropski in svetovni prvaki Španci so imeli krizo le v uvodnih minutah srečanja, nato so popravili svojo igro in so tekmo brez večjih težav pripeljali do konca. Blesteli so predvsem s črte za proste mete (26/30; Slovenija 13/17), malce slabše so metali z razdalje (6/19; Slovenija 9/25). Najboljši slovenski strelec je bil Goran Dragič (16 točk). Slovenci bodo imeli popravni izpit v torek, ko Špance gostijo v Stožicah.

Dobro začeli, slabo nadaljevali
Slovenci so tekmo začeli odlično in po trojki Jake Lakoviča ter košu Dragiča povedli z 9:3. Po minuti odmora na zahtevo domačega selektorja Sergia Scariole so se Španci prebudili in z delnim izidom 10:0 popolnoma spremenili potek tekme. Prvo četrtino so tudi dobili s 13:18.

Sodniki kot bombone delili osebne napake
Drugo četrtino je s trojko odprl Lakovič, a so domačini z delnim izidom 6:0 znova pobegnili. Slovencem je ponagajala tudi (španska) sodniška trojka, ki je vsak dotik s španskim košarkarjem štela za prekršek. Tako je Jaka Klobučar med drugim v pičlih 45 sekundah prejel kar dve osebni napaki. V igri Slovencev je bilo enostavno preveč napak v napadu, Španci so ob polčasu vodili za 16 točk (30:46).

Zaradi španske obrambe v prisiljene prodore
Španci so drugi polčas začeli bliskovito in na krilih Rudyja Fernandeza povedli že za 21 točk (30:51). Domači so v obrambi brez težav nadzorovali igro Slovencev, vse več je bilo izgubljenih žog. V prvih štirih minutah drugega polčasa so Slovenci dosegli le 2 koša, Španci 10. Največjo prednost so si Španci nabrali v 29. minuti (45:71), a so jo gostje z zaporednima trojkama Gorana Jagodnika in Mihe Zupana malce znižali.

Na koncu izgubili živce
Zadnjo četrtino so Slovenci začeli odlično in zaostanek z delnim izidom 7:0 (13:0, če upoštevamo še trojki s konca prejšnje četrtine) zmanjšali na 15 točk. Kaj več jim ni uspelo, zaradi česar so na koncu popuščali tudi živci. Lakovič je dobre tri minute pred koncem zakuhal še nešportno osebno napako, Španci so znova pobegnili za 20 točk (61:81) in prednost obdržali tudi do konca.

Bečirovič: Fantje so sedaj še bolj motivirani!
"Nismo se dobro znašli pri španski agresivnosti in tudi pri pomoči sodnikov, ki so Špancem vedno, ko smo se poskušali vrniti v igro, dali veter v hrbet," je po tekmi dejal selektor Memi Bečirovič, ki pa je videl tudi nekaj svetlih točk: "Kljub vseemu so vidni svetli trenutki, prek katerih moramo graditi naprej. Fantje so zdaj še bolj motivirani, da se dokažejo v novi dvorani v Stožicah!"

Kapetan Lakovič je še dodal: "To je bila zelo težka tekma, kar je bilo tudi za pričakovati, saj smo igrali proti svetovnim in evropskim prvakom. Že v prvem polčasu smo jim dovolili, da so z lahkimi protinapadi prišli do večje razlike, ki so jo kasneje z izkušnjami in kakovostjo zadržalil. V drugem polčasu smo se prikazali z nekoliko več borbe in žara ter se približali, a je bila španska kakovost premočna, da bi nam pustili povratek ob taki razliki."

PRIPRAVLJALNI TURNIR, VITORIA

SLOVENIJA - ŠPANIJA
68:88 (13:18, 17:28, 21:25, 17:17)
G. Dragič 16, Brezec in Lakovič 9, Vidmar in Zupan 8, Jagodnik in Rizvič 6, Udrih 3, Slokar 2, Bečirovič 1; Fernandez 19, M. Gasol 18, Claver 10.

Nismo se dobro znašli pri španski agresivnosti in tudi pri pomoči sodnikov, ki so Špancem vedno, ko smo se poskušali vrniti v igro, dali veter v hrbet.

Memi Bečirovič

To je bila zelo težka tekma, kar je bilo tudi za pričakovati, saj smo igrali proti svetovnim in evropskim prvakom.

Jaka Lakovič
Španci za razred boljši