Domen Lorbek bo zagotovo med nosilci igre, hkrati pa je tudi pomočnik kapetana Gorana Dragića. Foto: Aleš Fevžer
Domen Lorbek bo zagotovo med nosilci igre, hkrati pa je tudi pomočnik kapetana Gorana Dragića. Foto: Aleš Fevžer
Domen Lorbek
Na lanskem EP-ju je bil za obema Dragićema in Boštjanom Nachbarjem četrti slovenski strelec s približno osmimi točkami v povprečju. Letos jih je v klubu dosegal tako v turškem DP-ju kot tudi v Eurochallengu po dobrih 11 na srečanje. Foto: Aleš Fevžer
Domen Lorbek in Miha Zupan
Domen Lorbek na zboru reprezentance v družbi Mihe Zupana. Foto: Aleš Fevžer

"Sicer ne vidim posebnega pritiska, je pa lepa čast. Se počasi navajam na to novo vlogo, predvsem te druge zadeve, ki so ob reprezentanci. Me soigralci veliko sprašujemo, ampak ne zato, ker sem kapetan, ampak zato, ker sodelujem z Juretom, poznam dobro njegov način in vse sisteme, v obrambi so mi stvari jasne. Rade volje jim priskočim na pomoč," je o kapetanski vlogi povedal mlajši izmed bratov Lorbek.

Tako kot Zdovc tudi Lorbek še dve leti v Turčiji
Domen je prvič z reprezentanco nastopil na velikem tekmovanju leta 2007 na EuroBasketu v Španiji. Hitro si je izboril pomembno vlogo, njegovo glavno orožje pa je met z razdalje, saj je med najboljšimi slovenskimi strelci. Dve udeležbi na velikih tekmovanjih sta mu preprečili poškodbi, zaradi tiste, ko je moral izpustiti tudi EuroBasket 2011 v Litvi, pa je celo izgubil vso sezono. Predlani se je v dresu Krke uspešno vrnil na parket, nato pa zelo dobro igral na domačem evropskem prvenstvu, predvsem v skupinskem delu pa je bil celo ključni mož reprezentance, kar je pričakovati, da bo s svojo 'mehko' roko tudi letos.

Po prvenstvu takoj ni dobil kluba, a se je nato pridružil Zdovcu v Gaziantepu, turški klub je bil pri dnu državnega prvenstva, a po prihodu slovenske naveze se je začel vzpenjati: "Z Juretom sva se odlično ujela že na Poljskem. Tudi zdaj se. Ko je klical, sem bil zelo vesel in sem se takoj odzval povabilu. Odlično nama je šlo in upam, da bo tako tudi naprej. Tako kot Jure sem tudi jaz podaljšal s klubom še za dve leti in verjamem, da bova uspešna tudi v prihodnje. Ne vidim razloga, da ne bi bila. Klub je res zelo ambiciozen. Ni finančnih težav, je zelo dobro situiran in se dviguje. Vse je v najlepšem redu."

Poraza proti Rusiji lahko tudi koristna
29-letni Ljubljančan torej odlično pozna Zdovca, njegovo delo in želje: "Mislim, da počasi prihaja igra na to raven, ki jo Jure želi. Verjetno je bila zadnja tekma tudi zanj manjši šok, v bistvu za vse nas. Nismo dali polovice tistega, kar bi morali. Škoda, saj je vedno lepo osvajati turnirje, in škoda, da nismo tudi tega."

Slovenska reprezentanca se je pravkar vrnila iz Kitajske, kjer je doživela nepričakovana poraza proti Rusiji, s teh dveh tekem pa se je izbrana vrsta nedvomno veliko naučila: "Verjetno sta bila kar dobrodošla. V tej fazi je to lahko dobrodošlo. Je morda čutiti nekoliko, da javnost negoduje, ampak nista ključna. Glavno je, da mi dvigujemo igro in zdaj vidimo, kaj je narobe, to je pomembno, ko še lahko popravimo, kot pa da bi ti porazi prišli potem pozneje."

Spoznali že Angolo, zdaj bodo še Litvo
Tudi na Stankovićevem pokalu pa so bile pozitivne stvari. Zelo pomembno je bilo srečanje z Angolo, s katero se bo Slovenija pomerila v skupinskem delu na Gran Canarii: "Ta Kitajska je bila kar se tiče poti in športnega dela kar nekoliko kritična. Smo pa po drugi strani spoznali Angolo, ki goji drugačen tip košarke. Res je, da to ni bila kompletna ekipa, a vseeno. Turnir je nekaj dal. Smo stopnjevali, predvsem obrambo. Z izjemo zadnje tekme smo kar dobro odigrali. Zdaj imamo v Kranjski Gori čas, da pogledamo, kaj je bilo narobe na teh tekmah. Materiala je dovolj, zdaj pa je na nas, da to popravimo."

Pred prvenstvom bo Slovenija spoznala še enega nasprotnika v skupini D. Kar dvakrat se bo pomerila z Litvo, na teh tekmah je lahko nevarnost, da preveč "pokažeš" nasprotniku, a po drugi strani tudi ti vidiš njegove glavne moči: "To je vedno riziko, a je to odvisno od vsakega selektorja posebej. Oboje je lahko dobro, da spoznaš nasprotnika ali pa da skrivaš in se ne srečaš z njim. Odvisno je to od selektorja. Zagotovo pa tudi proti Litvi, čeprav igramo z njimi, ne bomo pokazali vsega."

V Kranjski Gori tudi bratski navezi Dragić in Lorbek
Zdaj je reprezentanca popolna, saj sta se pridružila tudi Goran Dragić in Erazem Lorbek, popolni sta tako tudi obe preostali bratski navezi in s tem je pred Zdovčevo vrsto zares ključni del uigravanja pred misijo v Španiji: "Pridružila sta se nam Goran in Erazem, tako da smo končno kompletni. Ob tem bomo lahko tudi v miru delali, saj ne bo teh neprespanih noči in težav s hrano, kot je bilo zdaj na Kitajskem. Upam, da bomo imeli potreben mir, da se dobro pripravimo na svetovno prvenstvo. Zagotovo bosta ključna moža, verjamem, da tudi ne bosta imela težav s prilagajanjem, saj sta odlična igralca in bosta te Zdovčeve sisteme hitro osvojila."

Erazem je blestel pod vodstvom Zdovca na Poljskem leta 2009, ko je bil tudi izbran v prvo peterko EuroBasketa. Zdaj se krilni center Barcelone vrača po poškodbi, tako da je skoraj nemogoče pričakovati podobne predstave, a, kot o bratu pravi Domen, že s prisotnostjo na igrišču je ključnega pomena in pomemben člen mozaika, ki ga sestavlja Zdovc: "Težko je pričakovati podobno igro, kot jo je Erazem prikazal pred petimi leti na evropskem prvenstvu. Javnost jasno je zahtevna. Mislim, da mora odigrati tako, kot zna. Že samo s tem, da bo na igrišču, nam bo veliko pomagal, saj nam bo dal dodatno širino in globino, kar je ključno."