Hrvaška je lani odlično igrala na EuroBasketu, a ostala na nehvaležnem 4. mestu. Foto: EPA
Hrvaška je lani odlično igrala na EuroBasketu, a ostala na nehvaležnem 4. mestu. Foto: EPA

Hrvati so po nekaj sušnih letih lani znova ujeli evropski vrh, saj so v Sloveniji na evropskem prvenstvu zasedli četrto mesto. V Španiji bodo pod samostojno zastavo hrvaški košarkarji tretjič nastopili na svetovnem prvenstvu. Pred štirimi leti so bili v Turčiji 14., pred 20 leti pa v Kanadi celo tretji, ko je še igrala zlata generacija, ki je dve leti predtem še z Draženom Petrovićem osvojila celo olimpijsko srebro.

Hrvaška je na vseh pozicijah dobro pokrita, reprezentanca je tudi zelo visoka, z močnimi centri, poleg tega pa sta zraven dva zelo talentirana mladeniča: Dario Šarić, ki je blestel v pretekli sezoni Lige ABA in Cibono popeljal celo do naslova, zdaj pa je član Efesa, in Mario Hezonja, ki bo celo prvič nastopil na velikem tekmovanju. Dalmatinski najstnik je član Barcelone. Po odpovedi Dontaya Draperja je mesto naturaliziranega igralca zasedel ameriški organizator igre, sicer član Olympiacosa, Oliver Lafayette. Veliko Hrvaška pričakuje tudi od novopečenih NBA-jevcev Bojana Bogdanovića (Brooklyn) in Damjana Rudeža (Indiana) ter centra Barcelone Anteja Tomića.

V ekipi so še Roko Leni Ukić (Cedevita), Krunoslav Simon (Lokomotiva), Luka Babić (Cedevita), Damir Markota (Bilbao), Luka Žorić (Fenerbahče) in Lukša Andrić (Astana).