Grega Nachbar bo med svetovnim prvenstvom gostujoči kolumnist MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Grega Nachbar bo med svetovnim prvenstvom gostujoči kolumnist MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO

red prvo tekmo naše reprezentance, ki se bo pomerila proti Avstraliji.

Žreb skupin in razpored tekem sta nam naklonjena, zdaj pa so na vrsti naši fantje, da to poskusijo maksimalno izkoristiti in se prikazati v najboljši luči.

Dejstvo je, da je naša reprezentanca pomladila ekipo, ki je prinesla dodatno svežino in energijo. Je pa tudi res, da je izgubila nekaj ključnih igralcev (Boštjan Nachbar, Jaka Lakovič, Gašper Vidmar, Erazem Lorbek) in zdaj ekipa išče svojo novo identiteto, po kateri bo skušala biti prepoznavna in uspešna.

Pomanjkanje kakovosti in izkušenj na krilnih in centrskih položajih je več kot očitno, toda z borbenostjo in požrtvovalnostjo se bodo nekatere stvari lahko nekoliko "zakrpale". Z odsotnostjo Gašperja Vidmarja (poškodba) in Mirze Begića bosta pod obročema morala delovati Uroš Slokar in Alen Omić. Predvsem si želim videti odločnejšo igro, tako v skoku in v obrambi kot tudi v napadu, saj bo naša reprezentanca iz tekme v tekmo bolj predvidljiva in nasprotniki se bodo vse bolj osredotočali na našo zunanjo linijo.

Glavno breme bo slonelo na Goranu Dragiču, ki bo moral voditi ekipo in biti hkrati tudi pravi organizator. Njegova agresivnost, predvsem prodornost, bo ključnega pomena, s tem bo omogočil soigralcem, da bodo lahko prišli do odprtih in neoviranih metov. Tukaj pa bodo pred dejstvo postavljeni prav oni, ki bodo morali zadevati odprte mete, saj smo z relativno malo igre po globini izgubili eno izmed zelo pomembnih dimenzij napada. Na pripravljalnih tekmah se je pokazalo, da smo lahko agresivni v obrambi in smo nasprotnike redno prisilili, da so zapravili tudi po več kot 15 žog na tekmo. Tu vidim našo prednost, saj smo s hitrimi protinapadi praktično nezaustavljivi. Tukaj predvsem prednjačijo brata Dragić, Edo Murić in Jaka Blažič.

Na velikih tekmovanjih so prve tekme pogosto najtežje, saj je na njih občutiti tudi "pozitivno" tremo in nervozo. Z zmago nad Avstralijo bi naša reprezentanca naredila pomemben korak naprej, toda biti moramo potrpežljivi in stati ob strani našim fantom, ki se bodo, ne glede na uspeh naše ekipe, borili do zadnjega atoma moči. Večkrat sem dejal med neposrednimi prenosi naše reprezentance, da želi vsak igralec (in strokovni štab) naši ekipi le najboljše, tudi kadar grešijo in delajo napake, da se to zgodi le v žaru borbe, zato srčno upam, da bodo na svoj račun prišli tudi naši navijači, ki vse od evropskega prvenstva v Beogradu puščajo velik pečat na vseh večjih tekmovanjih in bodo ponovno naš šesti igralec!